Anasayfa » SAĞLIK » Dizanteri Hastalığı Nedir

Dizanteri Hastalığı Nedir

DİZANTERİ NEDİR NASIL BİR HASTALIK ?

Dizanteri, ishalle birlikte görülen bulaşıcı ve salgın bir kalın bağırsak hastalığıdır. Yaşlılarda, küçük çocuklarda ve Bebeklerde dizanteri çok daha tehlikelidir ve ölümlerle dahi sonuçlanabilir.

Dizanteri hastalığı belirtileri nelerdir

DİZANTERİ BELİRTİLERİ NELERDİR 

Başlıca belirti sık ve kanlı ishaldir. İştahsızlık, şiddetli karın ağrısı ve ateş de görülebilir. Kimi durumlarda ishale bulantı ve kusma da eşlik edebilir.

DİZANTERİ  HASTALIĞI NEDENLERİ NELERDİR? 

Dizanterinin başlıca nedenleri kirli su ve iyi yıkanmamış yiyeceklerdir. Bu nedenle su, el ve gıda temizliğine özen göstermek gerekir.

DİZANTERİ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Kirli su ve besinler yoluyla bulaşır. Okul gibi kalabalık ortamlar hastalığın bulaşması için uygun ortamlardır.

DİZANTERİ TEDAVİSİ NASIL OLUR 

Tedavi için öncelikle hastalığa neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır. Antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bazı durumlarda da antibiyotik şikayetleri arttırabilir. Bu durumda doktor uygun tedavi yöntemi ile tedaviye devam eder. Özellikle yaşlılarda, küçük çocuklarda ve bebeklerde sıvı ve mineral kaybının telafi edilmesi hayati önem taşır.

Hertürlü soru, sorun ve tedavi için doktora danışmayı ihmal etmeyin.

Amipli Dizanteri kaç gün sürer 

Çocuklardaki dizanteri daha değişik seyreder. Çocuklarda sinir sistemi belirtileri fazladır, huzursuzluk, durgunluk, havaleyle seyreder. Su kaybı belirtileri çoktur. Dışkıda balgam boldur. Dışkı yeşil renktedir. Dizanteri erişkinlerde 10-15 gün sürer. Müzminleşen dizanteri ise gelip geçici şifalarla senelerce sürebilir. Uygun bir tedavi ve rejimin yapılmaması ve basilin hususiyetlerine bağlı olarak dizanteri müzminleşebilir. Müzmin dizanterinin iki şekli vardır:

 

Yorum yapın