Anasayfa » Genel » Ağır Metal Nedir, Ağır Metallerin İnsan Sağlığı Üzerinde Etkileri Nelerdir?

Ağır Metal Nedir, Ağır Metallerin İnsan Sağlığı Üzerinde Etkileri Nelerdir?

Şimdi ki yazımızda değineceğimiz konulardan biri olan metalik özellikler gösteren elementlerden oluşan, açık ve tam bir tanımlaması yapılmamış grupta bulunan elementlere verilen ad olan ağır metal nedir konusuna değinmek istiyoruz. Peki ağır metalin insan sağlığı üzerine etkileri nelerdir, ağır metal hakkında bilgiler, ağır metalin insan sağlığı üzerine etkileri hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

 Ağır Metaller Hangileridir?

Ağır Metal Nedir?

Günümüzde, sanayi ve endüstrinin gelişmesiyle çevreye toksik metallerin salınımı artmış, çevresel kirlilik düzeyleri en üst düzeye çıkmıştır. Kimyasal ürünler, gübreler, endüstriyel boyalar, inşaat malzemeleri, balık, gümüş diş dolguları ve aşılar sadece gündelik hayatta maruz kaldığımız ağır metal kaynaklarının bazılarıdır. Toksik ağır metaller, normal olarak, çok düşük seviyelerde vücut içinde mevcut olabilir, fakat sürekli maruz kalındığında veya metabolik detoksifikasyon aşamalarındaki genetik defektler sayesinde, beyinde daha sonra da vücut dokularında birikime yol açabilir.

 Ağır Metaller Hangileridir?

  • Civa
  • Kurşun
  • Kadminyum
  • Bakır
  • Demir
  • Mangenez

Ağır Metal Zehirlenmesi Belirtileri Nedir?

  • Sürekli yorgunluk, halsizlik
  • Sık sık hastalanma
  • Zayıf bağışıklık sistemi belirtileri
  • Nedeni belirlenemeyen bir kansızlık teşhisi
  • Kas ya da eklem ağrıları
  • Depresif ruh hali
  • İştahsızlık
  • Kabızlık sürekli yorgunluk
  • Hafıza kaybı
  • Eklem ağrıları

 Ağır Metaller Hangileridir?

Ağır Metallerin İnsan Sağlığı Üzerinde Etkileri

Ağır metaller; düşük derişimlerde bile toksik etki gösterebilen elementlerdir. Genellikle kontaminasyon ve potansiyel toksisite ya da eko- toksisite ile ilişkilendirilen metaller ya da yarı metaller (metalloidler) olarak isimlendirilirler. Ağır metaller organizmaya ağız, solunum ve deri yolu ile alınır ve çoğu özel bir destek olmadan vücudun boşaltım yolları ile (böbrek, karaciğer, barsak, akciğer, deri) atılamazlar. Bu nedenle ağır metallerin büyük bir bölümü, biyolojik organizmalarda birikirler. Birikim sonucu, canlıların bünyesinde yoğunlaşan bu metaller, etkili dozlara ulaştıklarında, ciddi hastalıklara (tiroit, nörolojik, otizm ve kısırlık gibi) hatta ölümlere neden olabilirler. Bu derlemede, insan sağlığını etkileyen bazı ağır metalleri ve bu metallerin özellikleri hakkında bilgi verilmektedir.

Ağır Metallerin İnsan Sağlığı Üzerinde Etkileri Nelerdir?

Ağır metallerin farklı tanımlamaları olmasına rağmen sayısal olarak ifade edilirse, molekül ağırlığı 63,5-200,6 g/mol arasında ve yoğunluğu 5 g/cm3’den fazla olan metaller ağır metal sınıfına girerler. Ağır metallerin çoğu canlı organizmalar için zararlı olsa da bazı ağır metaller calılarda düşük miktarda bulunmalıdır. Yine de gerektiğinden fazlası ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Canlılar için toksik etkiye sebep olan başlıca ağır metaller: Kadmiyum, Nikel, Kurşun, Çinko, Krom, Cıva, Arsenik, Gümüş, Baryum, Selenyum ve Bakır’dır. Çevrede ağır metal birikimi 2 ana sebepten ötürü meydana gelir, bunlar doğal sebepler ve beşeri sebeplerdir. Ağır metallerin doğal olarak birikimi, minerallerin ayrışması, erozyon, volkanik faaliyetler ve orman yargınları gibi birçok faktöre bağlıdır. Ağır metallerin birikimine sebep olan insan faaliyetleri ise kentleşme, teknolojik gelişmeler, güvenli olmayan tarımsal uygulamalar ve çevreyi bozan hızlı sanayileşme gibi sebeplerdir.

Ağır metallerin çevreyi kirletmesinden başlıca etkilenen canlılar bitkilerdir. Solunum, fotosentez ve hücre bölünmesi süreçleri laboratuvar deneyleri ile belgelendiği üzere yüksek ağır metal seviyelerinden olumsuz etkilenir. Ağır metaller bitkilerin topraktan mineral alınımını azaltır, fotosentetik enzimlerin verimini etkiler ve oksidatif strese de sebep olurlar böylece bitkilerin hücre yapılarına zarar verir ve bitkinin büyümesini engellerler. İnsanlar içtikleri sudan, soludukları havadan ağır metallere maruz kalırlar fakat vucütlarındaki kimyasal kirlenmenin %90’ı beslenme kaynaklıdır.

 Ağır Metaller Hangileridir?

 

Performans/Proje Ödevleri;

Yorum yapın