Anasayfa » SAĞLIK » Menisküs Nedir? ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

Menisküs Nedir? ve Tedavisi Hakkında Bilgiler

 

Menisküs nedir? Menisküs hakkında bilgiler, menisküs kimlerde görülür?Menisküs

 

ler diz eklemi içerisinde uyruk kemiği ve kanal kemiği arasında olan kıkırdak yapıdaki oluşumlardır. C şeklindedirler. Bir adet içte bir adet dışta bulunurlar. Yukarıdan gelen gövdenin ağırlığını taşıma görevleri vardır. Meydana gelen bir travma sonucunda bu menisküslerde bir yırtık meydana geldiğinde dizde şişme, ağrı, hareket kısıtlığı gibi rahatsızlığa neden olurlar. Genellikle ağrı, yük taşıdığı dönemlerde olur. Hasta istirahat halindeyken herhangi bir şekilde ağrı hissetmeyebilir. Yapılan fizik muayene oldukça önemlidir. Menisküs sıkıştırma testlerinin pozitif olması ve bu şikayetlerin gerektiğinde bir MR bulgusuyla desteklenmesi, hastanın tedavisi açısından bilgi vermektedir. Genellikle menisküs’ün dış kısmında olan yırtıklar dikilme ihtiyaçları duyulur. Eğer menisküsde ki yırtıklar kova sapı yırtık şeklinde eklemin içerisinde deplase olmuşsa, mutlaka artroskopik bir tahlil veya artroskopik bir temizleme işlemine ihtiyaç duyulabilir.

 

Menisküs

 

ler genellikle sporcularda karşılaşılan bir yırtık tipidir. Bir spor travması sonucu yırtılabilirler. Ama ileri yaşlarda, ev hanımlarında özellikle günlük işleri esnasında dizlerini yere dayamaya bağlı veya yer silme hareketi gibi hareketlerde veya kireçlenmiş bir dizde herhangi bir travma olmaksızın kendiliğinden yırtılabilirler.

 

Tedavisi için yapılan operasyonda artroskopik bir girişim yapılır. Genellikle açılan 2 mm. çapında ki 2 delikten bu tip bir alet eklemin içerisine sokularak diz eklemini bir televizyon kamerasında defalarca büyütülmüş şekilde görülür ve gerekli cerrahi aletler kullanılarak burada ki yırttıklar ortadan kaldırılır. Yapılan bu cerrahi girişimden sonra hastalığın iyileşme süreci yaklaşık olarak 2-3 gündür. Hasta hemen yürüyerek hastaneden çıkarılır. Dizle çeşitli diz uygulamaları ve bandaj uygulamaları yapılabilir. Hastanın genellikle spora dönmesi 15 günlük bir zamanı alır. Bu son derece basit bir girişimdir. Bu girişimden sonra hastanın şikayetleri ortadan kalkarak şifayla sonuçlanır

Yorum yapın