Anasayfa » OSMANLI İMPARATORLUĞU » FATİH SULTAN MEHMET HZ TÜRBESİ VE RESİMLERİ

FATİH SULTAN MEHMET HZ TÜRBESİ VE RESİMLERİ

İstanbul’un ‘Fatih’i, çağ açıp çağ kapayan eşsiz kumandan ve idareci Sultan Mehmed Han’ın türbesi restore edilerek yeniden ziyarete açıldı.

Fatih sultan mehmet hz türbesi resmi
Fatih sultan mehmet hz türbesi resmi

Fatih Sultan Mehmet’in yattığı türbedir. Fatih Camisi’nin mihrabının ön tarafında avluda bulunur. Türbeye geniş, süslü saçaklı, üzeri kurşun kaplı, alemli bir kapıdan girilir. Sandukanın bulunduğu kubbe, pencere üstleri, pencere altlan son derece nefis nakışlarla, yazılarla süslüdür. Kubbeden sarkan muhteşem avizenin altında bulunan Fatih’in sandukası çok nefis nakışlarla, yazılarla süslüdür. Sandukanın çevresindeki sedefli şebekeyi III. Ahmet yaptırmıştır. Türbenin en değerli eserlerini Hz. Peygamber’in dişi ve Fatih tarafından yazılmış bir Kuran-ı Kerim teşkil etmektedir.

Fatih sultan mehmet han türbesi hakkında bilgi

Fatih Sultan Mehmed Han’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde İstanbul Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü’nce sağlanan bir ödenekle başlatılan türbe restore çalışmaları meyvesini verdi ve türbe baştan aşağı yenilendi.

Fatih sultan mehmet han türbesi resmi

Henüz 19 yaşındayken Osmanlı’nın başına geçen Sultan Mehmed Han ecdadının hayali olan İstanbul’u fethetmek istiyordu. 21 yaşında iken İstanbul’u fethederek Peygamber Efendimizin kutlu müjdesine mazhar oldu. 900 bin kilometrekare olan Osmanlı topraklarını 2 milyon 214 bin kilometrekareye çıkardı. Birçok suikastten kurtulan Fatih Sultan Mehmed Han, aslen bir yahudi olan Maestro Jacopo adlı (Yakup Paşa) bir doktor vasıtasıyla zehirlendi. 1481 Mayıs perşembe günü Gebze’de vefat etti. 49 yaşında hayata gözlerini yuman büyük sultan, iki imparatorluk, dört krallık ve onbir prenslik yıkarak Osmanlı’nın azametini gösterdi. Fatih Camii’nde Şeyh Muslihiddin Mustafa Vefa Efendi Hazretleri’nin kıldırdığı cenaze namazının ardından bugünkü türbeye defnedildi.

Yangın ve deprem yıktı

Yapımına Mimar Sinanüddin Yusuf tarafından 1467 yılında başlanarak, 1470 yılında bitirilen Fatih Camii, kareye yakın planlı üçer adet küçük kubbe, ortada iki sütun ile iki fil ayağı üzerine oturtulmuştu. 1766 Kurban Bayramı’nın üçüncü günündeki büyük depremle yıkılan türbe Sultan 3. Mustafa tarafından Hassa Başmimarı Tahir Ağa’ya yeniden yaptırıldı. Daha sonra 1782’deki ‘Büyük Cibali Yangını’yla harap olan türbenin ahşap kısımları Sultan  1. Abdulhamid tarafından onarıldı. En son Sultan 5. Mehmet tarafından da tamir edilerek kalem işleri yenilendi. Türbe ongen plan üzerine kubbeli bir yapı olup, dışı bütünüyle beyaz mermerle kaplıdır.

Padişahtan el işlemesi

Fatih Sultan Mehmed Han’ın etrafı, gümüş şebeke ile çevrili sandukası göz kamaştıran bir örtü ile kaplandı. İşin dikkat çeken yanı sanduka örtüsünü hat ve gümüş işi ile uğraştığı bilinen Padişah Sultan 2. Mahmud yaptı. İç duvarları, kubbe altın ve gümüşe acımadan cömertçe kaplandı. Sözleri Abdülhak Hamid Tarhan’a, hattı ise Hacı Kâmil Akdik’e ait “Fatih’in Türbesini Ziyaret” adlı meşhur şiir duvara asıldı. Geçmişte, Fatih Sultan Mehmed’e ait kılıçlar ve eşyalar halkın ziyaretine sunulur, 30 kişiye yaklaşan görevliler sırasıyla hatimler indirir ve bu türbeyi korurlardı. Ayrıca Fatih’in eşi Gülbahar Hatun, Plevne kahramanı Osman Paşa gibi devrin meşhurlarıyla, 300’ü aşkın veli ve devlet adamı nurlu padişaha komşuluk yapmaktadır.

Göz kamaştırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü denetiminde İstanbul Valiliği İl Özel İdare Müdürlüğü’nce yaptırılan restorasyon çalışmalarından sonra türbe yeni haline kavuştu. Büyük bir itina ile yürütülen çalışmalarda kalem işlemeleri en ince detaylarına kadar aslı bozulmadan elden geçirildi. Revaklardaki çatlaklar ve zamanla yıpranan duvarların boya işleri yapıldı. Duvarlardaki altın işlemeler ve kubbe kurşunları elden geçirildi. Külliye etrafındaki duvarlar, mezarlar ve bu mezarlara ait taşlar aslına uygun bir biçimde tamiratı gerçekleştirildi. Daha önceleri türbe içinde bulunan Fatih Sultan Mehmed Han’ın kabr-i şerifi cam bir kafes içine alınarak hem kabri hem de örtüsü korunmuş oldu.

İLGİLİ YAZILAR

Bu yazıyı okuyanlar, aynı zamanda aşağıdaki konuları da okudu.

FATİH SULTAN MEHMET HZ TÜRBESİ VE RESİMLERİ
FATİH SULTAN MEHMET’İN PEYGAMBERİMİZE OLAN AŞKINI ANLATTIĞI MÜTHİŞ ŞİİRİ:İSTEMEM
Fatih Sultan Mehmetin söylemiş olduğu Sözler
Fatih Sultan Mehmetin Sözleri ve Hayatı Kısaca
FATİH SULTAN MEHMET’i Tanıyalım

Yorum yapın