Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Süleyman Şah Türbesi’nin önemi ne?
Son çıkan ses kaydında Hakan Fidan’a ait olduğu öne sürülen sesin “Gerekirse Suriye’ye dört adam gönderirim. Türkiye’ye 8 füze attırır savaş gerekçesi üretirim, Süleyman Şah Türbesi’ne de saldırtırız” dediği iddia ediliyor. Peki Suriye ile Türkiye arasındaki gerilimi tırmandıran bu türbenin tarihteki yeri ve öneMİ
Süleyman Şah Türbesi ve bulunduğu alan, Suriye’nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası.
Türbede ise Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babası olan Süleyman Şah’ın naaşı bulunuyor.
Süleyman Şah yeni yurtlar aramak amacıyla boyu ile birlikte Fırat kıyısına gelmiş ve Kayı Boyu’ndan iki asker ile Caber’e gitmek için Fırat Nehri’nden geçerken boğularak hayatını kaybetmiştir.  Süleyman Şah, ölümünden sonra beraberindeki iki adamı ile Caber Kalesi’nin eteklerindeki bir kümbete gömülmüştür. Türbe ve Caber Kalesi, Osmanlı Devleti yıkılınca Fransız Suriye Mandası sınırları içerisinde kalmıştır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti’nin Fransa ile yaptığı Ankara Antlaşması ve Lozan Antlaşması’na göre kale ve türbe Türkiye’nin toprağı sayılmıştır. 1938’de türbe yanına Jandarma Karakolu inşa edildi. Toprağın ve türbenin korumasını hâlâ Türk askeri yapıyor

1973 yılında Suriye Hükümeti Tabka Barajı’nın yapımının bitirileceğini ve türbenin Esed Baraj Gölü’nün suları altında kalacağını bildirince türbe ve karakol Halep iline bağlı Karakozak Köyü’ndeki yeni yerine taşınmıştı.
YAVUZ SULTAN SELİM RESTORE ETTİRMİŞTİ
Türbe, yüksek duvarlar ve tipik Türk stili ile çevrilidir. Kaledeki eski türbe ise, 1144 yılında Halep Emiri Zengi Atabek tarafından başlatıldı ve oğlu Nureddin tarafından tamamlandı. Selahaddin Eyyubi, türbeyi koruma altına aldı. 1260 yılında Moğollar tarafından yıkıldı. Daha sonra kaledeki türbe, 1510’lu yıllara kadar bakım görmedi. Yavuz Sultan Selim, bölgeyi fethettikten sonra tekrar düzenlenip restorasyon yaptırdı. Suriye’nin 1973’teki baraj inşaatının yükselen suları bölgeyi tehdit edince Suriye ve Türkiye ortak çalışması ile türbe Halep’in Karakozak köyü yakınına taşınmıştır. 2003 yılında Teşrin Barajı’nın inşası ile birlikte yükselen su seviyesinin yeniden türbeyi tehdit etmesi üzerine türbe ve karakol alanı etrafına suya karşı destek dolgular inşaa edilmiştir. Türbe artık Caber Kalesi’nde değil, Halep’in Karakozak köyü yakınındaki yerinde bulunuyor.