Anasayfa » Hamilelik ve Bebek » Bebekler Nezaman Diş Çıkartır, Belirtileri

Bebekler Nezaman Diş Çıkartır, Belirtileri

BEBEKLER NEZAMAN DİŞ ÇIKARIR ,BELİRTİLERİ

Sayfanın Konusu :Bebekler Nezaman diş çıkartır , 3 aylık bebek diş çıkarır mı,bebeklerde erken diş çıkarma,bebeklerin dişleri neden geç çıkar,bebeklerde diş çıkarma sırası resimli,4 aylık bebek diş çıkarma belirtileri,bebeklerde diş çıkarma kaç gün sürer,2 aylık bebek diş çıkarır mı,
bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer,

Diş çıkarma dönemi bebeğiniz açısından daha zor bir süreç olsa da, bu dönemde sizlerde etkilenebilirsiniz. Her bebek aynı zamanlarda diş çıkarmaz. Genetik faktör diş çıkarma yaşında da etkili olmaktadır. Anne ve babası erken diş çıkaran bebeklerin de dişlerinin erken çıktığı görülür. Ortalama 6. Ve 7. Ayda başlayıp aylarca devam eden bu süreç hem bebek için hem de aile için sancılı bir dönem yaşatabiliyor.

Bebek diş çıkartma

Bebekler Ne zaman Diş Çıkarmaya Başlar?

Ortalama olarak ilk diş 6. ve 7. aylarda belirir. Ancak bazen ilk diş 3. ayda belirirken bazen de 12. ay hatta sonrasına da sarkabiliyor. İlk olarak santral kesici dişler sonra lateral kesici, kanin ( köpek diş ) ,birinci azı ve ikinci azı son süt dişi olarak çıkar. Tabi bu diş çıkarma sürecinde genetik faktörlerde etkilidir. Anne ve babanın diş çıkarma zamanlarıyla, bebeklerinin diş çıkarma zamanları hemen hemen aynı dönemlerde olmaktadır.

Bebekler kaçıncı ayda diş çıkarır

Ön santral dişler: 6. Ve 10. ay

Lateral (yan diş): 9. Ve 12. ay

Kanin ( köpek dişi ): 15. Ve 21. ay

Birinci azılar: 13. Ve 18. ay

İkinci azılar: 24. Ve 33. Ay arasında çıkmaya başlar.

Bebeğinizin Diş Çıkardığının 12 Belirtisi

Diş çıkarma belirtileri ve şiddetleri her bebeğe göre farklılık gösterse de, genel olarak aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar.

Salya Akıtma: Birçok bebek 2. Ve 3. Aylarından itibaren salya akıtmaya başlar. Bu durum bebekler için normaldir. Bazı bebeklerde az, bazılarında daha fazla görülebilir. Ama bebeğiniz diş çıkarmaya başladığında daha fazla salya akıtacaktır.

Ağrı: Bebeğinizin çıkan dişi, diş etine basınç uyguladığı için diş etinde bazı iltihaplara neden olabilir. Bu iltihaplara bağlı olarak bebeklerde ağrılar oluşur. Çıkarken en çok ağrıya sebep olan dişler azı dişleridir.

Huysuzluk: Çıkmakta olan diş yüzeye yaklaştıkça ağrının artmasına sebep olur. Bu durumda bebeğinizde huysuzluk görülebilir. Diş tam anlamıyla çıkıncaya kadar bu durum devam eder.

Yanak ve çene bölgesinde kızarıklık: Bebekler diş çıkarırken salya akıttıkları için birçoğunda salyaya bağlı olarak yanak ve çene bölgelerindeki deride kızarıklık ve çatlaklar meydana gelebilir.

Öksürük: Bebeğiniz diş çıkarırken fazla salya akıttığı için boğaz bölgesinde tıkanıklığa yol açarak öksürmesine neden olabilir. Bazı bebekler bu dönem içerisinde ilgiyi üzerine çekmek isteyecekleri için öksürüğü devamlı hale getirebilirler.

Ateş: Diş çıkarırken ateş görülmesi bazı bebeklerde olabileceği gibi bazı bebeklerde olmayabilir. Ateş başka hasatlıklarında başlangıcı ve belirtisi olabileceği için yüksek ateşte bebeğinizi mutlaka doktora götürmelisiniz.

Isırma: Bu durum hemen hemen birçok bebekte görülür. Dişlerin çıkmasına bağlı olarak dişlerde kaşınmalar oluşur. Bu yüzden bebeklerde rahatlatmak için ellerine geçen her şeyi ısırmak isterler.

İshal: Bebekler diş çıkarırken daha fazla tükürük ürettikleri için bağırsakları daha hızlı çalışabilir. Ama ateş gibi ishal de diş çıkarmadan kaynaklanan bir durum olmayabilir. Bebeğin eğer bir günden fazla süren bir ishali varsa mutlaka bir doktora götürülmelidir.

İştahsızlık: Bebekler diş çıkarma dönemlerinde gerçekten zorlanıyorlar. Verdiğiniz katı gıdaları istemeyebilir. Bu normaldir. Gerekli besinleri sıvı olarak verebilirsiniz. Dişleri çıktıktan sonra iştahı yerine gelecektir.

Uykusuzluk: Diş çıkarken yaşadıkları ağrıya bağlı olarak geceleri uyumada güçlük çekebilirler. Anneler bu durumda bebeklerini sakinleştirmeye çalışmalıdır. Emzirmek onları rahatlatacaktır.

Kulak Kaşıma-Çekiştirme: Bebekler diş çıkarırken yaşadığı ağrıdan dolayı kulaklarında da ağrı hissedebilir. Sürekli kaşıma ve çekiştirme ihtiyacı duyar. Fakat bu hareket kulağında oluşan iltihaptan da kaynaklanabilir. Bu gibi durumlarda yine doktora görünmesinde fayda var.

Diş Etinde Kanama: Diş çıkarken diş etine baskı uyguladığı için bazı küçük kanamalar görülebilir. Bunlar gayet normaldir. Oluşan kanamalar mavi benekler halinde diş etlerinde görülebilir. Buzlu bir pamuğu diş etine koyarak biraz rahatlatabilirsiniz.

Bu dönemde bebeğime nasıl yardımcı olabilirim?

  • Diş çıkarma döneminde meydana gelen belirtilerini hafifletmek için bir şeyler yapabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yüzünde oluşan kızarıklar için nemlendirici kremler kullanabilirsiniz. Özellikle bebeğiniz için uygun olmasına dikkat edin.
  • Diş çıkarma işlemi biraz ağrılı bir süreçtir. Bebeğiniz ateşlenebilir, iştahı kapanabilir. Bu yüzden soğuk meyve püreleri yapabilirsiniz. Diş etlerinin rahatlamasını ve iştahını yerine getirmesine yardımcı olacaktır. Ama çok soğuk olmamasına dikkat edin.
  • Daha fazla su ve sulu içecekler vererek, vücudunun ishal olduğunda kaybettiği su miktarının yerini doldurabilirsiniz.
  • Dişleri çıkmak için uğraşırken, diş etlerinin kaşınmasına yol açar. Dişlerini kaşıması için kaşıyıcılardan alabilirsiniz. Bunları buzdolabında bekleterek verirseniz, diş etleri biraz daha rahatlayacaktır.

Bebeğimi Diş Çıkarma Döneminde Emzire Bilir miyim?

Anne sütü dünyada ki tüm besinler arasında en besleyici değerlere sahip sinirli bir besin kaynağıdır. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimde katkısı büyüktür. Ayrıca ağız içi ve diş eti dokusu üzerinde de tedavi edici özeliğe sahiptir. Bebeğinizin emme işlemi yaparken harcadığı enerji, biberondan yaptığı işleme göre 60 kat daha fazladır. Emzirirken çene kaslarını daha fazla çalıştığı için daha kuvvetli olur. Çene kaslarının gelişimine içerdiği besin maddeleri sayesinde ve çeneyi çalıştırıp güçlendirdiği için, bebeğiniz daha düzgün ve sağlıklı dişlere sahip olur.

Diş Temizliği Ve Bakımı

Bebeğinizin dişleri yavaş yavaş sırayla çıkacaktır. İki tane ön üstte, iki tane ön altta komik bir şekilde beliriverir. Bebeğinizin ilk görünen dişleriyle beraber temizleme işlemlerine başlamanız gerekir. Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce ön dişlerini temiz bir tülbent ya da gazlı bezi ıslatarak silebilirsiniz. Diğer dişleri de çıktıktan sonra, çiğneme yüzeyleriyle birlikte silebilirsiniz. İlerleyen yaşlarında muhakkak diş fırçası talep edecektir.

“Bebekler Nezaman Diş Çıkartır, Belirtileri” üzerine bir yorum

Yorum yapın