Anasayfa » ŞİFALI BİTKİLER VE FAYDALARI » Sarımsağın Faydaları ve Hakkında Herşey

Sarımsağın Faydaları ve Hakkında Herşey

Sarımsak, Sarımsak nedir, Sarımsak faydalı mı, Sarımsak faydaları, Sarımsak neye iyi gelir, Sarımsak ne kadar yemeliyiz, günde kaç tane Sarımsak yenmeli

Sevgili okurlar, sizlere sarımsağın faydalarından bahsedeceğiz Peki sarımsağın faydaları nedir, sarım neye faydalıdır? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

ABD’n in Alabama Üniversitesi’nde yapılan araştırma, sarımsağın sırrının ona kokusunu veren ‘allisin‘maddesinde yattığını ortaya çıkardı.

Buna göre Allisin maddesi, vücuda girdiğinde parçalanarak hidrojen sülfatyayıyor. Bu da nefesin ve derinin kokmasına neden oluyor.

Ancak kötü kokusuna rağmen bu madde damarların genişlemesinisağlayarak, yüksek tansiyon u da düşürüyor ve kan akışını hızlandırıyor. Organlara daha fazla oksijen taşıyarak kalp üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı oluyor, tansiyonu düşürüyor.

Damarların tıkanmasını da engelliyor. Uzmanlar, bununla birlikte, aşırı tüketildiğinde kanı incelttiği için sarımsak ve sarımsaklı besin takviyelerinin ölçülü olarak tüketilmesini tavsiye ediyor.

Sarımsak Hakkında Bilgiler

Çiğ Tüketilen Sarımsağın Zararları

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Yılmaz, sarımsağın, çiğ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Özellikle bağırsak hastalıkları, parazitlere karşı, solunum hastalıklarında, deri hastalıkları, yaraların iyileştirilmesinde ve yaşlılığa karşı sarımsak kullanılmaktadır. İkinci Dünya Savaşında açık yaraların üzerine direkt olarak sürülerek, enfeksiyonun yayılması engellenirdi.

Sarımsağın faydaları arasında, kalp damar hastalıkları, kanseri engelleme, immün bağışıklık sistemin uyarılması, detoksifikasyon yapması, radyasyona, strese karşı koruması,fiziksel gücün artırılması ve antiaging etkileri çalışmalarda gösterilmiştir.

SARIMSAĞI ÇİĞ YEMEYİN, ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ

Çiğ sarımsağın tahriş edici, asidik ve okside edici bileşikleri ayrıştırma ile yok edilebilmektedir. Bazı kültürlerde bu ayrıştırma için sarımsak ıslatılmakta veya alkol, süt ile ayrıştırılmaktadır. Sarımsağın birçok istenmeyen yan etkisi, fazla miktardaki yağda erir organosülfur içeriğinden kaynaklanmaktadır.

YILLANMIŞ SARIMSAK

Çiğ tüketilen sarımsaktaki ‘Allicin’ denen madde, kolesterol düşürme etkisi yanında, karaciğer, mide, bağırsak sistemini tahriş edip, erkeklerde sperm hareketlerini yavaşlatmaktadır. Oysa dövülmüş sarımsak suda en az 10 ay kadar bekletildiğinde mucize bileşiği ”S-Alilsistein (SAC)”açığa çıkmaktadır. Bu mucize madde karaciğeri koruyucu, savunma sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tüm kemoterapatik ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir.

Yağda eriyen sarımsak içeriği (Allicin) lipit düşürücü etkisinin yanı sıra aynı zamanda karaciğer hücrelerine karşı toksik etki yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir. Halbuki suda erir sarımsak içeriği (S-Alilsistein) sitotoksik olmadan tüm faydalı etkileri sağlamaktadır.

Sarımsak, kanserhastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Alphan, “sarımsak, çiğnenerek yenildiği takdirde kanser olma riskini azaltır” dedi. Vitamin, mineral ve aminoasitler bakımından son derece zengin sarımsak, kalpkrizi, beyin kanaması ve kanser riskini azaltıyor. ABD’li uzmanlarca “bin yılın önemli bitkisi” olarak nitelendirilen sarımsak, “doğal antibiyotik deposu” olmasının yanı sıra kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor.

Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlayan, selenyumaçısından zengin olan sarımsak, bazı hastalıklara yakalanmada önleyici etki yapıyor. Sarımsağın bileşiminde, sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor. “Günde bir sarımsak tutar doktoru uzak” diye özdeyişlere de konu olan sarımsak, birçok ülkede hem tatlandırıcı ve koku verici, hem de şifalı bitki olarak kullanılıyor.

BİRÇOK DERDE DEVA

Asırlar boyu insanlar tarafından birçok derde deva olarak tüketilen ve İbni Sina’nın eserlerinde de yer alan sarımsak, vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra damarları genişleticiözelliğiyle terlemeyi artırıyor. Türkiye’de Kastamonu Taşköprü‘de üretilen genetik müdahaleye uğramamış sarımsak, antiseptik (mikrop kırıcı) özelliğinin dışında damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede, tansiyon ve kolesterolü düzenlemede, kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılıyor.

Sarımsak, ayrıca meme, prostat, mide ve kalın bağırsak kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi hastalıkların ilerlemesini önlüyor. Bütün bu özelliklerine karşın sarımsak, tarım alanlarına zarar veren böceklere karşı ilaç olarak da kullanılabiliyor. Kimyasal böcek ilaçlarının çevreyi zehirleyici etkileri olmasına rağmen, zararlı böcekleri üründen uzak tutmaya dayalı bir koruma sunan sarımsak yağı ile su karışımı daha güvenli ve çevreye herhangi bir zararı yok.

AŞIRI TÜKETİMDEN KAÇININ

Sarımsağın aşırı tüketiminin ise bazı yan etkileri var. Yapısında yer alan yüksek orandaki kükürt bileşikleri, alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Çok fazla çiğ sarımsak yenilmesi, bunların sindirilmesi sırasında oluşan gazların verdiği rahatsızlık dışında bağırsak mukozasındaki normal floranın zarar görmesine neden oluyor.

UZMAN GÖRÜŞÜ: MUTLAKA ÇİĞNENMESİ GEREK

Günde 2 diş sarımsağın çiğnenerek tüketilmesi, birçok hastalığı önlemede de etkili olan sarımsağın damarları genişletici özelliği nedeniyle kalp krizi geçirme riskini azaltıp, tansiyonu da düzenleyici etki yapmaktadır.

Sarımsak, çok sayıda hastalığın mikrobuna karşı vücudu dirençli tutar. Yalnız, sarımsağın koruyucu özelliğinden faydalanmak için mutlaka çiğnenmesi gerekir. Yutularak yenilen sarımsak insan vücuduna fayda sağlamaz, aksine zarar verir.

Doğal Vitamin Deposu: “Sarımsak”

Uzun ve sağlıklı bir yaşam için bol vitamin, bol hareketi şart koşan uzmanlar genç kalmakiçin en çok sarımsak yenilmesini öneriyor.

Hastalıklardan uzak sağlıklı bir yaşamın ve ilerleyen yaşa rağmen gençlik dolu enerjinin kaynağı, bol vitamin ve bol hareket. Stres, hava kirliliği, yağlı yiyecek ve sigaranın kanı zehirleyerek damarlarının tıkanmasına yol açtığını belirten bilim adamları, sağlıklı bir yaşam için B, E ve C vitaminleri içeren besinler alınmasını ve bol bol yürüyüş yapılmasını öneriyor.

Sarımsak Hakkında Bilgiler

Damarları su borusuna benzeten bilim adamları, kana karışan kolesterol moleküllerinin zamanla damarların daralmasına ve kalp krizi ile biten çeşitli hastalıklara yol açtığını vurguluyor. Son yıllarda giderek yaygınlaşan “fast food” türü yiyeceklerdeki aşırı yağ oranının sağlık açısından olumsuz etkiler ortaya çıkardığına dikkat çeken bilim adamları, “Yaptığımız araştırmalarda lahana, soya fasulyesi ve kuş konmaz gibi folasid içeren sebzelerin daha çok yenmesi halinde yılda en az 50 bin kişinin kalp krizinden ölmeyeceği ortaya çıktı” diyor.
Atardamarların kireçlenmesine karşı bol sarımsak öneren uzmanlar şöyle konuşuyor: “Kandakikolesterolü temizleyerek hücreleri sürekli genç tutan sarımsağı çiğ yiyebilir veya her yemeğe koyabilirsiniz.”

Sağlıklı ve gençlik dolu bir yaşam için diğer öneriler şöyle:

. Bol yürüyüş; hareketlilik kan dolaşımını düzenler, damarları açar. Gereksiz kaloriler yakılır ve böylece kolesterol düşer. Bunun için her gün en az 20 dakika yürüyün. Haftada 3 – 4 kez yarım saat hafif koşu yapın, mevsimine göre yüzün veya kürek çekin.
. Makarna, kolesterole bağırsaklarda set çeker ve kana karışan kolesterol oranının en aza indirir. Bu yüzden haftada 1 – 2 kez makarna yiyin.
. Balık: Omega 3 vitamini içermesi nedeniyle haftada en az 2 kez taze balık yiyin.
. Meyve – sebze: Tüm meyve ve sebzelerde kanı temizleyen Flavoinid adı verilen madde bulunur. Her gün taze meyve ve sebze yiyin.
. Zeytinyağı: Yemeklerde özellikle zeytinyağı kullanmaya özen gösterin.

 FLAVONOID

Sebze ve meyvelerde bulunan Flavonoid adı verilen madde, tüm vitaminlerden daha etkilidir. Flavonoid, kontrolden çıkan oksijeni kandan temizler ve kireçlenmeyi önler. Özellikle koyu renkli taze sebze ve meyveleri (ıspanak, kara lahana, pırasa gibi) tercih edin.

 KOŞU

Koşu ile harekete geçen hücreler kanı hareketlendirerek atardamarların kireçlenmesini önler.Kısa aralıklarla sık sık koşu yapılması yeni kan damarlarının açılmasını sağlayarak vücuda gençlik enerjisi pompalar.

SİGARA

Tek bir sigaranın bile zararlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Nikotinin vücuda verdiği zarar saymakla bitmez. Sigara tiryakilerinin kalp krizi geçirme riski, içmeyenlere oranla 10 kat daha fazladır.

KİLO VERİN

Sağlıklı yaşamın şartlarından biri düzenli olarak fazla kiloları vermektir. Atacağınız her kilo ile biraz daha sağlık kazanacağınızı unutmayın.

VİTAMİN

Günde 400 mikrogram Folasid, 100 mg C vitamini ve E vitamini alın.

Doğal Sağlık Hazinesi: Sarımsak

Sarımsak, kanser hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Alphan, “sarımsak, çiğnenerek yenildiği takdirde kanser olma riskini azaltır” dedi. Vitamin, mineral ve aminoasitler bakımından son derece zengin sarımsak, kalp krizi, beyin kanaması ve kanser riskini azaltıyor. ABD’li uzmanlarca “bin yılın önemli bitkisi” olarak nitelendirilen sarımsak, “doğal antibiyotik deposu” olmasının yanı sıra kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor.

Sarımsak Hakkında Bilgiler

Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlayan, selenyumaçısından zengin olan sarımsak, bazı hastalıklara yakalanmada önleyici etki yapıyor. Sarımsağın bileşiminde, sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor. “Günde bir sarımsak tutar doktoru uzak” diye özdeyişlere de konu olan sarımsak, birçok ülkede hem tatlandırıcı ve koku verici, hem de şifalı bitki olarak kullanılıyor.

 

Yorum yapın