Anasayfa » Balıkçılık » Teke Yemi ile Levrek Balığı Avlama

Teke Yemi ile Levrek Balığı Avlama

Levrek tutma, levrek balığı avlama, levrek balığı teke yemi ile tutma teknikleri, levrek balığı nasıl tutulur, levrek balığına hangi yem takılır,levrek balığı avlama 

TEKE YEMİ İLE LEVREK NASIL TUTULUR

Hemen hemen tüm oltacıların hayallerini süsleyen levrek balığı avcılığı mevsim şartlarına göre oldukça sabır isteyen, bir o kadar da tekniksel ve taktiksel tecrübeye dayalı avlanma yöntemi içermektedir.Hepimiz biliyoruz ki levrek yaşam sürdüğü kıyı sularında besin olarak tercih ettiği unsurlar ile avlanmalıdır,kimi bölgelerde sardalya,kimi bölgelerde sülünez,mamun,boru kurdu,kimi bölgelerde kefal veya komidye ile avlanma imkanı verir iken kimi bölgelerde de teke ile neticeye gitmemiz gerekmektedir.

Teke yemi ile levrek balığı nasıl Yakalanır?

Canlı olarak kullanacağımız ve ya ölmüş olarak kullanacağımız teke ile kıyı sularında gerçekleştireceğimiz avımızda bilmemiz gereken ve uygulamada özenle dikkat etmemiz gereken ana malzemelere ihtiyaç duyulmalıdır.Nedir bu malzemeler ?

Öncelikli olarak kullanacağımız misinamız monofilament,mukavemetli,deformasyonu en alt seviyede orta sertlikte güven verici 0,26-0,28 kalınlığında olmalıdır.İğne olarak kısa pala,düz,1253 serisi kullanmak gerekmektedir.0,500-1kg.ağırlığında levrek için 1/0 iğne yeterli iken 1-5 kg.ağırlığında levrekler için büyük iğne tercih etmek çok önemlidir.2/0,3/0,4/0 iğneler mutlaka her levrek avcısının çantasında olmak zorundadir.Av esnasında kullanımı rahat bir kepçe avladığımız levrek balığını sudan almamız için mutlak surette yanımızda olmalıdır.

Teke ile yapacağımız levrek avcılığında iskele gibi yüksek bir zeminde isek farkılı metod,kıyı sularına sıfır seviyede av yapacak isek farklı medot uygulamakta fayda vardır.Her iki avlanma şeklinde de unutulmamalıdır ki levrek avcılığının en verimli zaman dilimi gece yapacağımız avlanmadır.

YÜKSEK ZEMİNDE TEKE KULLANARAK OLTA KAMIŞI VEYA EL TAKIMI İLE LEVREK AVI

Özellikle iskele ayakları dibinde veya mendirek taşları üzerinde gerçekleştireceğimiz levrek avcılığında beden olarak makinemizde veya el oltamızda sarılı uygun misinamızın ucuna monte edeceğimiz tek bir iğne gerçekleştireceğimiz avımız için yeterlidir.Herhangi bir ağırlık veya başka bir malzeme kullanmak kesinlikle sakıncalı olup tek bir iğne ile avımızı gerçekleştirmemiz uygun bir davranıştır.

Unutulmamalıdır ki iskele ayakları ve mendirek taşlarının dipleri teke barındırmakta ve doğal olarak levrek balığının buralarda dolaşmasına vesile olmaktadır bu nedenle tekeleri iğnemize monte ettikten sonra uzun mesafeli atış yapmaktan ziyade hemen önümüze takımımızı indirmemiz en doğru olanıdır.

Canlı teke kullanımında takım suda sürekli hareket halinde iken ölü teke kullandığımızda yemimizin orta sudan zemine doğru inişinde el ile veya kamış ucu ile yukarıya doğru hafif darbeler ile tekemize dikey hareketler vermeliyiz.Unutulmamalıdır ki ölmüş bir yem den ziyade canlı yem çok daha verimli av performansı sağlar.

KIYI SULARINDA DENİZ SEVİYESİNDE LEVREK AVI YAPMA

Denize sıfır seviyede yapacağımız levrek avlarında el oltasından ziyade halkasız kamışlar veya spin kamışlar av performansı için ideal avlanma gereçleridir.Halkasız kamışlarda kullanacağımız kamış boyu kadar misinamız yereli iken,spin kamışlarda 40 lık bir makine tekeyi komuta etmemize kolaylık sağlamaktadır.Her iki kamış ile gerçekleştireceğimiz levrek avımızda öncelikli olarak oldukça sağlam küçük bir fırdöndü ile beraber 35-40 cm.lik iğneyi monte ettiğimiz köstek yeterli olmaktadır.

Beden misinamızın üzerine ilk başta uygun bir stoper,arkasından fosfor takabileceğimiz 4-5 gr.lık bir şamandıra ve son olarak 2-3 gr. ağırlığında delikli bir kurşun.Sırasıyla;Beden misinasından iğneye doğru;Stoper,şamandıra,kurşun,fırdöndü ve son olarak iğne.

Av yapacağımız kıyı suyunun derinliğine göre stoperi beden misinamızda uygun yere çektiğimizde şamandıra ve kurşun stoper ile fırdöndü arasında hareketli olmalıdır.2 Metrelik bir derinlikte 1,5 metrelik misinamızın stoper mesafesi uygundur.Teke hiçbir zaman zemine değmemeli orta su altında bulunmalıdır.

Şamandıra üzerine monte edeceğimiz fosfor bize kılavuzluk yapacaktır,şamandıra tekeyi orta su altında tutacağından kurşun da şamandırayı suyun üst seviyesinde dik olarak durmasını sağlayacaktır,doğal olarak şamandıraya monte ettiğimiz fosfor aydınlığı direk suya vereceğine zemine dik durarak bizim vuruşları takip etmemizi sağlayacaktır.Bu durum çok önemlidir şamandıranın suda yan duruşu fosforun denize ışık vermesine ve av performansımıza olumsuz etki edeceği bilinmelidir.

TEKEYİ İĞNEYE GEÇİRME

İğnemize monte edeceğimiz tekeler canlı ise çift teke kullanmak gerekmektedir,ilk tekeyi kuyruk altından iğneye monte ettiğimizde iğne palasını karın ortasından çıkartarak iğne sapını gizlememiz gerekir,ikinci tekeyi ise sadece iğne palasını kuyruğun hemen üzerinden takarak suda saatlerce canlı hareket etmesini sağlarız bu şekilde levrek için son derece cazip bir yem olur.

Teke ile levrek nasıl avlanır
İğne palasının hemen ucunda ki canlı tekenin baş kısmındaki iki sivri boynuzu kırmak levreğin direk tekeye hamlesi için fayda sağlar.Oldukça sivri olan bu boynuzlar tekelerin savunma aracı olup levrek balığı için zaman zaman tehdit içermektedir.

Ölü kullanacağımız teke için aynı yöntem geçerli değildir,bu kez tek bir tekeyi kuyruk altından itibaren iğne sapından monte ederek palayı direk tekenin çene altından çıkartmalıyız boynuzları kırmayı unutmamalıyız.

Teke ile levrek avcılığında ne olursa olsun bilmeliyiz ki levrek balığı yemini alır ve hızla hareket eder onun için el oltamızda veya kamış avcılığında sabretmemiz çok önemlidir vuruş esnasında direk tasmalamaktan ziyade 5-6 saniye bekleyerek tasmalamak en doğru olanıdır.

Tüm oltacı kardeşlerim rast gelsin bilgilerinizi tecrubelerinizi yorum bölümüne Yazar misiniz 

Yorum yapın