Anasayfa » A DAN Z YE ŞEHİRLERİMİZ » Bitlis İlimiz Hakkında Bilgiler

Bitlis İlimiz Hakkında Bilgiler

bitlis, bitlis nerede, bitlis hangi bölgede, bitlis gezilecek yerler, bitlis en güzel yemekler, bitlis tarihi, bursa hakkında bilgiler

Sevgili okurlar, bugün sizlere ülkemizin en güzel şehirlerinden biri olan Bitlis hakkında bilgiler vereceğiz. Peki Bitlis hangi bölgede, Bitlis en güzel yemekleri nelerdir, Bitlis gezilecek yerler nerelerdir? Hepsi ve daha fazlası için yazımızı okuyabilirsiniz.

Bitlis'te Gezilecek En Güzel Yerler

Bitlis İlimiz Hakkında Bilgiler

Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Bölümü ile Yukarı Murat-Van Bölümündeki Bitlis, 410 33′ – 430 11′ doğu boylamları 370 54′- 380 58′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Bitlis ili, İstanbul, Ankara, İzmir gibi ülkemizin önemli sanayi ve ticaret merkezleri konumundaki illere oldukça uzak bir mesafededir. Ankara’ya karayoluyla 980 km, Mersin Limanı’na 805 km, Diyarbakır’a 210 km ve Van iline 168 km uzaklıktadır.
Bitlis’in genel olarak yüzölçümü 6.707 km2 dir. Bu rakama Van Gölü’nün Bitlis ili sınırları içerisinde kalan 1.876 km2 lik kısmı ve diğer göl yüzeyleri de dahil edildiğinde ilin yüzölçümü 8.645 km2 olmaktadır.

Bitlis bu yüzölçümü ile Türkiye topraklarının %1’ini, Doğu Anadolu Bölgesi topraklarının ise %5,5′ ini kapsamaktadır. İlimiz doğudan Van ili ve Van gölü, güneyden Siirt ve Batman, batıdan Muş, ve kuzeyden Ağrı illeri ile çevrilidir. Bitlis ilinin topoğrafyasını Van Gölü’nün güneyinde ve kuzeyinde bulunan, genellikle volkanik bir yapı gösteren dağlar ile bunların üzerindeki düzlükler belirler. İlin güneyindeki dağlar Güneydoğu Toroslar’ın uzantısı biçimindedir. Bunlar Van Gölü’nün hemen yakınından doğan akarsu vadileriyle parçalanmıştır.Topoğrafik yapı bakımından il topraklarının %71’ini dağlar, %16′ sını platolar, %3’ünü yaylalar ve %10’unu da ovalar oluşturmaktadır.

Bitlis’in Hizan, Mutki, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak olmak üzere 6 ilçesi bulunmaktadır. İlimizin merkez ilçe ile beraber toplam 8 belde, 334 köy ve 290 mezrası mevcut olup, köylerin 245’i orman köyüdür. İlimiz topoğrafyasının dağlık ve engebeli olması nedeniyle yerleşim alanları dağınık bir şekildedir.

Bitlis’te Gezilecek En Güzel Yerler

  1. Ahlat Mezar Taslari. Eski Kalıntılar.
  2. Nemrut Gölü Su Oluşumları
  3. 3. Süphan Dağı Dağlar.
  4. Nemrut Krater Golu.
  5. Harabe Şehir.
  6. İslahiye Medresesi.
  7. Aygır Gölü
  8. Kalender Baba Türbesi.

Bitlis En Güzel Yemekler

  • Büryan kebabı
  • Bitlis köftesi.
  • Bitlis kabak dolması
  • Katıklı dolma.
  • İçli köfte.
  • Çorti köftesi.
  • Ciğer köftesi.
  • Keledoş

Bitlis'te Gezilecek En Güzel Yerler

Bitlis Tarihi

Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağ dediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Neolitik Çağ, Yenitaş veya Cilalı Taş Devri denilen bu dönem, Ortataş Devri ile Tunç Devri arasındaki arkeolojik dönemdir. Bu dönem M.Ö. 3000 yıllarıyla 9000 yılları arasını kapsamaktadır.
Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. En önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır.

Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. Obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır.
Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölünün doğusundan güneye (bugün ki Van ili sınırları içerisinde bulunan

Kalkolitik – Maden Dönemi – yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan Çayönü) dek uzanmaktadır.1 Bitlis ilinin Van ve Diyarbakır arasında yerleşmiş olması, Van’dan Diyarbakır’a yapılacak ticaretin o dönemlerde ancak Bitlis üzerinden yapılacağı dikkate alındığında, Bitlis’in Neolitik dönemden beri yerleşme yeri olduğu bir gerçektir.