Anasayfa » DÜNYA ÜLKELERİ » Kazakistan Hakkında Kısa Bilgiler

Kazakistan Hakkında Kısa Bilgiler

Kazakistan ülkesi Hakkında kısa Bilgiler

Orta Asya’nın bağımsız Türk devletlerinden biri olan Kazakistan, dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesidir. Yüzölçümü 2.7 milyon kilometrekare olan ülke, tüm Türk ve Müslüman ülkelerin en büyüğüdür. Doğal kaynaklar bakımından yine bu grup içindeki en zengin ülkedir.

Başkenti Astana olan Kazakistan, 5 coğrafi bölgeye 14 eyalete ayrılır. Bu bölgeler Merkez Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Güney Kazakistan, Doğu Kazakistan ve Batı Kazakistan’dır.

Kazakistan petrol, uranyum, demir ve altın rezervleri açısından çok zengindir. Dünyadaki kromun yüzde 26’sı, altının yüzde 20’si ve uranyumun yüzde 17’si Kazakistan rezervlerinde bulunmaktadır. Ülkenin ana gelir kaynağı yer altı kaynaklarının ihracatına dayanır.

Kazakistan bayrağı

Kazakistan kısaca Tarihi

Orta Asya Türk boylarından olan Kazaklar’ın tarihte kurdukları ilk devlet Nogay Hanlığı’dır. Daha sonra Kazak Hanlığı’na dönüşen bu devlet 1847 yılında kadar Orta Asya’da tüm türk boylarının altında yaşadığı bir devlet olmuştur. 1847’de Rusya’nın hâkimiyeti altına giren Kazaklar, Çarlık Rusyası’nın devrilmesiyle kısa bir süre bağımsızlık yaşasalar da 1920 de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği hâkimiyetine girmişlerdir. SSCB’nin 1991 yılında dağılmasıyla Kazakistan bağımsız bir devlet olmuştur.

Kazakistan dini

Kazak nüfusun yüzde 70’lik büyük kısmını Müslümanlar oluşturmaktadır. Resmi bir din tanımının olmadığı ülkede yüzde 26 oranında Hristiyan yaşar. Nüfusun geri kalanını ise Budist, Yahudi ve herhangi bir dine mensup olmayan kesim oluşturmaktadır.

Başkenti Astana olan Kazakistan, 5 coğrafi bölgeye 14 eyalete ayrılır. Bu bölgeler Merkez Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Güney Kazakistan, Doğu Kazakistan ve Batı Kazakistan’dır. Eyaletleri ise Akmola, Aktöbe, Almati, Atırav, Batı Kazakistan, Doğu Kazakistan, Güney kazakistan, Jambıl, Karagandı, Kızılorda, Kostanay, Kuzey Kazakistan, Mangistav ve Pavlodar’dır. Bu eyaletlerde toplam 319 il vardır. Eski başkenti Almaata (Almati) olan Kazakistan’ın en önemli ikinci şehridir. Diğer önemli şehirleri Atyrau, Baykonur, Çimkent, Ekibastuz, Karaganda, Kostanai, Taraz, Semey, Kızılorda, Pavlodar, Öskemen Uralsk ve Turkestan’dır.

Kazakistan Nerededir

Toprakları Doğu Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar yayılan Kazakistan’ın kuzeyinde Rusya, güneyinde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, doğusunda ise Çin Halk Cumhuriyeti bulunur. Ülkenin Aral ve Hazar Gölü’ne kıyısı vardır.

Kazakistan ülkesinden resimler 

“Kazakistan Hakkında Kısa Bilgiler” üzerine 2 yorum

  1. Kazakistan da bende bulundum aslinda kazakistan doga manzara acisindan dunyanin en guzel yerlerinden bir tanesi orta asya ulkeleri icerisinde en guzel en ozgur ulkesidir yanliz tabi yasamak icin dikkatli olmak lazim rusvet ve mafya hat safada bu knouda kendisine dikkat etmezse sonuclari belki de agir olacak olaylara karisir..yanliz insanlari sicak ve hos insanlar gidip gormenizi tavsiye ederim sahsen ticaret icin de muazzam bir syer

    Yanıtla

Yorum yapın