Anasayfa » SAĞLIK » Erkeklerde Ve Bayanlarda Kıl Dönmesinin Sebebleri

Erkeklerde Ve Bayanlarda Kıl Dönmesinin Sebebleri

kıl dönmesi, kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi hakkında bilgiler, kıl dönmesi neden oluşur, kıl dönmesinin sebepleri, erkelerde kıl dönmesi, kadınlarda kıl dönmesi
Sevgili okurlar, sizlere kıl dönmesinden bahsedeceğiz. Peki kıl dönmesi nedir, kıl dönmesi nasıl oluşur? Hepsi ve daha fazlası yazımzda.

KIL dÖNMESİ

Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesinin çeşitleri vardır. Daha önemlisi ise kıl dönmesinin önlenmesi adına yapılması ve yapılmaması gerekenlerin bilinmesidir. Bu uyarı ve bilgilere günlük yaşamanızda dikkat ettiğiniz sürece kıl dönmesi riskini minimize etmiş olursunuz.

Bunlar arasında en yoğun görüleni kuyruk sokumunda meydana gelendir. %1-2 oranında ise göbekte kıl dönmesi meydana gelebilmektedir.15-30 yaş arası, kilolu, biraz fazla terleyen gençlerde görülür. Gençlerde hormonal denge cildi olumsuz yönde etkiler ve ciltlerinde akne gibi hastalıklar yapılanır. Kıl dönmesi, uzun süre araba kullananlarda da sık görülür. Artık insanların boyları eskiye oranla daha uzun olduğundan, mevcut araba standartlarına göre uzun geldikleri için, kaykılarak oturmak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla uzun süre araba kullananlar kıl dönmesi hastalığına adaydırlar.

Kıl Dönmesinin Nedenleri

Kıl dönmesi farklı nedenlerle meydana gelebilmekte olan bir hastalıktır. Kıl eğer çok sert ve deri yumuşaksa kıl deriyi delerek içe doğru uzayabilmektedir. Bu durumlarda vücut bunu bir saldırı gibi algılayıp içe doğru uzatmakta olan kılın etrafına iltihap hücreleri gönderir. Bu da iltihaplı kıl dönmesinin oluşmasına neden olur. Kıl dönmesinin gelişmesi durumunda batma ve yanma hissi oluşabilir.
Evet; geldik kadınların da merak ettiği soruya “Acaba ağda veya traş kıl dönmesi yapar mı?” bu sorunun cevabını yapabilir olarak cevaplamak gerekiyor. Çünkü ağda ve traş esnasında doku reaksiyonları oluşabilir. Tesr yönde traş yapılmasına dikkat edilmesi gerekir bu kıl dönmesini tetikleyebilmektedir. Ters yönde yapılan traşlama işlemi esnasında kıla eğilimini veren yapıda yok edilmiş olur ve kıl o eğilimi tekrar yapıncaya kadar deri gözeneğinde tıkanma oluştuysa deri ters yöne yani içe doğru uzayabilir. Bu durumda kıl dönmesinin oluşmasına neden olur. Aynı durum daha nadirde olsa ağda sonrası da gelişebilmektedir.

Kıl Dönmesinin Önlenmesi

– Traş olurken kılların eğiminin olduğu yöne doğru traşlama yapmalısnız.
– Traş ve ağda öncesi solüsyonlar yardımı ile cildinizi yumuşatın ve iyice temizleyin.
– Tahirişi arttıracak ağda ve traş bıçakları kullanmamaya özen gösterin.
– Bilmediğiniz markaların ağdalarını kullanmayın.
– Başkasının kullandığı traş bıçaklarını kullanmayın.
– Kasıklarda ağrı gelişmesi sonrasında kıl dönmesi oluşuyorsa ağda kullanmak yerine birkaç defaya mahsus traş bıçağı kullanmanızda fayda var. İkinci alternatif olarak yine geçici bir dönem olmak kaydıyla tüy dökücüleri tercih edebilirsiniz. Daha sonra yine ağdaya dönebilirsiniz.
– Sakal bölgesi dışındaki bölgelerde (genital bölgeler, göbek çevresi) kıl dönmesi yaşanıyorsa, kesin çözüm olarak lazer tedavisi görebilirsiniz. Bazı durumlarda tek seans dahi yeterli olabilmektedir. Lazer epilasyon tedavisi kıl dönmesinin önüne geçmek için biçilmiş kaftandır.
– Ağda ve traşlar öncesinde kılların alınacağı bölgeyi nazik bir şekilde ovalayınız. Bu kılların deri yüzeyine tamamen çıkmasında etkilidir.
– Traş olurken cildinize uyguladığınız basınç miktarında dikkatli olmanız gereklidir. Aşırı bastırma cildin tahrişine neden olur; bu da kıl dönmesinin oluşumunda etki gösterir.
– Hafif dereceli ve nadiren meydana gelen kıl dönmelerini önlemek için deniz ve güneş çok etkili olmaktadır.
Kıl dönmesi yapısal bir olaydır. Dolayısıyla lazer epilasyon dışındaki tedaviler kıl dönmesinin oluşumunu yavaşlatıcı etkiler gösterir ama tamamen önlemez. Dolayısıyla vücutta eğer ki uygun koşullar oluşursa kıl dönmesi tekrarlayabilen bir durumdur.
Kıl dönmesi tedavileri eğer ki ilerlemiş bir durumda değilse çeşitli ilaç ve kremlerle mümkün olabiliyor. Fakat ileri seviyeli kuyruk sokumu ve genital bölgelerde meydana gelen kıl dönmeleri cerrahi müdahale gerektirebiliyor. Tedavide erken teşhis önemli, dolayısıyla kıl dönmesinden şüphelendiğiniz durumlarda mutlaka uzman bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Doktorunuz mevcut kıl dönmesinin tedavisi için en uygun tedavi şeklini sizlere aktaracaktır.