Anasayfa » SAĞLIK » Sütün Faydaları Ve İnsan İçin Nekadar Önemli Olduğunu Öğrenin

Sütün Faydaları Ve İnsan İçin Nekadar Önemli Olduğunu Öğrenin

süt, süt nedir, sütün faydaları nedir, sütün faydaları, sütün yararları, sütün yararları nedir, süt neden önemli, süt ne kadar önemli

Sevgili okurlar, sizlere sütün önemi hakkında bilgiler vereceğiz. Peki süt neden bizim için önemlidir, süt önemli mi, sütün faydaları nedir? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

 

SÜT İÇMEK
SÜT İÇMEK

Sütün Faydaları Nedir?

Bu beyaz içecek kalsiyum, D vitamini, fosfor ve kemiklerinizin ve dişlerinizin sağlıklı ve sağlam olmasını sağlayan diğer besinleri içerir. Ayrıca kan damarlarınızın ve kaslarınızın düzenli çalışmasını sağlar. Süt tam bir besin maddesidir. Protein, yağ ve karbonhidrat içeren yegane besin maddesidir.

Güçlü kemikleriniz olmasını sağlar. Vücudunuzdaki kalsiyumun %99’u kemikleriniz ve dişlerinizdedir. Süt, güçlü kemik ve dişlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca birçok araştırma, sütün, kemik yoğunluğunu da arttırdığını ispatlamıştır. Bu da daha az kırık ve daha düşük kemik erimesi riski anlamına gelir. Kalsiyum kanınızın sağlıklı kalmasını sağlar ve kaslarınızı güçlendirir

Vücudun geri kalan kalsiyumu, kaslarda, kanda ve hücrelerarası sıvıda bulunur ve kassal hareketler ve dolaşımsal faaliyetler için kalsiyuma ihtiyaç duyar. İnsan vücudunu, kan dolaşımındaki kalsiyumu dengede tutabilmek için çok çabalar çünkü kandaki kalsiyum sayesinde homeostazi (vücut dengesi) sağlanır. Kalsiyum kan damarlarının büzülmelerinde ve açılmalarında büyük rol oynar. Eğer kalsiyum oranı düşerse, vücut, kanda ihtiyacı olan kalsiyumu dengeleyebilmek için kemiklerden kalsiyum çekmeye başlar fakat siz, günlük besinlerinizde, yeterince kalsiyum alırsanız, hem kanınızdaki kalsiyumu, hem de kemiklerinizdeki kalsiyumu normal oranda tutar ve vücudunuzu korursunuz.

Süt içenler daha zayıf olmaya yatkındırlar. Süt tüketenlerin günlük beslenme şekli daha sağlıklıdır, bu nedenle de süt içmeyenlere göre genellikle daha zayıftırlar. Araştırmalara göre, süt içen annelerin, süt içen çocuklarının olma oranı daha fazladır ve süt, çocuklara ihtiyaçları olan besinleri verdiği gibi, birçok sağlıksız içecekten daha az kaloriye sahiptir. Ayrıca az yağlı sütler tercih ederek, alacağınız kaloriyi azaltmak da elinizdedir.

Ne Oranda İçilen Süt Faydalıdır?

Ne kadar içerseniz için süt faydalıdır ama ideali günde 1 bardaktır. 3 bardak süt ise kalsiyum ihtiyacınızın %100’ünü karşıladığı gibi, D vitamini ihtiyacınızın %75’ini karşılar ve yüksek kalitede protein, potasyum, fosfor, A vitamini ve B12 vitamini de almanızı sağlar.
Bütün bu faydalarının yanında süt, günlük sıvı (su) ihtiyacınızı da gidermenize yardımcı olur. Çünkü sütün %90’ı sudan oluşur ve 1 bardağı 80-120 kalori içerir.

Süt İçmenin Faydaları

Kemik erimesini önler.
Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir.
İshali tedavi eder
Mide rahatsızlıklarını giderir.
Sindirim sistemini düzene sokar.
Ülseri önler.
Beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır.
Dişleri korur ve çürükleri önler.
Kronik bronşiti önler.
Tansiyonu düşürür.
Kanserin önlenmesine yardımcı olur.
Büyüme ve gelişmeyi sağlar.
Hücre ve doku oluşumunu hızlandırır.
Saç ve tırnak oluşumunda rol alır.
Yağsız süt, kolesterolü düşürür.
A, B, C, D, E, K vitaminleri vardır.
Yaraların çabuk kapanmasını sağlar.
Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar.
Kilo kontrolünü ayarlar.
Kasları güçlendirir.
Hücreleri onarır.

Süt İçilmezse

A vitamininin eksikliğinde: Gece körlüğü, zeka geriliği, hastalıklara karşı korumasız kalır.
B1 vitamininin eksikliğinde: Çocuklarda büyüme yavaşlığı görülür.
B2 vitamininin eksikliğinde: İştahsızlık, sindirimde bozukluk, güçsüzlük hastalıklarına rastlanır.

B6 Vitamininin eksikliğinde: Çeşitli nörolojik hastalıklarla birlikte beyin ve sinir hastalıkları gözlenir.

C vitamininin eksikliğinde: Dişeti kanamaları, kemik hastalığı görülür.
D vitamininin eksikliğinde: Raşitizm, kemiklerde zayıflık belirtileri yaygınlaşır.

Ancak yapılan araştırmalar gereğinden fazla içilen sütün özellikle büyüme çağındaki çocuklara zararlı olabileceği yönündedir. Fazla sütün zararlarından biri de aşırı tüketimi nedeniyle vücutta depolanan kalsiyum büyüme hormonu olan Growth Hormon salınımını azaltacağından çocukların büyüme hızını yavaşlatacaktır.

Sütün zararları arasında fazla tüketiminin demir eksikliğine neden olmasıdır. Bu da çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümelerine sebep olacak, halsizlik, uykusuzluk yapacaktır. Bunların yanı sıra sütün çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün haline geldiği söylenmektedir.

Tüm bunların yanı sıra uzmanlar taze olarak tüketilen yeşil yapraklı bitkilerin (maydanoz, dereotu gibi) vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayacağını söylemektedir. Ayrıca sütün zararlarından korunabilmek adına Sütü süt olarak değil, mayalanmış olarak yoğurt, kefir, peynir olarak kullanmanın daha faydalı olduğu, sütü kaynatmaktan dolayı kaybedilen vitamin, mineral ve enzimlerin bir kısmını geri kazanılacağı düşünülmektedir.