Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır ?

Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır ?

Merhaba arkadaşlar sizlere bu yazımızda  hepimizin evinde petek  radyatörlü ısınma yöntemleri kullanmaktayiz , zaman içerisinde bu radyatörlerde aşırı basınç artması azalması sonucu veya ilk bağlandığında içerisinde hava oluşmaktadır sizlere bu yazımızda bu havan oluşumunun sebeblerini ve nasıl havayı bosaltacagimizi anlatcagiz.

Radyatör hava boşaltma

Radyatör Havası alma işlemi sisteme ilk su verildiğinde, radyatörlerde hava oluşması durumunda veya kombide basıncın yükseldiğinde düşürülmesi için kullanılır.

Radyatörlerde Hava Nasıl Oluşur ?

İmalat sırasında borular içerisinde kalan havanın tesisat içerisinde sıkışma yapması, tesisat çalışma sıcaklık aralığının çok sık değiştirilmesi, besleme suyu ile tesisat sıcaklığı arasındaki sıcaklık farkının yüksek olması ve besleme suyu içerisinde olan havanın sıkışması durumundan dolayı kaynaklanır.

Tesisat içerisinde biriken hava, zamanla hacmini büyütür ve sıcak suyun peteklerin belirli bir bölümüne erişimini sınırlar. Bu durum sistemin çalışma verimini düşürür ve ısınma problemi oluşur. Diğer taraftan enerji tüketiminizi etkiler ve bu durum faturalarınıza yansır.

Radyatörde Hava Olduğu Nasıl Anlaşılır ?

Radyatörlerde hava olması durumunda radyatörün üst kısmı ısınmaz veya üst kısımda soğukluk hissedilir. Üst kısımdaki durumda bir kenar sıcakken diğer kenar soğuk olabilir.Ayrıca radyatörlerinizden su geçişi sırasında şıkır şıkır su sesi gelir. Bu durumda radyatör de hava var demektir ve radyatör havası alınmalıdır. Eğer radyatörün alt kısmı soğuk üst kısmı sıcak ve radyatör havası alınmasına rağmen ısınmıyor ise radyatörünüz kirlenmiş ve radyatör (Petek Temizliği) temizliği yapılması gerekir.

Radyatör Havası Nasıl Alınır ?

Sisteme ilk su verildiğinde sistemdeki bütün radyatörlerden hava alınmalıdır. Hava alma işlemi radyatör üzerinde bulunan purjörden yapılır. Purjör anahtarı veya düz bir torna vida ile purjör üzerindeki vidayı saat yönünün tersine yavaş yavaş çevirin.

Sistemde hava varsa hava dışarı çıkacaktır. Purjörden su akmaya başlayınca hava alma işlemi tamamlanmış olacaktır. Purjörden su gelince purjör anahtarını saat yönünde çevirerek kapatın. Bu işlemler esnasında peteklerin havası alınırken kombi açık olmalıdır. Ayrıca kombide hava alma işlemi tamamlandığında purjörü geç kapatmanız ve su akma işleminin devam etmesi nedeniyle kombide basınç düşümü gerçekleşebilir bu durumda kombiye su takviye ederek basıncın uygun değere (1,5 bar) gelmesini sağlamalısınız.

Manuel olarak bu işlemler ile uğraşmak istemiyorsanız, radyatörlerinizin birkaçına takılacak olan otomatik hava alma purjörü ile sistemde hava oluşmasını engelleyebilirsiniz.

Yorum yapın