Anasayfa » FİDANCILIK » Portakal ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Ne Zaman Budanır?

Portakal ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Ne Zaman Budanır?

PORTAKAL AĞACI NASIL YETİŞTİRİLİR

PORTAKAL AĞACI NE ZAMAN BUDANIR 

Portakal ağacı nasıl yetistirilir

Bahçe Portakal Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Paylaş Bitkiler de insanlar gibi ilgi ve alaka gördükleri yerde daha bir güzel, daha iyi ve sağlıklı yetişirler. Bir bitki de canlıdır ve onlara insan gibi davranmak gerekir. Dertleşmek, sevmek, onlarla konuşmak, ilgi ve alaka göstermek bitkimizin daha sağlıklı yetişmesinde en önemli kurallardandır. Yeni ekilen bir bitkiye, tıpkı yeni doğan bir bebeğe davrandığımız nazik ve dikkatli davranmamız gerekir. Biz portakal ağacı yetiştireceksek, bu portakal ağacı acaba nasıl bir iklimde nasıl şartlarda yetişir bilmemiz gerekir. Bakalım portakal ağacı hangi iklim tarzında ve hava koşulların da daha kolay yetişiyormuş;

Portakal ağacı yetiştirmek için gerekli iklim koşulları

Portakal bahçesi

Portakal ağacı yetiştireceğimiz ortam 25 derece sıcaklığı -3 derece soğukluğu geçmemelidir. Aksi takdirde, portakal ağacı sıcaktan yanabilir veya soğuktan donabilir. Bu da meyve vermesini engelleyecektir. Portakalın gelişimi ortalama 15 derece oluğunda başlar.

Portakal Çeşitleri;

Valensiya
Hamlin
Washington
Yafa
Göbekli
Malta
Kan Portakalı
Şeker Portakalı

Portakal ağacı nasıl ekilir?

Portakal ağacı nasıl budanır

Portakal fidesi, Eylül veya Ekim ayı da yağmurlardan yararlanması için ekilebilir. Ancak, herhangi bir mevsimde dikilmesi şart değildir. Her mevsim ekilen portakal tutar. Daha önceden yetişmiş olan bir portakal meyvesinin çekirdeğinin ya da portakal ağacından koparılan ölmemiş bir dalın suda bekletildikten sonra saksıya ekilmesi ile yetiştirilmeye başlanır.

Bir müddet saksıda durması gereken portakal fidesi daha sonra bahçe toprağıyla buluşturulur. Toprak ile buluşacak olan portakal fidesinin çukurunun geniş açılması gerekir. Herhangi bir toprağa ekilebilir. Kullanılması gereken özel bir toprağı yoktur. Ancak bir çok bitkide olduğu gibi, portakalın da toprağının ağırlığının az olması gerekmektedir.

Portakal ağacı ne zaman ve nasıl sulanır?

 

Su nasıl ki insan yaşamının vazgeçilmez unsuru ise, portakal ağacı için de durum böyledir. Sık ve bol bol sulanmak ister. Az sulanan bir portakal ağacının tutması imkansıza yakındır. İklime ve ağacın gelişimine bağlı olarak değişebilen su miktarı ortalaması 850-950 ml’dir.

Portakal ağacı nasıl budanır?

 

Portakal ağacı budama

Budama yapılmayan ağaçlarda dallar kırılır ve ağaç meyve vermemeye başlar. Işık alınmadığından kalitesiz bir meyve olur ve verim oldukça düşer. Peki bu portakal ağacı nasıl budanır? Portakal ağacı budaması kışın havanın çok soğuk olmadığı güneşli bir günde yapılmalıdır. Budama işini iyi bilen biri tarafından yapılmalı ve ağaçtaki kırılmış, bozulmuş, eğilmiş, hasar görmüş, sağlıksız dallar kesilmelidir. Budanan ağacın şekli yuvarlak haline getirilmelidir.

Portakal ağacının meyve vermesi

Portakal ağacının meyve vermesi için gerekli bütün işlemler yapıldıktan sonra birkaç sene meyve almak imkansızdır. 5-6 sene sonra verimli olmaya başlayabilecek bir ağaçtan tam verimle meyve toplamak istiyorsak 10 sene kadar beklememiz gerekebilir ve bu dönem içerisinde ağacın bakımını eksiksiz yerine getirmemiz gerekir. Bir portakal ağacı, kış mevsiminin başında bahar yağmurlarından verimini aldıktan sonra meyve vermeye başlayacaktır.

 

BUDAMA

BUDAMA
Budama; ağaçların dengeli ve kuvvetli taç oluşturması; verimlilik süresinin uzatılması; fazla ve kaliteli ürün elde edilmesi; uygun olmayan iklim koşullarıyla, hastalık ve zararlıların olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması; zirai mücadelede başarının artması; hasatta kolaylık; bazı durumlarda, verimden düşmüş ağaçların yeniden kazanılması gibi, yararlar sağlar.
Şekil budaması yapılmış olan fidanlar, bahçeye dikilince, 2-3 yıl süreyle budama yapılmaz. Eğer fidanlarda şekil budaması yapılmamışsa, bu işlem bahçede uygulanır (Şekil 5).


Şekil 3. Turunçgil fidanında şematik olarak şekil budaması.

Agaç budama şekli

Fidan meyveye yatıncaya kadar, yalnız ana dallarla, bundan çıkan iskelet dalları kısaltılır. Sıkışıklık yapan, istenmeyen sürgünler çıkarılır.
Ağacın ortasından geçip, çatallaşma ve karışıklık yaratan dallar mutlaka alınmalıdır.

Budama öncesi ve budamada; ağaç değiştirirken budama aletleri, mutlaka ilaçlarla muamele edilmelidir. Turunçgillerde budama zamanı, kış soğukları tehlikesinin ortadan kalktığı ancak, ağaçların yeteri kadar uyanmadığı, Şubat-Mart aylarıdır. Ancak uçkurutan hastalığıyla bulaşık olan limon bahçeleri, sıcak aylarda (Temmuz- Ağustos) budanmalıdır.

Genel olarak, dikkat edilecek hususlar şu şekilde olmalıdır:
Öncelikle, kuru dallar alınır.
Obur dalların, büyümesine müsaade etmeden, her zaman alınması gereklidir.
Birbiri üzerine binmiş ve sürtünme meydana getiren dallardan, alttaki dallar çıkartılır.
Beş parmak ve daha kalın dalların yeri, kesimden 1 gün sonra, mutlaka macunlanmalıdır.

 

“Portakal ağacı Nasıl Yetiştirilir ve Ne Zaman Budanır?” üzerine bir yorum

Yorum yapın