Anasayfa » SAĞLIK » Cildimiz Neden Kurur ve Çatlar? Cilt Kuruluğunu ve Çatlamasını Nasıl Önleriz?

Cildimiz Neden Kurur ve Çatlar? Cilt Kuruluğunu ve Çatlamasını Nasıl Önleriz?

cilt, cilt kuruluğu, cilt kuruluğu neden olur, cilt kuruluğu nedenler, cilt kuruluğunu nasıl önleriz, cilt çatlakları neden olur, cilt çatlakları nedenleri, cilt çatlakları nasıl tedavi edilir

Sevgili okurlar, bugün sizlere cilt kuruluğu ve cilt çatlaklarından bahsedeceğiz. Cilt kuruluğu ve cilt çatlakları hemen hemen her yaş grubunda görülen belli başlı problemlerden biridir. Peki cilt kuruluğunu ve cilt çatlaklarını nasıl geçirebiliriz? Cilt kuruluğu ve cilt çatlakları ile alakalı daha fazla bilgi yazımızda.

cilt kuruluğu tedavisi"

Cilt Kuruması Nedir?

Cildin kuruması ve çatlaması, kış aylarında en sık rastlanan cilt problemlerinden biridir. Ciltteki nem miktarının azalmasıyla birlikte cilt gerilir ve çatlar. Dolayısıyla cilt üzerinde sağlıksız ve istenmeyen bir görüntü oluşur. Bunu engellemek için kış aylarında cilde özel bakım yapmak gerekir.Cildimizin, yumuşak ve dayanıklı olması için neme ihtiyacı vardır. Fakat cildimizin, özellikle de yüz hatlarımızın sık sık hava değişikliğine maruz kalması, duş almamız, cildimize uyguladığımız kimyasallar (kozmetik), vitamin eksikliği ve yetersiz su tüketimi cildin kurumasına ve bununla birlikte çatlamasına neden olur.

Cildin nem oranını koruyabilmesi mümkün olmayacağından birtakım tedbirler almalı ve uygun nemlendirici kremleri kullanmalıyız. Sert ve şiddetli rüzgarlı havalarda dışarı çıkmamaya, çıkıyorsak da vücudumuzun açık kısımlarını iyice kapatmaya özen göstermeliyiz. Küvet kullanıyorsak sıcak suyun içinde uzun süre kalmamalıyız. Ayrıca duş alırken zeytinyağlı temizleyicileri tercih etmeliyiz.
Duştan sonra vücudumuzu yumuşak bir havlu ile hafifçe silmeli ve ardından uygun bir nemlendirici krem sürmeliyiz. Kimyasal temizlik maddeleri ile mümkün olduğunca az temas etmeliyiz.

Sabun da nem kaybına yol açtığı için az kullanmaya gayret göstermeliyiz.Evin sıcaklığı iyi ayarlanmalı, çok sıcak veya çok soğuk olmamalı. Özellikle uyurken oda sıcaklığı orta derecede olmalı. Böylece nem kaybını önlemiş oluruz.Beslenmemize dikkat etmeliyiz. Özellikle C, E ve F vitaminleri bulunan ürünleri bol bol tüketmeliyiz. Nem kaybında önemli rol oynayan faktörlerden biri de su olduğu için günde en az 2,5 litre su içmeliyiz.Ağır makyajdan ve vücuda sürülen diğer kimyasal maddelerinden kaçınmalıyız.Çoğumuz cildimiz kuruduğunda nemlendirici kremlere başvuruyoruz. Ancak bazı nemlendirici kremler aksine cildi daha da kurutuyor ve çatlama sürecini hızlandırıyor. Bu konuda seçici olmalı ve uygun nemlendirici kremleri kullanmalıyız. Diğer önemli bir husus ise, cilt problemlerinde doktora gitmememiz. Büyük cilt problemlerinde muhakkak bir doktora görünmemiz gerekir. Çünkü cilt problemimizin nedeni bilmediğimiz bir hastalık olabilir.

Cilt Kuruluğu Tedavisi

Ciltte kuruluk gelişmesini önlemek için atılabilecek en önemli adımlar yaşam tarzı değişiklikleri ve nemlendirici krem kullanımı şeklinde sıralanabilir. Aşağıdaki ipuçlarını takip etmek bu problemi önlemeye yardımcı olabilir;

  • Günde en az 2,5-3 litre sıvı tüketilmelidir.
  • Nemlendirici kullanımı ihmal edilmemelidir. Nemlendiriciler cildi kaplayarak suyun ciltte hapsedilmesini sağlar.
  • Cildin nemini kaybetmemesi için suya maruz kalmayı sınırlandırmak önemlidir. Bu sebeple banyo ve duş süresini 10 dakika veya daha kısa tutmak ve ılık suyla banyo yapmak iyi olacaktır.
  • Günde bir defadan fazla banyo yapmamaya çalışmak cilt sağlığını korumak açısından önemlidir. Cilt bakımı düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
  • Ciltte kuruluk yapan sabunlar yerine temizleyici kremler, yumuşak cilt temizleyicileri ve ilave nemlendirici içeren duş jelleri kullanmak faydalı olabilir.
  • Cilt soğuk havalardan korunmalıdır. Kışın dışarı çıkarken atkı, şapka ve eldiven kullanımı ihmal edilmemelidir.
  • Ellerin suyla temasını gerektiren bulaşık yıkama ve temizlik sırasında lastik eldiven giyilmelidir. Özellikle sert temizleyiciler kullanılıyorsa mutlaka giyilmelidir.
cilt kuruluğu tedavisi"
cilt kuruluğu hakkında bilgiler

Cilt Çatlağı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Çatlaklar derinin dermis tabakasında cildin aşırı gerilmeye dayanamamasıyla ortaya çıkan yırtıklardır. Cilt çatlaklarının asıl nedeni hormonlardır. Bu nedenle hamilelik, ergenlik, hızlı kilo alma, aniden zayıflama gibi değişimler hormonal değişimlere de eşlik ettiğinden ciltte çatlaklara neden olur. Halk arasında bilindiği gibi hızlı kilo alıp verme, aniden kas yapma sonucu vücutta meydana gelen gerilme cilt çatlaklarına sebep olmaz. Burada cilt çatlağına asıl neden olan hormonlardır.
Deri çatlağı kozmetik görünüm bozukluğu dışında herhangi bir sağlık problemi yaratmaz, bu yüzden tedavisi şart değildir. Ancak özellikle kadınlarda ciddi estetik kaygılara yol açabilmektedir. Deri çatlakları oluştuktan sonra tedavisi gerçekten zordur. Tedavi ile çatlaklar yok edilemez, ancak görünümleri iyileştirilebilir. Bu noktada, uygulanan tedavi yöntemlerinin çatlakların derinliğini azaltmak ve cildin eski rengine dönmesine yardımcı olmayı hedeflediği söylenebilir. Çatlak tedavisine başlanacak evre, tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Ne kadar erken evrede tedavi yapılırsa, o kadar başarılı sonuçlar elde edilir. Çatlak tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şu şekildedir:

Fraksiyonel lazerler, radyofrekans, dermabrazyon, dermaterapi (dermapen, dermaroler), peeling, PRP, mezoterapi, ilaç ve kremler (A vitamini türevleri, centella asiatica bitkisi özütü, hyaluronik asit, bitkisel yağlar, glikolik asit )

Yorum yapın