Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Mürekkep Boya Vs Lekeler Nasıl Çıkartırılır Öğrenin

Mürekkep Boya Vs Lekeler Nasıl Çıkartırılır Öğrenin

Leke çıkarma : Lekeleri çıkarmak başlı başına bir problemdir.Ancak birkaç ana kurala dikkat ettiğiniz takdirde lekenin daha kolay çıkarılacağını göreceksiniz:
*Lekeleri çıkarmadan önce lekenin cinsini tayin edin.
*Leke mümkün olduğu kadar çabuk çıkarılmalıdır.
Abajurdaki lekeler : *Evimizde,özel kağıtlardan yapılmış,masa lambaları ve abajurlar bulunur.Bunların üzerindeki lekeleri çıkarmak için önce çok yumuşak bir silgi ile silin.Sonra da pamuğu alkalinli bir solüsyona batırıp iyice üstünden geçin.Son olarak sade suyla silip yavaşça kuru bir bezle kurulayın.
Alçı lekesi : *Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.
Alkol lekesi : *Cilalı ahşap üzerinde: Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın,sonra parlatın.
*Masif ahşap üzerinde: Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz.Leke çok inatçıysa,çakmak benzinini deneyiniz.
Ayakkabı Boyası Lekesi : *Ayakkabı boyası lekesini çıkartmak için size bir tavsiyemiz var: Eğer leke açık renk ise beze biraz eter döküp leke olan yeri iyice silin.Boya siyah ise saf alkol ile çıkarabilirsiniz.
Badana ve boya lekesi : *Evinize yeni badana boyası yaptıysanız,ya da yeni boyanmış bir eve taşındıysanız camlardaki yağlı boya ve badana lekelerini çıkarmak;fayansın üzerinde meydana gelen aynı lekeleri silmek size zor gelebilir.Oysa bunları ılık terebentinle kolaylıkla çıkarabilirsiniz.Terebentin şişesini sıcak su dolu bir kaba batırıp biraz ısıtın.Bununla camlardaki ve fayanslardaki boya lekelerini silin.Daha sonra üzerlerini içine sirke katılmış suyla bir kez daha silerek camlarınızı ve fayanslarınızı parlatabilirisiniz.
Böğürtlen lekesi : *Bu meyvenin lekesini çıkartmak için lekeli kısmı önce süte batırın.Bir süre tutun ve yıkayın.
Camlardaki kireç lekeleri : *Evinizi badana yaptıktan sonra camlardaki kireç lekelerini çıkarmak için sirkeyle silmeniz kafi gelecektir.
Camlardaki lekeler : *Camlarda bulunan lekelerden bazıları çıkmaz.Su ve deterjan bu lekeleri çıkarmaya yetmez.Oysa bunun çok kolay bir yolu vardır:Bir patatesi ortadan kesin.Patatesin iç kısmı ile bu lekeyi ovun.Sonra kuru bir bez ile patates lekesini silin.Camdaki lekenin hemen hemen çıktığını göreceksiniz.
Çiklet lekesi : *Kendimiz çiğnemesek de elbisemize her an bir çiklet yapışma ihtimali vardır.Çikletin yapıştığı yerin tam altına isabet eden yerine naylona sarılmış bir miktar buz koyun.Biraz bekleyin buzun soğutucu etkisiyle çiklet donar.Sonra bir fırçayla bu donan çikleti fırçalarsanız,hepsi yapıştığı yerden çıkar.
Çay lekesi : Çay lekesini çıkarmak için birkaç farklı öneri:
*Çay leksini çıkarmak için lekenin üzerine 30cm yükseklikten kaynar su dökün.
*Yünlü ve ipekli kumaşları amonyak ve gliserinli suya koyun,birkaç saat bekletin.
*Çay lekesini çıkarmak için en pratik yöntem olarak karbonatı deneyin.
*Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovmak yeterlidir.Eski bir lekeye
içine limon suyu katılmış ılık suda ıslattığınız bir parça pamukla lekeli kısmı silin.
Çikolata lekesi : *Çikolata lekesini çıkarmak için pamuklu kumaşlarda sabun kullanmayın.Sodyum boratlı ılık suda ıslattıktan sonra yıkayın.Kalan izler oksijenli suyla yıkanırsa çıkacaktır.Yün ve ipeklerde de yine sabun kullanmadan, alkollü ve birkaç damla asit asetikli suyla ya da boratlı sıcak suyla yıkayabilirsiniz.Renkli kumaşlarda ve sentetiklerde ise alkollü suya birkaç damla asit asetik katılarak yıkanmalıdır.
Domates lekesi : *Sabunlu su ile yıkandığı takdirde çıkacaktır.
Ellerdeki sebze lekeleri : *Sebzeleri ayıklarken ellerde oluşan lekeler, ellerimizi yıkadıktan sonra bile temizlenmezler.Fakat portakal kabuğuyla ovarsak bu sevimsiz lekelerden hemen kurtuluruz.
Fotoğraflardaki lekeler : *Bu lekeleri silmek için,bir pamuğa veya temiz bir bez parçasına birkaç damla ispirto damlatın.Fotoğrafların üzerindeki lekeleri bu bez ile silerek çıkartın.
Fondöten lekesi : *Elbisenize bulaşan fondöten leke bırakmışsa,bunu etere batırılmış bir bezle silin.Oluşan hare,sabunlu suyla yıkanınca yok olacaktır.
Kahve lekesi : *Kahve lekesi kumaş yoğun bir tuz eriyiğiyle iyice yıkanıp bol suyla çalkalanarak çıkarıldığı gibi,dökülür dökülmez sıcak sabunlu suyla yıkanınca da çıkar.
*Ayrıca kumaş üzerinden gliserin damlatıldıktan sonra içine biraz asit borik katılmış ılık suyla
yıkayarak da leke çıkarılabilir.
*Kahve lekesi için her zaman mutfağınızda bulunan karbonatı da kullanabilirsiniz.
Katran lekesi : *Leke yeni ise gaz,benzin veya terebentin esansı ile silinerek çıkarılır.Bu maddelerin bıraktığı leke petrol eteri ile uçurulur.
Kan lekesi : *Kan lekesini mümkün olduğu kadar tazeyken çıkarmaya çalışmalısınız.Hiç denememeniz gereken şey kan lekesini çıkartmak için sıcak su kullanmaktır.Sıcak su,lekenin pişerek daha fazla yerleşmesine yol açar.
*Lekenin bulunduğu kısmı sulandırılmış Hint yağı ile yumuşatın.Sonra bir sünger yardımıyla ılık suyla silin.
Lekenin yerinde iz kalırsa Hint yağı karışımının içine üç damla amonyak katın.Lekeni yerinde koyu bir
iz kalırsa onu açmak için ya ıslatın güneşe bırakın ya da lekenin yerini hidrojen peroksit (Eczanelerde bulabilirsiniz.)
ile silin.Bu genel çözümün yanında leke çıkarma yollarını kumaşlara göre şöyle daraltabiliriz:
*Pamuklu kumaşlarda,amonyaklı suyla ıslattıktan sonra sabunlu suyla yıkayın.
*Yünlü ve ipeklilerde ise amonyaklanmış oksijenli su, ya da oksalit asitli su kullanılmalıdır.
Kireç lekesi : *Çaydanlık, tencere gibi mutfak eşyalarında biriken kirecin sebep olduğu lekeleri gidermek için bu kaplara birkaç parça temizlenmiş patates kabuğu katın, içine su koyup bir süre kaynatın ya da içinde sirkeli suyla kaynatın, sonra iyice durulayın.
Kuş pisliği lekesi : *Beyaz kumaşlardan çıkartmak için sıcak suya biraz amonyak katın ve bu su ile silin. Sonra da yıkayın. Renkli kumaşlardan ise bu leke benzin ile çıkarılabilecektir.
Lekelenen mobilyalar : *Eğer mobilyalarınız lekeliyse bunları temizlemek için sakın su ve sabun kullanmayın.Un ve badem yağından bir karışım yaparak mobilyanın üstüne unu sürün.Sonra yünlü bir bezle silerek parlatın.
Lekeli teflon tavalar : *Teflon tavalardaki lekeler temizlemek için bir kabın içine bir bardak su, yarım su bardağı sirke, iki çorba kaşığı karbonat koyup karıştırın. Bu karışımı tavanın içine döküp on dakika kaynatın. Sonuç lekesiz bir teflon tava…
Meyve lekeleri : *Çok kaynar su kullanılmalıdır. Leke çıkmazsa oksijenli ya da çamaşır suyu katılmış suyla yıkanmalıdır.
Meyve suyu lekeli örtüler : *Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen üstüne tuz serpin. İlk yıkamada leke çıkacaktır.
Meyve lekesi : *Bütün meyve lekeleri henüz tazeyken üzerine az miktarda limon suyunu damlatıldığı takdirde ve sıcak su ile durulandığı zaman çıkacaktır.
Mum lekesi : *Metal eşyaların üzerindeki mum lekelerini kazımayın. Mumların üzerinde önce kaynar su dökün. Sonra yumuşak bir bez ile parlatın.
*Kumaş eşyaların üzerindeki mum lekelerini çıkartmak için mum lekesini kazıyın. Sonra lekeyi iki kağıt arasına koyarak ütüleyin. Son olarak da ispirto ile silebilirsiniz.
*Koltuk ve benzeri eşyalara damlayan mumun kabuğu önce bıçakla hafifçe kaldırılır. Altı dikkatle fırçalanır. Leke yeni ise bu işlem yeterlidir. Ancak kabuk kalkınca altta belirli bir iz kalmışsa bu kısım benzinle veya asetonla silinerek çıkarılır.
Mürekkep lekesi : Mürekkep lekesi değişik usullerle çıkarılabilir:
*Mürekkep dökülür dökülmez, sıcak sabunlu suyla yıkanır veya silinir.
*Üzerine mürekkebi emmesi için bol miktarda tuz serpilir.
*Kumaş süt içine birkaç kere sokulup çıkarılarak sıkılır.
*Yarım tas su içine iki çorba kaşığı limon suyu konur.Kumaşın lekeli kısmı bunun içine batırılıp bir süre bırakılır.
*Kumaş gergin olarak tutulur.Üstten amonyak dökülüp hafif hafif ovalayarak lekenin akıp çıkması sağlanır..Sonra bol suyla iyice çalkalanır.
*Kumaşa şeker serpilir, üstüne limon sıkılır, bir süre bırakılır.
Ot ve çimen lekesi : *Ot ve çimen lekesini çıkarmak için alkollü bir pamukla silin.Eğer leke tamamen kaybolmamışsa o zaman ılık oksijenli suyla silin.
*Çimen lekesi için ıspanak lekelerinde uyguladığımız yöntemi de kullanabilirsiniz: Taze patates ile hafifçe ovun sabunlu suyla durulayın.
Oje lekesi : *Aseton ile veya eşit ölçülerdeki alkol ve eter karışımı ile çıkarabilirsiniz.Her iki halde de lekenin altına 4-5 kat katlanmış beyaz bir bez koyun.Lekeyi silerken bu bez kirleneceğinden, kirin elbiseye geçmemesi için, kontrol edin ve lekenin altına bezin temiz kısımlarını kaydırın.Leke hemen çıkmazsa bu işlemi bir daha tekrarlayın.Sonra asetonu uçurarak leke bırakmasını önleyin.
Pas lekeleri : *Bütün kumaşlardan oksilit asitle çıkar.Lekeli kısım kaynar suyun buharına tutulur.Bir parça oksilit asit lekenin üzerine sürülür.Leke çıktıktan sonra bu kısım ılık su ile yıkanmalıdır.
Parfüm lekesi : *Mümkün olduğu kadar sıcak, %2-4’lük sodyum sülfat eriyiği kullanılarak temizlenebilir.
Reçel lekesi : *Pamuklu kumaşlarda sabunlu suyla yıkamak kafidir.Yünlü ve ipeklilerde ise alkollü suyla yıkanmalıdır.
Ruj lekesi : *Lekeli kısmı oksijenli suyla silin.Sonra ılık su ile durulayın.Bu arada renkli kumaşlarda oksijenin kumaşın rengini açmamasına dikkat edin.
Sirke lekesi : *Çatal ve bıçaklardaki sirke lekesini yok etmek için bir mantarın üzerine az miktarda ispirto dökün ve lekeli kısmı bu mantar ile ovun.Sonra sabunlu su ile yıkayabilirsiniz.
Sigara lekesi : *Sigaraların bıraktığı kahverengi lekeler porselen küllüklerden çok zor çıkar.Çıkmadığında da göze çirkin görünür.Bu lekeleri çıkarmak için tuzdan yararlanabilirsiniz.Lekelerin üstüne tuzu dökün ve bir mantar ile bu lekeleri ovun.
Süt lekesi : *Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin.
*Yıkanmaz kumaştaysa benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin.Elin hafif temasıyla benzini uçurun.Sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.
Soba isi lekesi : *Kurumun bileşimi birkaç maddeden oluşmuştur.Bu yüzden leke bir tek madde ile çıkmaz.Önce sabunlu bezle lekeli kısmın kaba kiri alınır.Sonra terebentin esansı ile silinerek isli kısım eritilir.Geride kalan son leke pas lekesinde uyguladığımız usulle asit oksalikli su ile tamponlanarak çıkarılır.Bol su ile iyice çalkalanır.
Şarap lekesi : *Beyaz kumaşta şarap lekesi: Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
*Örtülerdeki şarap lekesinin üzerine dökülür dökülmez tuz serpin.İlk yıkamada çıkacaktır.İnatçılık ederse, yıkama suyuna biraz çamaşır suyu katın.
*Renkli kumaşta şarap lekesi: Lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın.
Şeker lekesi : *Çocukların üstleri başları sık sık şeker ya da reçelle lekelenir.Bunu çıkarmak için önce kumaşın lekeli kısmını ıslatın, sonra temiz bir fırçayı ılık suya batırıp bu kısmı hafifçe fırçalayın.Daha sonra aynı yeri sabunlu suyla silin.Burada önemli olan önce ılık suyla silerek şekerin ya da reçelin boyasını almaktır.
Ter lekesi : *İpekli ya  da yünlü kumaşlardaki ter lekelerini biraz amonyak katılmış suda ıslatıp sonra temiz suya batırılmış bir süngerle silip kurumadan ütüleyin.
*İpekli elbise ve bluzlarınızdan ter lekesini çıkarmak için bunları içinde bir çay kaşığı asit oksalik erittiğiniz ılık suya batırın, birkaç dakika bekletin sonra da bol suyla durulayın.
Tereyağı lekesi : *Sentetik kumaşta: Sabunlu su yeterli olacaktır.
*Pamuklu ve beyaz kumaşta: Yıkamadan önce kuru sabun sürtün.
*Yünlü veya ipeklide: Talk pudrası ve tebeşir tozundan yararlanın.
Tutkal lekesi için : *Tutkal lekesini çıkarmak için lekeli kısım sirkeyle ıslatılır sonra da bol su ile durulanır.
Ütü lekesi : *Ütü yaparken sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.
Vazolardaki lekeler : *Cam vazoların dibindeki lekeleri çıkarmak için, iki çay kaşığı sirke ve bir tutam pirinci vazoya koyduğunuz kaynar suya katıp iyice sallayarak çalkalayın.
Yağ lekesi : *Taze lekelerde her iki taraftan talk pudrası serpilir.Leke pudra ile kaplanır.Temiz bir kumaş arasına konduktan sonra üstünden orta sıcaklıkta ütü geçirilir.Gerekirse yeniden pudra serpilerek aynı işlem tekrarlanır.
*Sıçrayan yağlar: Kızartma yaparken ne kadar dikkat etsek de tamamen engelleyemeyiz.Bunları temizlemek için en etkili temizleyici ispirtodur.
*Zeytinyağı lekesini elbiseden çıkartmak için sakın su ya da kolonya kullanmayın.Hemen bir lokma ekmek içini yuvarlayıp lekenin üstüne gezdirin.Çıkacaktır.
Yağlı boya lekesi : *Taze lekelerde terebentin yağı ile yağlamalı, sonra sabunlu suyla yıkanmalıdır.
*Yeni lekelerde uygulayacağınız bir başka yöntem de yağla ıslattıktan sonra terebentin veya klorlu bir eriyikle     silmektir.Kalan izleri eterle çıkarabilir ve talk pudrası ile temizleyebilirsiniz.
Yumurta lekesi : *Yumurta lekesini çıkartmanın en basit yöntemi önce soğuk suda bekletmek sonra ılık sabunlu suyla yıkamaktır.
Yoğurt lekesi : *Lekeyi önce kurutun.Sonra bu kısmı fırçalayın.Lekeli kısmı daha sonra ılık su ile yıkayın.Hafif bir leke kalırsa benzin ile fırçalayabilirsiniz.
Zift lekesi : *Üstüne vazelin sürüp bir saat bekletmeniz sonra da lekeyi her eczanede rahatlıkla bulabileceğiniz eterle silmeniz yeterlidir.

Yorum yapın