Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » 3d Yazıcı NEdir ? 3d yazıcı ile Yapılan İşler

3d Yazıcı NEdir ? 3d yazıcı ile Yapılan İşler

3D Yazıcı Teknolojisi

3D Yazıcı teknolojisi hakkında bilmeniz gereken 8 soru ve cevabı:

1-) 3D Yazıcı nedir ?

3D YAZICI İLE  NELER  YAPILANABİLİNİR BURADN İZLEYEBİRSİNİZ

2-) 3D Yazıcı Tarihi Nedir ?

1984; İlk 3D yazıcı, stereolithography(SLA) teknolojisi kullanılarak Charles Hull tarafından geliştirildi.

1986; 3D yazıcılar üzerine 3D Systems adında ilk şirket kuruldu.

1988;-3D Systems tarafından üretilen, SLA-250 adında ilk yazıcı tanıtıldı. -Selective Laser Sintering (SLS) ve Fused Deposition Modelling(FDM) teknolojileri bulundu.

1989; FDM teknolojisinin bulucusu Scott Crump tarafından, Stratasys isimli 3D yazıcı şirketi kuruldu.

1993; Massachusetts Institute of Technology(MIT), 2 boyutlu yazıcılarda ki Injet teknolojisini kullanarak yeni bir teknoloji geliştirdi ve bu teknolojiye 3 Dimensional Printing (3DP) adı verildi. Bu teknoloji sayesinde renkli baskılar yapılabilindi.

1995; Z Corporation şirketi, MIT’ye lisans ücretini ödeyerek 3DP teknolojisini kullandı ve 3D yazıcı satışına başladı. 1996; Stratasys Genisys 3D Systems Actua2100 Z Corporation Z402 2005; Z Corporation’un tasarladığı Spectrum Z510, yüksek çözünürlüğe sahip ilk yazıcı tasarlandı. Ayrıca bu yazıcı renkli baskı özelliğinede sahiptir.

2007; Reprap ismi ile, açık kaynak kodlu 3D yazıcılar çıktı. Bunun sayesinde 3D yazıcılara ulaşma ve onları geliştirme imkanı arttı.

2008; Object Geometries şirketi, Connex500’u geliştirdi ve bu ürün ile aynı anda farklı malzemeler kullanılarak 3 boyutlu ürün oluşturulabilindi. (Bu şirket 2012 yılında Stratasys ile birleşti.)

2009- ; Bu yıl itibariyle Makerbot ve 3D Systems’in geliştirdiği Cubify gibi modeller ile ev tipi 3D yazıcılarda artış oldu ve devamında özelliklede Kickstarter.com üzerinden desteklenen ve geliştirilen bir çok yeni marka oluştu.

 3-) 3D Yazıcı Methodları Nelerdir?

a) Stereolithography(SL):  Hızlı, yüksek çözünürlük fonksiyonel parçaların bir kerede üretilebilir. Kısıtlı üretim alanı ve malzeme seçeneğine sahip. Renk seçeneğine sahip değil.

b) Fused Deposition Modelling(FDM): ABS, PLA, Polycarbonate and Elastomers malzemelerinin yüksek ısıda eritilip katman katman eklenerek üretildiği bir methodtur. Ev tipi yazıcılarda en çok kullanılan sistemdir. Çıkan üründe,mekanik olarak kuvvetli bir yapı oluşur.

3d yazıcı çalışmaları

c) Selective Laser Printing(SLS): Bu sistem,ışığa duyarlı tozun, CO2 lazer ile katman katman sinterlenmesi ile çalışır. Mukavemeti yüksek parçalar üretir ama yüzey kalitesi düşüktür.

d) 3 Dimensional Printing(3DP): Tozdan malzemenin ink-jet teknolojisi kullanılarak üst üste yapıştırılmasıyla hızlı ve ucuz parçalar üretilebilen bir sistemdir. Doğruluğu, sertliği, yüzey kalitesi düşüktür. Parçalar hızlıca ve ucuza üretilebilir.

e) Polyjet: Ink-Jet teknolojisine benzer bir teknolojidir,UV ışınları kullanılmaktadır. Yüksek kalite ve hızda ürün sunmasının yanında, birde aynı anda farklı malzameleri kullanabilme özelliğinede sahiptir. Connex500’de kullanılan teknolojidir.

4-) 3D Yazıcı ile Ne Yapabilirsin?
3d ile yapılan işler

Kabaca söylemek gerekirse, 3 boyutlu olarak çizdiğiniz herşeyi 3D Yazıcı ile üretebilirsin. Sadece bazı tasarımları üretebilmek için profesyonel makinalar gerekebilir. Bu noktada ise FDM teknolojisi kullanan masaüstü 3D Yazıcılar sizin için yeterli olmayabilir. Ayrıca hangi maddeden baskı almak istediğinize göre de 3D Yazıcı değişiklik gösterir. Örnek vermek gerekirse, protez el üretimden otomotiv sektöründe kullanılan 3D Yazıcıya, çikolata basan 3D Yazıcıdan meyve basan 3D Yazıcıya kadar bir çok farklı alanda kullanılıyor.

5-) 3D Yazıcılarda hangi hammaddeler kullanılır?

FDM teknolojisini kullanan 3D Yazıcılarda PLA ve ABS plastikleri yaygın olarak kullanılmakta olup, profesyonel makinalrda titanyumdan seramiğe, çelikten mumsu materyale kadar bir çok farklı hammadde ile baskı almak mümkündür.

6-) 3D Yazıcı Fiyatları Ne Kadar?

3d yazıcı makinesi

Özellikle Kikcstarter gibi crowdfunding sitelerini kullanarak ortaya çıkan 3D Yazıcıların fiyatları giderek düşmekte. Genellikle FDM teknolojisini kullanan bu 3D Yazıcılara 100$’ın altında sahip olmak mümkün. Bunun yanında endüstride ve ya medikal sektörde kullanılan 3D Yazıcıların fiyatları ise birkaç yüz bin dolar olmakta. Masaüstü 3D Yazıcılar için hazırladığımız fiyat ve özellik karşılaştırması listeye buradan ulaşabilirsiniz.

7-) Hiç Tasarım Tecrübesi Olmayan Biri İçin Hangi Yazılımları Önerirsin?

Ücretsiz ve başlangıç seviyesinde birisi için obje tasarlamanın oldukça kolay olduğu aşağıdaki programları kullanarak 3D Yazıcı ile üretilebilir bir tasarım yapabilirsiniz.

  • SketchUp
  • Tinkercad
  • Autodesk 123D Design
  • 3DTin

 

Bunun yanında 3D Yazıcıda baskı alabilmek için illa sizin birşeyler tasarlamış olmanıza gerek yok. Aşağıdaki websitelerinden 3D Yazıcı ile baskı yapılabilir tasarımalara ulaşabilirsiniz.

  • Shapeways
  • Thingiverse
  • Threeding
  • Pinshape

Eğer aradığınızı bu sitelerde bulamadıysanız ve ya kendinize özel bir tasarım yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

8-)Tasarımınız 3D Baskısını Nereden Alabiliriz?  

3 Boyutlu tasarımınızın baskını alabileceğiniz birçok websitesi mevcut. Priyoid ekibi olarak bizde 3D Baskı servisyle müşterilerimizin ihtiyacını karşılamaktayız. Bizimle buradan irtibata geçebilirsiniz. Tasarımınızın baskısını alabileceğiniz websiteleri :

  • Shapeways
  • Sculpteo
  • iMateralise

 

Yorum yapın