Anasayfa » SAĞLIK » Koah Hastalığı Nedir -Yeni Tedavi Yöntemi

Koah Hastalığı Nedir -Yeni Tedavi Yöntemi

Koah Hastalığı Hakkında Bilgi ve 7.5 Dakikada Koah Hastalığından Kurtulma

KOAH, amfizem ve kronik bronşiti kapsayan bir hastalık grubudur.

Koah Hastalığı
Koah Hastalığı Hakkında Bilgi ve resimleri

Koah hastalığı nedir?

‘Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismi olan KOAH uzmanlara göre dünyada en sık ölüme yol açan 4’üncü hastalıktır.

İlerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Genellikle kronik bronşit ( fazla miktarda mukusun oluştuğu sürekli öksürük durumudur) ve amfizem ( Kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete neden olan bir hastalık )zemininde gelişen KOAH’da hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşde bile oluşan nefes darlığına kadar değişik semptomlara sahiptirler.3 tip KOAH vardır.Bunlar;

Koah Hastalığı olan ciğer
Koah Hastalığı

HAFİF KOAH

Öksürük ve balgam vardır. Ağır bir iş yapıldığında veya hızlı yürüdüğünüzde nefes biraz sıkışabilir.

ORTA ŞİDDETTE KOAH

Öksürük, balgam ve nefes darlığının şiddeti biraz daha artmıştır. Ağır bir iş yaparken veya günlük işleri yaparken zorlanılır. Bir soğuk algınlığı veya akciğer enfeksiyonu geçirildiğinde iyileşme birkaç haftayı bulur.

AĞIR VEYA ÇOK AĞIR KOAH

Sürekli nefes darlığı vardır. Öksürük ve balgam sıktır. Enfeksiyondan geç iyileşme olur. Evde günlük işler yapılamaz hale gelir. Merdivenler çıkılamaz veya oda içinde dahi yürünemez hale gelir. Hastalar çok çabuk yorulur.

Koah Hastalığı olan insan
Koah Hastalığı tedavi yöntemleri

KOAH GELİŞİMİNE YOL AÇAN NEDENLER NELERDİR?

KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Pipo, puro ve birçok ülkede yaygın olan tütün tüketiminin diğer yolları da risk faktörüdür. Sigaraya pasif maruziyet de solunumsal semptomlara ve KOAH gelişimine katkıda bulunur. KOAH’nin diğer kanıtlanmış nedenleri; iş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) yol açtığı iç ortam hava kirliliğidir.

KOAH’NIN YAYGINLIĞI NEDİR?

WHO, tüm dünyada KOAH’nin en önemli dördüncü ölüm nedeni olduğunu tahmin etmektedir (koroner arter hastalığı, serebrovasküler hastalık, akut solunum yolu enfeksiyonundan sonra ve HIV/AIDS ile dördüncülüğü paylaşmaktadır). WHO’nun tahminlerine göre 2000 yılında KOAH nedeniyle dünyada 2.74 milyon kişi ölmüştür. Türkiye’de ise 5 milyon civarında KOAH’lı hasta bulunduğu ve her yıl bu hastalıktan 26 bin kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.

KOAH’ NIN BELİRTİLERİ

Nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalara yol açar. Ancak bu yakınmalar ani başlayıp, kısa süren, gelip geçici bir şekilde olmayıp, aylarca, yıllarca devam eden ve giderek artan bir seyir gösterir.

KOAH TEDAVİSİ

KOAH tedavisinin iki ana amacı vardır. Birincisi hastalığın bulgularını düzeltmek ya da azaltmak, ikincisi ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Günümüzde KOAH’ı ortadan kaldıracak, tamamen düzeltecek bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak sigaradan uzak durmak bu hastalığı çok büyük ölçüde önler.


10 Yıldır Onsuz Adım Atamıyordu… 7,5 Dakikada Kurtuldu

Erzurum İlhami koah Hastalığı tedavisi
Koah Hastalığı endobronşiyal valf uygulaması

Erzurum’da ileri derecede Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığı nedeniyle 10 yıl boyunca yaşamının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren İlhami Çiftçi, 7,5 dakikada gerçekleştirilen “endobronşiyal valf” uygulamasıyla oksijen cihazından kurtuldu.

Uzun yıllar sigara tüketimine bağlı akciğerlerinin yüzde 65 fonksiyonunu kaybeden ve buna bağlı ileri derecede KOAH hastalığı sebebiyle 10 yıl boyunca hayatının her anını oksijen cihazına bağlı sürdüren 54 yaşındaki İbrahim Çiftçi, yeme, içme, uyuma ve bir yere gitmenin yanı sıra lavabo ihtiyaçlarını dahi ailesinin yardımıyla ve sürekli solunum cihazına bağlı halde sürdürdü.

Çiftçi, bir süre önce muayene için Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) Göğüs Hastalıkları Hastanesine başvurdu.

Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Buğra Kerget’in akciğere kamerayla girip hasarlı alanların söndürüldüğü “endobronşiyal valf” uygulamayla oksijen cihazı olmadan rahat nefes alarak yaşamını sürdürebileceğini söylemesiyle umutlanan Çiftçi, tedavi sürecini kabul etti.

Kerget tarafından gerçekleştirilen ve 7,5 dakika süren işlemle akciğerlerindeki hasarlı bölge söndürülüp tedavi olan Çiftçi, yöntem ile rahat nefes almanın ve oksijen cihazı olmadan hayatını sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

ARTIK TEK BAŞIMA YÜRÜYORUM

Çiftçi yaptığı açıklamada, rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını ve malulen emekli olduğunu söyleyerek, “Şu an oksijen cihazsız hayatım var. Ameliyattan çıktım, çok iyiyim. Nefes almam düzeldi, artık tek başıma yürüyor ve bütün ihtiyaçlarımı karşılıyorum.” dedi.

İlhami Çiftçi’nin eşi Nebahat Çiftçi, “İlhami masaya oturup ekmek yiyemez ve oksijen cihazı olmadan tek başına bir yere yürüyemezdi. 10 yıl çok sıkıntı çektik, eşim artık oksijen cihazı olmadan yürüyor ve rahatça nefes alıyor.” ifadesini kullandı.

Yorum yapın