Anasayfa » Bilgi Formu » SAKARYA MUHAREBESİ HAKKINDA BİLGİLER sakarya muharebesi

SAKARYA MUHAREBESİ HAKKINDA BİLGİLER sakarya muharebesi

sakarya muharebesi, sakarya muharebesi nedir, sakarya muharebesi önemi nedir, sakarya muharebesi hakkında bilgiler, sakarya muharebesi sonucu nedir

Sevgili okurlar, sizlere bu topraklarda yaşadığımız en önemli olaylardan biri olan Sakarya Meydan Muharebesi hakkında bilgiler vereceğiz. Peki Sakarya Meydan Muharebesinin önemi nedir, Sakarya Meydan Muharebesi hakkında bilgiler nelerdir? Hepsi ve daha fazlası için yazımızı okuyunuz.

Sakarya Muharebesi Nedir?

Sakarya Meydan Muharebesi, Atatürk tarafından çok büyük ve kanlı savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra ifadesi ile anılan, Türk Kurtuluş Savaşı’nın mühim bir muharebesi. Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası sayılır. ,

Sakarya Muharebesi Önemi Nedir?

Sakarya Meydan Muharebesi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna zemin hazırlayan en önemli savaşlardan bir tanesidir. Osmanlı Devleti’nin yıkılması üzerine birçok devlet tarafından işgale uğrayan Anadolu toprakları Kurtuluş Savaşı sayesinde tekrardan Türklere ait olduğu kanıtlanmıştır.

Sakarya Muharebesi Sonucu Nedir?

Sakarya Meydan Muharebesi’nin sonuçları: – 22 gün 22 gece süren savaş sonucunda Yunanlılar yenilmiş ve savunma durumuna geçmişlerdir. – Türkiye Büyük Millet Meclisi hakkında halk arasındaki şüpheler ortadan kalkmıştır. – Mustafa Kemal’e TBMM tarafından gazilik ve mareşallik unvanı verilmiştir.

Sakarya Muharebesi Hakkında Bilgiler

akarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası kabul edilen savaştır.

Tekalif-i Milliye Emirleriyle Türk Ordusunun eksiklerinin bir kısmı büyük ölçüde tamamlanmış ve ordu savaşa hazırlanmaya çalışılmıştır. 23 Ağustos’ta Yunanlılar taarruza başlamışlardır. Mustafa Kemal Paşa “Hattı Müdafaa yoktur, Sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır” diyerek orduyu coşturmuş ve 22 gün süren savaş sonunda 13 Eylül 1921’de Türk ordusu büyük bir zaferle Yunan ordusunu gerisin geri kaçmak zorunda bırakmıştır.

Bu zaferle birlikte 1683 Viyana bozgunundan beri devam eden Batı karşısındaki gerileme durmuştur. Yunanlılar savunmaya, Türkler taarruza geçmişlerdir. TBMM, Mustafa Kemal Paşa’ya “Mareşallik” rütbesi ile “Gazilik” unvanı vermiştir. Fransızlar bu savaştan sonra TBMM ile Ankara Antlaşması’nı imzalamıştır. Şunu da belirtmek gerekir ki doğuda Rusya’nın kontrolünde Gürcistan ve Azerbaycan ile Kars Antlaşması imzalanmış ve bu antlaşmayla birlikte Doğu sınırlarımız kesinlik kazanmış ve bu bölgedeki birlikler kesin bir zafer için yapılması planlanan Büyük Taarruz için Batı Cephesi’ne kaydırılmıştır.

Yorum yapın