Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » BİBER GAZI NEDİR ETKİLERİ NELERDİR ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI

BİBER GAZI NEDİR ETKİLERİ NELERDİR ÖZELLİKLERİ VE KULLANIMI

biber gazı, biber gazı nedir, biber gazı nasıl yapılır, biber gazı özellikleri, biber gazı öldürür mü, biber gazı hakkında bilgiler

Sevgili okurlar, sizlere tehlike anlarında hem güvenlik güçlerimizin hem de vatandaşlarımızın kullandığı biber gazı hakkında bilgiler vereceğiz.

Biber Gazı Zararları Nedir?

Biber Gazı Nedir?

Toplumsal olaylarda bütün dünyada güvenlik kuvvetleri son yıllarda yoğun bir şekilde, gözyaşartıcı gaz veya gösteri kontrol ajanları adı altında çeşitli gazlar kullanmaktadır. Chlorobenzyildenemalononitril, chloroacetophenon ve oleoresin capsicum en sık kullanılanlardır. Bu gazların kişisel korunma olarak bayan çantalarında taşınabilen sprey tipleri de satıştadır. Bu spreyler ayı ve köpek gibi saldırgan hayvanlara karşı da etkindir. Polis hem uzak mesafeden mermi ile atılan gaz bombası hem de yakın mesafede spreyleri beraberce kullanmaktadır. Bunların en önemli etkileri, göz, burun, solunum yolları ve deri üzerinde ciddi tahriş yaratmaktır. Bu gazlara temas kapalı ortamda olduğunda, tahriş ve etkilenme daha da artmaktadır. Gözlerde yanma, akıntı, geçici körlük, burunda yanma, akıntı, hapşırık ve tıkanma, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi etkileri birkaç saatten birkaç aya kadar sürebilir. Aslında bu gazlar ilk olarak 1871 de üretilmesine karşın, yoğun olarak kullanımı 1990 ların başından itibarendir.

Göz yaşartıcı gazların direk tahriş edici etkisi, görüşü engeller ve gözlerin kapatılması için önemli bir sebep oluşturur. Bu geçici körlük hali, durdurulması gereken kişilerin daha kolay engellenmesini sağlar. Veya kişisel savunmada saldırganın hareketlerini kısıtlayarak, gazı kullanan kişinin kendisini korumasını kolaylaştırır. Bu gazlar, ölümcül olmayan bir silah türü olarak kabul edilse de nadiren ölüme de yol açabilir. Dünyada ve ülkemizde biber gazı (oleoresin capsicum) püskürtülmesinden sonra gerçekleşen ölümlerin sayısı artmaktadır. Bu ölümler direk mermi kovanı yoluyla olabileceği gibi gaz toksisitesi veya dolaylı yoldan kalp enfarktüsü veya astım krizine yol açarak da olabilir.

Biber Gazı Zararları Nedir?

Nefes alışverişini azaltır

Biber gazının yan etkilerinden biri burun ve nefes borusunda şişmeye neden olmasıdır. Bu nedenle nefes alışverişi zorlaşır ve solunum yolu hastalıklarından birine sahip olanlarda ciddi sorunlara yol açabilir.

Nefes alışverişi azaldığında vücutta yeterince oksijen bulunmaz. Biber gazının etkileri 30 dakika sonra azalmaya başlasa da uzun süreli maruz kalmak çok tehlikeli olabilir.

Ciltte tahrişe neden olur

Biber gazına maruz kalan kişide kimyasal yanıklar, uçuklar ve yaralar görülebilir. Bu tepki genellikle bibere karşı alerjisi olanlarda ortaya çıkar.

Deriye su uygulamak ise işe yaramayacaktır. Çünkü kapsikum suda çözünebilen bir madde değildir. Losyon ve kremler de cildin tahriş olmasına neden olacaktır. En akıllıca yöntem özel formüle edilmiş mendillerle silmek ve bebek şampuanıyla yıkamaktır. Bu yöntem acil serviste de kullanılmaktadır.

Gözlerde yanma ve tahriş görülür

Biber gazı genellikle yüze ve gözlere uygulanır. Bu sebeple de gözlerde kızarıklık, yanma ve hatta şişme görülür.

Gözlerdeki tahrişten kurtulmanın yolu gözünüzün yaşlanarak yabancı maddeyi temizlemesidir. Su işe yaramayacaktır. Özel formül göz yıkama suları da kullanılabilecek maddeler arasındadır.

Biber Gazı Zararları Nedir?

Geçici Körlük

Bazı kişilerde biber gazına bağlı olarak geçici körlük meydana gelmektedir. 30 dakika- 1 saat arası değişen bu geçici körlük durumu oldukça korkutucudur.

Ölüm

Çok nadir de olsa biber gazına maruz kalmak ölümle sonuçlanabilir. İleri yaşlardaki kişilerde, kalp hastalarında veya solunum yolu problemi yaşayan bireylerde bu risk yüksektir. Ölüm nedenleri arasında genellikle boğulma yer almaktadır.

Yorum yapın