Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » ŞİMŞEK NEDEN OLUŞUR YILDIRIM OLAYI VE GÖK GÜRÜLTÜSÜ NASIL OLUR?

ŞİMŞEK NEDEN OLUŞUR YILDIRIM OLAYI VE GÖK GÜRÜLTÜSÜ NASIL OLUR?

şimşek, şimşek nedir, şimşek nasıl olur, şimşek nasıl oluşur, şimşek nasıl gerçekleşir, yıldırım, yıldırım nedir, yıldırım nasıl olur, yıldırım nasıl gerçekleşir

Sevgili okurlar, sizlere şimşek ve gök gürültüsünden bahsedeceğiz. Peki şimşek ve gök gürültüsü nedir, nasıl gerçekleşir? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Şimşek ve Yıldırım Nasıl Gerçekleşir?

Şimşek ve Yıldırım Atmosferde meydana gelen doğal Elektriklenme olayıdır

Atmosferdeki bulutlar rüzgârın etkisiyle hareket ederken birbirlerine ve havadaki moleküllere sürtünürler. Bu şekilde elektrikle yüklenen bulutlardan zıt yüklü olanlar birbirine yaklaşırsa elektrik boşalması  olarak adlandırılan yük atlaması olabilir.

Şimşek ve yıldırımlar çevremizde gözlemleyebildiğimiz en büyük elektrik olayıdır. Bulutları oluşturan su tanecikleri ve havadaki toz parçacıkları ile beraber , rüzgârın da etkisiyle  sürtünme sonucu elektriklenirler. Bu esnada bulutların bir bölümü negatif(–)yükle yüklenirken, bir kısmı da pozitif (+) yükle yüklenir. Yüklü bulutlar birbirine yaklaştığında bir buluttan diğerine yük akışı olur. Bu olaya şimşek denir. Şimşek olayı zıt yüklü bulutlar arasında gerçekleşir. Şimşek esnasında şiddetli ışık meydana gelir.

Bu sırada yük atlaması sonucunda havada genleşme meydana gelir. Bu genleşme sonucu da büyük bir gürültü ve ses oluşur. Genleşme sonucu oluşan bu sese de  gök gürültüsü adı verilir. Eğer elektrik yüklü bulutlar ile yeryüzü arasında elektriksel boşalma olursa bu olaya yıldırım denir.

Işık saniyede 300.000 km hızla hareket eder. Bu nedenle şimşek ve yıldırım oluş­tuktan çok kısa bir süre içerisinde görürüz. Sesin hızı saniyede 340 metre olduğu için, gök gürlemesi çok daha sonra işitilir. Yani ses 1 km’yi 3 saniye dolayında katetmektedir. Buna göre boşalmanın oluştuğu yerin bulunduğumuz yerden ne ka­dar uzakta olduğu tahmin edilebilir. Örneğin, yıldırımın görüldüğü andan gök gürültüsünün duyulduğu ana kadar geçen süre 9 saniye ise, yıldırım 3 km uzağa düşmüş demektir.

Gök Gürültüsü Nasıl Oluşur?

Gök gürültüsü, şimşek ve yıldırım esnasında oluşan patlamaya benzer yüksek ses. Yıldırım demetlerini çevreleyen havada oluşan bu ani sıcaklık ve basınç değişimi havanın hızla genleşmesine neden olur. İşte, havanın bu ani genleşmesi sonik ses dalgası yaratır, ki bu da gök gürültüsünü meydana getirir.