Anasayfa » A DAN Z YE ŞEHİRLERİMİZ » Adana İli Hakkındaki Bilgiler

Adana İli Hakkındaki Bilgiler

adana, adana hangi bölgede, adananın en güzel yemekleri, adana hakkında bilgiler, adana hakkında kısa bilgiler

Sevgili okurlar, sizlere ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Adana hakkında bilgiler vermek istiyoruz. Peki Adana hangi bölgede, Adananın en güzel yemekleri nedir? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

 

Adana İli Hakkındaki Bilgiler

adana resmi

adananın haritada yeri

Adana’nıın Nüfusu

Adana ili yaklaşık 2.200.000 kişilik nüfusuyla Akdeniz Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük şehridir. Tarihi, MÖ 6000 yıllarına uzanan Adana, Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. Adana, tarih öncesinden bugüne bölgede hüküm süren birçok medeniyetin sayısız tarihi eserini ve eşsiz kültürel dokusunu topraklarında barındırmaktadır. Adana’nın sahip olduğu kültürel zenginliğini yansıtan tarihi eserler arasında pek çok cami, mescit, kilise, kale, medrese, han, hamam ve köprü bulunmaktadır.

Adana ili, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin arasındaki alüvyonlu toprakları ile Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Çukurova’da kurulmuştur. Adana’nın verimli topraklarında pamuk, buğday, ayçiçeği, zeytin, nar, mısır, narenciye, patates, domates, biber, marul, soğan, soya, yerfıstığı, karpuz, kavun gibi birçok ürün üretilmektedir. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra, Akdeniz’e kıyısı bulunan Adana’nın ilçeleri Yumurtalık ve Karataş’ta deniz mahsulleri üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Sulak alanlarıyla zengin Çukurova deltası, Akyatan, Yumurtalık, Ağyatan ve Tuzla Lagünleri ile nesli tükenmekte olan pek çok canlıyı ve su kuşlarını barındırmaktadır.

Adana’nın Güzellikleri

Tarım ve tarıma dayalı sanayisi olan Adana ili son yıllardaki yatırımlarla, Bakü – Tiflis -Ceyhan Boru Hattı (BTC) ve enerji santralleri ile enerji üssü haline gelmiştir.

Sanat ve kültür açısından yoğun bir şehir olan Adana’da Uluslararası Altın Koza Film Festivali, Uluslararası Sabancı Tiyatro Festivali, Uluslararası Hava Oyunları Festivali, Adana Portakal Çiçeği Festivali ve Uluslararası Engelli Gençlik Festivali gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Adana’daki ilk şehir tiyatrosu Osmanlı yıllarında, 1880 yılında, Ziya Paşa tarafından kurulan Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Adana Şehir Tiyatroları’dır. Devlet Tiyatroları Adana Sahnesi ise 1981 yılından beri sanatseverlere çeşitli oyunlar sunmaktadır. Klasik müzikseverler için 1992’de kurulan Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası faaliyetini sürdürmektedir.

Doğa sporlarına imkan veren Adana ili bisiklet sürüşü için çok elverişlidir. Baraj gölünde sörf, durgun su sporları yanı sıra olta balıkçılığı da yapılmaktadır. Yaylalarda trekking ve atlı doğa sporu güzergahları mevcuttur. Av potansiyeli yüksek olan ilde Toroslar’ın yamaçlarında yaban keçisi, alageyik ve karaca av hayvanı üretme sahaları kurulmuştur. Rafting için çok uygun ırmaklarından biri olan Göksu, Adana il merkezine 121 km. mesafede, Feke ilçesindedir.

Toros Dağları ile Akdeniz’in buluştuğu bölgedeki Adana bir yandan eşsiz güzellikleriyle yayla (Tekir, Bürücek, Aladağlar, Horzum, Fındıklı, Hamidiye, Asar, Asmacık, Armutoluk, Belemedik, Meydan, Çamlıyayla ve Kızıldağ) turizmi açısından, diğer yandan Akdeniz kıyısındaki ilçeleriyle deniz turizmi açısından önemlidir.

Adana diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da bölgeye ve hatta bölge dışından birçok kente hizmet vermektedir. Sağlık alanında yapılan önemli yatırımlarla birlikte sağlık turizminde ciddi bir artış söz konusudur. Bugün yurt dışından gelen birçok hasta Adana ‘da tedavi görmeyi tercih etmektedir.

Şehir ulaşımında, hafif raylı sistem, Büyükşehir Belediyesi Otobüsleri, özel halk otobüsleri, dolmuşlar ve taksiler kullanılırken, şehirlerarası ulaşımda kara ve demir yolu ile Anadolu’nun birçok noktasına yolcu taşınmaktadır. İç ve dış hat seferlerinin gerçekleştiği Adana Havalimanı Türkiye’de yolcu taşınması sıralamasında yedinci sırada yer almaktadır.

Çeşitli kültürlerin etkisinde kalması nedeniyle zengin bir mutfağı olan Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır.

Yorum yapın