Anasayfa » OSMANLI İMPARATORLUĞU » Kumanova Gerçeği -Osmanlıyı yıkma planı

Kumanova Gerçeği -Osmanlıyı yıkma planı

OSMANLIYI YIKMA PLANI KUMANOVA PLANI

Kumanova nedir,osmanlı kumanova,
osmanliyi-yikma-kumavona-plani
OSMANLI DEVLETİ 600 yıl 3 kıtaya hükmetmiş Osmanlı Devleti son dönemlerinde sahnelenen birçok oyunla ortadan kaldırılmak istendi. Bu oyunlardan biri de Kumanova Muharebesi idi… İşte, yıllarca Balkan tebaasına adaletle hükmetmiş Osmanlı Devleti ordularına karşı tezgâhlanan ve Osmanlı’yı yıkmanın planlandığı Kumanova gerçeği böyle.

Saatler ve Takvimler 23-24 Ekim 1912 tarihini gösterirken Osmanlı İmparatorluğu Kumanova’da tarihi muharebelerinden birini gerçekleştirdi. Birinci Balkan Savaşı’nın başlıca muharebelerinden biriydi Kumonova… Bozgun firar eden askerlerden kaynaklandı… Ağır insan gücü kayıpları nedeniyle; Osmanlı, Vardar Ovası ve Makedonya’nın büyük kısmını terk etmek zorunda kaldı.

Kumanova savaşından önce Osmanlılar hiçbir mühimmat ve asker takviyesi olmadan aylarca Yunan, Karadağ ve Sırp ordularına direndi. İşte bu nedenle ordu yorgundu. Savaşın başlarında saldırı taktiği izlenmesi çok doğru bir karar değildi.www.cokiyiabi.com

1912-1913 Balkan Savaşları, Osmanlı için bir anlamda prova niteliğindeydi. 1. Dünya Savaşı’nda başına gelecekleri bir ölçüde görebilme imkânı bulmuştu, savaşmaktan yorgun düşmüş halk ve devlet. Osmanlı İmparatorluğu 1699’da imzalanan Karlofça’dan beri sürekli toprak kaybediyordu. Balkanlar, Osmanlı’nın İmparatorluğa açılan kapısıydı. Beylikten devlete, devletten imparatorluğa geçiş serüveninde birinci planda hep Balkanlar yer aldı.

Çarlık Rusya’sının desteğini ilk kez bu kadar yoğun hisseden, başta Bulgaristan, Yunanistan ve Sırbistan olmak üzere balkan devletleri, Mart 1912’den itibaren birbirleriyle yakınlaştı. Bulgaristan-Sırbistan arasındaki ittifak anlaşmasını, Bulgaristan-Yunanistan anlaşması izledi. Bulgaristan-Karadağ arasındaki anlaşmayla, Balkan birliği sağlandı. Hepsinin hedefi Makedonya topraklarıydı. Ve hiçbiri, tek başlarına bunun mümkün olmayacağını biliyorlardı. Tarihin, bu fırsatı karşılarına bir kez daha çıkarmayacağının da farkındaydılar. İşte Osmanlı’nın Kumonova savaşının sonunda yaşadığı bozgunun temeli de tam olarak bu…

Hiç kimse Rumeli’de bir savaş beklemiyordu. Hatta ve hatta savaş öncesinde Sırbistan, Fransa’dan satın aldığı topları Avusturya üzerinden geçiremeyince İstanbul’a başvurmuş, aldığı iznin üzerine silahları Selanik limanına indirip, trenlerle Belgrad’a taşımıştı. Osmanlı bu hatasını, birkaç ay sonra bu toplar Kumanova Muharebesi’nde kendine çevrilince fark edecekti.

22 Ekim’de başlayan savaşta Osmanlı, genel anlamda 2 ana ordudan oluşuyordu. Vardar ordusu, Balkanlar’ın ortasında Yunan, Sırp, Karadağ ordularıyla çarpışırken; doğu ordusu, Trakya’da Bulgarların ilerleyişini durdurmaya çalışıyordu. Koordinasyon eksikliği nedeniyle yitirilen her bir muharebe; devleti, bataklığın içine biraz daha çekiyordu. Stratejik savunma konusunda iyi eğitilmiş olan düşman orduları karşısında, yağmur altında dağılan Osmanlı ordusunun hali, Avrupa’da yüzyıllardır süregelen oyunda rollerin değiştiğinin en net göstergesiydi. Devletin en stratejik şehirlerinden biri olan Selanik’in tek kurşun atmadan, masada Yunanistan’a bırakılması da bunun en önemli örneği…

Osmanlı hazırlıksız yakalandığı savaşta çok büyük kayıplar verdi. Kumanova savaşı, 1912’nin Ekim ayının sonunda şu anda Makedonya sınırlarında bulunan Kumanova kenti yakınlarında gerçekleşti.

Kumonova’daki yenilginin en büyük nedeni stratejik hatalardı. Osmanlı ordusunun ve Nazım Paşa’nın düştüğü en büyük hata “her şeyi savunan hiçbir şeyi savunmuyordur” sözünün hayata geçirilmesi oldu. Oysa Balkan devletlerini zorlayacak bir siperi savaşın içine çekmek Osmanlı ordusuna zaman kazandırabilir ve savaşın bütün kaderini değiştirebilirdi.

Yorum yapın