Anasayfa » Bilgi Formu » Türkiye’de Resmi Tatiller ve Bayramlar Hakkında Bilgiler

Türkiye’de Resmi Tatiller ve Bayramlar Hakkında Bilgiler

Resmi tatillerde, kamu kurumlarının tamamı ile özel kurumların çoğu çalışmaz. Başka bir deyişle ise bankalar, devlet daireleri kapalıdır ve aynı zamanda hastanelerde nöbetçi doktorlar görev yaptığından dolayı çoğunlukla acil hastalara hizmet verilir.Resmi tatiller ülkenin önemli günlerinden oluşur. Bu günleri size daha fazla bilgi vermesi amacıyla sıraladık.                                                                                                            1 Ocak – imgresYeni yılın başlangıcı olarak sayılır. 1 Ocak resmi tatil olarak ilan edilmiştir. Devlet daireleri ve bankalar kapalı olduğu gibi bazı büyük alışveriş merkezleri de yeni yıl nedeniyle daha kısa saat aralığında çalışmaktadır. 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 

ÇOCUK BAYRAMI
ÇOCUK BAYRAMI

-1920 yılında TBMM’nin açılması Atatütk  tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Türkiye’nin kuruluşundaki en önemli günlerden biri olarak sayılır.  23 Nisan 1920 Türkiye Cumhuriyeti Meclisi’nin kurulduğu tarihtir. Aynı zamanda bu gün çocuk bayramı olarak da kutlanmaktadır. Bu günde resmi geçişler yapılır. 23 Nisan günü resmi tatildir.

TC’nin ve KKTC’nin resmî tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından  biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatütk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

Bu bayram, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de altanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti ‘nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı‘nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi  döneminde milli güvenlik konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan  alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu UNESCON’nun 1979’u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından,TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ‘ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 mayıs işçi bayramı
1 mayıs işçi bayramı

İşçi ve Emekçi Bayramı olarak kutlanır. 1 Mayıs günü resmi tatildir. İşçi ve Emekçiler  tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günü. Dünya üzerindeki pek çok ülkede, resmî tatil olarak kabul edilmektedir. TÜRKİYE’de ilk kez 1923’te resmî olarak kutlanmıştır. 2008 NİSAN’ında, “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması kabul edilmiştir. 22 Nisan 2009 tarihinde TBMM’de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs resmi tatil ilan edilmiştir.                                                                                        Tarihçesi

İlk kez 1856’da Avusturalya’nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesi’nden Parlamento Evi’ne kadar bir yürüyüş düzenlediler.

1 Mayıs 1856’da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Şikago’da yapılan gösterilere yarım milyon işçi katıldı. Luizvil’de (Kentaki) 6 binden fazla siyah ve beyaz işçi, birlikte yürüdü. O dönemde Luizvil’deki parklar, siyahlara kapalıydı. İşçiler, sokaklarda yürüdükten sonra hep birlikte Ulusal Park’a girdi. Her eyalet ve kentte, siyah ve beyaz işçilerin birlikte yaptığı gösteriler, gazeteler tarafından, ‘Böylece önyargı duvarı yıkılmış oldu’ şeklinde yorumlanmıştı.

Bu gösteriler 1 Mayıs’ı izleyen günlerde tüm harareti ile devam etti ve 4 Mayıs’ta kanlı Haymarket Olayı’na yol açtı.

Uygulanan yasal baskılarla bu gösterinin tekrarlanması engellendi. 14 Temmuz-21 Temmuz 1889’da toplanan İkinci Enternasyonel’de Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada “Birlik, mücadele ve dayanışma günü ” olarak kutlanmasına karar verildi. Böylece ikinci gösteri 1890 yılında yapılabildi.

Zamanla 8 saatlik işgünü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı. Günümüzde sosyalist ülkelerde (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti,Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs’ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlar; bazı ülkelerde 1 Mayıs siyasal bir eylem biçimini de alır.

19 Mayıs   Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, imgresher yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve KKTC’nin milli bayramıdır.   19 mayıs 1919 ‘da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru  ile Samsuna çıkmıştır  ve bugün İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşının ‘nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Tarihçe

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935’te “Atatürk Günü” adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Standında kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi’nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir.Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk’ün de onayıyla yasalaşmıştır.  20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden  sonra “Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştır.

Kutlamalar

19  MAYIS KUTLAMASI
19 MAYIS KUTLAMASI

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma , Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur.

Cumhuriyet’le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı’nın katılımıyla Ankara’da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı. Ama 2012’de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Mili Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir.Bu karar cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılaşmıştır. Bu konuda Alper Ayhan tarafından bir dava açılmış ve kazanılmıştır

30 Ağustos Zafer Bayramıimgres Türkiye’nin Büyük Taarruz’dan galip çıktığı gün olarak kutlanmaktadır.  30 Ağustos  bütün gün tatildir.

, TC  ve KKTC nin ‘nin ulusal bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos  günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922  yılında 26 Ağustos ‘ta başlayıp,  30 Ağustos’ta Dumlupınar ‘da Mustafa Kemal’in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’ni (Büyük Taarruz) anmak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terketmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar Denizli Kahramanmaraş Ankara ve İzmir’de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır. Devlet erkânı ve yurttaşlar, Ankara da Anıtkabir’i, diğer illerde de anıt ve şehitlikleri ziyaret edip, Mustafa Kemal’e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlarını sunar. Hemen hemen her yerleşim yerinde, askerî birlikler geçit törenlerine katılır. Ayrıca dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır. 30 Ağustos günü, Türkiye’de resmî tatildir.

Her yıl, Harp Okulları ve Astsubay Meslek Yüksekokulları bu tarihte mezun verir. Tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olur.

Tarihi

23 Ağustos – 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı’yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. TBMM tarafından Sakarya Savaşı’ndan sonra Mustafa Kemal’e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen taaruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Tarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır. Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı. İstanbul’daki cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal’in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922’de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. 30 ağustos’ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş, Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir’e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.

29 Ekim –images Türkiye Cumhuriyeti’nin 29 Ekim 1923’te kurulmasından itibaren “Cumhuriyet Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Devlet daireleri 28 Ekim öğleden sonra resmi tatile girmektedir. 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim resmi tatildir.                                                                             Değişik ülkelerde Cumhuriyet Bayramları

  • ALMANYA: 7 Ekim
  • ARNAVUTLUK: 11 Ocak (1946)
  • AZERBAYCAN: 28 Mayıs (1918)
  • BURKİNA FASO: 11 Kasım (1958)
  • ERMENİSTAN: 28 Mayıs (1918)
  • GAMBİYA: 24 Nisan (1970)
  • GANA: 1 Temmuz (1960)
  • GUYANA: 23 Şubat (1970)
  • HİNDİSTAN: 26 Ocak (1950)
  • IRAK: 14 Temmuz
  • İRAN: 1 Nisan
  • İZLANDA: 17 Haziran (1944)
  • KENYA: 12 Aralık (1963)
  • KUZEY KORE: 9 Eylül (1948)
  • LİTVANYA: 15 Mayıs (1920)
  • MALDİVLER: 11 Kasım (1968)
  • NEPAL: 28 Mayıs (2008)
  • NİJER: 18 Kasım (1958)
  • PAKİSTAN: 23 Mart (1956)
  • SİERRA LEONE: 27 Nisan (1961)
  • SRİ LANKA 22 Mayıs (1972)
  • TRİNİDAT VE TOBAGO : 24 Eylül (1976)
  • TUNUS: 25 Temmuz (1957)
  • TÜRKİYE: 29 Ekim (1923)
  • YUNANİSTAN : 24 Temmuz (1974)

Türkiye’de ayrıca iki tane dini bayram kutlanmaktadır. Bu bayramlar İslamiyet inancını temsil etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti halkının çoğu Müslüman olduğu için dini bayram günleri resmi tatil olarak sayılmaktadır.

Ramazan Bayramı – 

ramazan bayramı
ramazan bayramı

(arapça: عيد الفطر Ayd-ül Fitr, Farsça : عید فطر) ya da Şeker Bayramı , İslam aleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan’ın ardından üç gün boyunca kutlanan dini bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval  ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü olan arifedir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takviminden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder.

Ramazan Bayramı: Bayram Ramazan  ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ (‘kuru sıcak’) kökünden gelir. Bunun nedeni muhtemelen Ramazan orucu ibadeti ilk uygulanmaya başlandığında yaz aylarına tekabül ediyor olmasıdır.

Şeker Bayramı: Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan “Iyd-ı Fıtır”isminden Türkçeleştirilmişidir. Iyd bayram demektir. Fıtır ise fıtır sadakası ya da fitre olarak bilinen oruç tutamayacak durumdaki Müslümanların verdiği sadakadır. Şükür sadakası olarakta bilinir. Bir teoriye göre bu “şükür” kelimesi zamanla “şeker”e dönüşmüştür. Bir başka teoriye göre ise Şeker Bayramı adı, Ramazan Bayramı’nda hurma ve şekerleme yeme geleneğine dayanır.

Adlandırma sorunu

Ramazan Bayramı ve Şeker Bayramı adlandırmaları, Türkiye’de politik zemine kaymış bir tartışma konusudur. Ramazan Bayramı adını savunanlar, Şeker Bayramı adını, bayramın dini vurgusundan uzak olduğu gerekçesiyle tercih etmezler.Şeker ifadesini savunanlar ise bu ismin dayatılarak değil tarihi adlardan evrilerek günümüze geldiğini, bayramın Ramazan ayında değil Şevval ayında başladığını söyleyerek, ramazan adını dindarlaşmaya dönelik bir dayatma olarak görür.

Bayram kutlamaları

Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz kılınan orucunda sonunu ifade eder. Ramazan Bayramı’nın ilk günü aynı zamanda Şevval ayının birinci günüdür ve bu günde oruç tutulmaz.

Ramazan Bayramı’nın ilk gününde camilerde bayram namazı kılınır. Bayram namazını yalnız erkekler kılar. Bayram namazından sonra ise hutbe okunur. Bayram boyunca müslümanlar eş, dost, akraba ziyaretleriyle birbirlerinin bayramını kutlarlar. Bu ziyaretler esnasında genellikle kolonya, tatlı ve şekerlemeler ikram edilir.

Bayramda bakımlı ve temiz olmak adettendir. Herkes en yeni kıyafetlerini giymeye çalışır. Ramazan bayramında çocuklara ailelerin bütçesi elverdiğince yeni kıyafetler alınır. Bazı büyükler ellerini öpen çocuklara hediye veya harçlık verirler. Çocuklar ufak gruplar halinde kapı kapı dolaşarak şekerleme toplarlar.

Müslümanlar zekat  görevini bu bayramda yerine getirirler.

Bayram tatili

islam ülkelerinde  arife günü ve Ramazan Bayramı’nı kapsayan günler resmi tatil ilan edilirler. Diğer ülkelerde farklı uygulamalar olmakla birlikte Batı’daki bazı büyük firma ve devlet kurumları Müslüman çalışanlarına bayram izni verir.                                                                       KURBAN BAYRAMI

images– Müslüman Dünyası’nın bir diğer bayramı olan Kurban Bayramı 4 gün sürmektedir. Bayram süresince devlet daireleri, bankalar ve eğitim kurumları kapalıdır. Bayramın başlamasından bir gün önce arife olarak kabul edilmektedir. Arife günü öğleden sonra resmi tatil başlamaktadır ve 4 gün sürmektedir. Kurban Bayramı’nın da günleri Ramazan Bayramı gibi değişmektedir. Basit bir hesap yapacak olursak Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’ndan 70 gün sonra kutlanır.

“Türkiye’de Resmi Tatiller ve Bayramlar Hakkında Bilgiler” üzerine bir yorum

  1. ramazanida kurbani da ……!!! ikiside adi ustunde arap bayrami. arap bayramlarindan bize ne. Turk ler ne zaman ozune donecek 1000 yildir araplik yetmedi mi??

    Yanıtla

Yorum yapın