Anasayfa » SAĞLIK » Miğren Nedir? ve Belirtileri Nelerdir

Miğren Nedir? ve Belirtileri Nelerdir

Çağımızın Hastalığı Migren’in Belirtileri Ve Korunma Yolları Hakkında Nöroloji Uzmanı Sebatiye Erdoğan’dan Açıklamalar…

Tekrarlayıcı baş ağrısı atakları ve buna eşlik eden kusma,bulantı  gibi başka belirtilerle kendini gösteren sık rastlanan ve iş görmezlik durumu yaratabilen kronik bir nörolojik hastalıktır.

Toplumda en sık rastlanılan ağrı durumlarından en yaygın olanı baş ağrısıdır. Baş ağrıların içinde en sık görüleni migren tipi baş ağrısıdır.

Migrenin belirtileri: Migren atağı sırasında genellikle zonklayıcı tarzda, aktivitelerle şiddetlenen orta şiddette yada şiddetli tek taraflı olabilen baş ağrısının yanı sıra iştahsızlık, halsizlik, ışık, ses, kokuda rahatsız olma, bulantı ve kusma görülebilir. Bu özellikleri taşıyan baş ağrıları migren olarak adlandırılır ve diğer baş ağrılarında ayırt edilir.

Migreni tetikleyen faktörlerin başında stres, açlık, öğün atlama, uyku düzeninde sapmalar, yorucu aktivite, ağır kokular, sigara dumanı, bazı yiyecekler (küflü beyaz peynir, çikolata, kabuklu kuru yemişler) ve özellikle alkolü içecekler, hava değişimi (lodos vb.) ve menstrüasyon (adet) dönemi sayılsa da bu faktörlerin tüm migrenliler için geçerli olduğu yanılgısına düşünülmemelidir.
Migreni tetikleyen faktörlerin hastadaki etkilerin öğrenilmesi tedavi açısından çok önemlidir. Bu faktörlerin önlenebilir olanlarının bulunup hastanın bunlardan kaçınmasını sağlamak migren ağrılarını görülme sıklığını azaltabilir.

Migren tipleri: Migren genel olarak iki ana tipe ayrılır. Auralı ve aurasız migren.
Aura; migren hastalarında baş ağrısı döneminden önce ortaya çıkan ya da ona eşlik eden genellikle bir saatten kısa süren bir dönemdir. Bu dönemde hastalarda görme kayıpları, ışık çakmaları gibi görsel belirtiler, yüz veya vücutta  iğnelenmeler, güçsüzlük, baş dönmesi ve çift görme gibi bozukluklar oluşabilir.  Hastaların % 70 ‘inde aurasız migren bulunmaktadır.
Migrenin diğer bir türü olan menstruel migren  kadınlarda adet döneminde görülen migren baş ağrısıdır. Baş ağrısı ataklarının % 90 ‘nın  adetten önceki iki gün ve adettin son günü arasında olması bu migren baş ağrısının tipik özelliğidir.
Migren baş ağrısının kadın/erkek oranı 2:1 dir. Kadınlarda daha sık görülmesinin mekanizması tam olarak bilinmemektedir, ancak hormonal mekanizmalar sorumlu tutulmaktadır.

Migren tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Eğer düzenli doktor kontrolü altında takip ve tedavi yapılabiliyorsa hasta migren ağrılarından kurtulabilir. Tedavinin en önemli basamağı doktorun hastayı çok iyi tanıması ve doğru tanıyı koymasıdır. Migrende halen en etkili tedavi ilaç tedavisidir, fakat ilaç tedavisinin yanında hasta ile iyi iletişim kurabilmek, tetikleyici faktörleri tanımlamak ve kaçınmak gereklidir.

Migren hastalığı bulunan hastalara tedavilerine ilişkin şu önerilerde bulunulabilir.

  1. Migrenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna inanması
  2.  Migren atağını tetikleyen faktörlerden mümkün olduğunca kaçınması ( aşırı ilaç kullanımı, stres, uykusuzluk, alkol kullanımı, vb.)
  3. Hekiminin düzenli kontrolü altında olması, etkin dozda ve yeterli sürede ilaç tedavisi almasının önemli olduğu vurgulanmalıdır.

Yorum yapın