Anasayfa » SAĞLIK » 20’lik Diş Ağrısı Hakkında Bilgiler

20’lik Diş Ağrısı Hakkında Bilgiler

20’lik Diş Ağrısı, 20’lik Diş Ağrısı nedir, 20’lik Diş Ağrısı hakkında bilgiler, 20’lik Diş Ağrısı özellikler, 20’lik Diş Ağrısı belirtileri, 20’lik Diş Ağrısı nedenleri, 20’lik Diş Ağrısı tedavisi, 20’lik Diş Ağrısı ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere 20’lik Diş Ağrısı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. 20’lik Diş Ağrısı hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki 20’lik Diş Ağrısı Nedir ? 20’lik Diş Ağrısı nedenleri nelerdir ?, 20’lik Diş Ağrısı belirtileri nelerdir ?, 20’lik Diş Ağrısı tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

20’lik Diş Ağrısı

20’lik Diş Ağrısı Nedir

Diş ağrısına diş kökünde tahriş olmuş bir sinir, enfeksiyon, çürüme veya diş kaybı neden olabilir. Her dişin orta kısmında diş özü bulunur. Dişin içinde bulunan dişözü iltihaplandığında diş ağrısı meydana gelir.

20’lik Diş Ağrısı Hakkında Bilgiler

Diş ağrısı çenenizin ve yüzünüzün etrafındaki ağrıdır. Buna genellikle dişinizdekibir sorun neden olur. Diş ağrısına diş kökünde tahriş olmuş bir sinir, enfeksiyon, çürüme veya diş kaybı neden olabilir. Her dişin orta kısmında diş özü bulunur. Diş özü içinde çok sayıda hassas sinir ve kan damarı bulunan yumuşak, süngersi bir dokudur. Diş özü sert doku katmanlarıyla çevrilmiştir ve en dış tabaka mine tabakasıdır. Dişin içinde bulunan dişözü iltihaplandığında diş ağrısı meydana gelir. Buna genelde pulpitis denir ve sıklıkla diş çürümesinden kaynaklanır. Dişte oyuklar (çürükler) meydana gelerek alttaki siniri açıkta bırakır. Sinire dokunan yiyecek ve içecek (özellikle sıcak ya da soğuk olduğunda) ağrıya neden olur. Bu tedavi edilmezse, dişözünüz ölür ve enfekte olur. Bunun sonucunda apse oluşur ve şiddetli, zonklayan bir ağrıya neden olur.

20’lik Diş Ağrısı

20’lik Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir ?

Dişinizin ortasındaki dişözü iltihaplandığında (pulpitis) diş ağrısı çekersiniz. Bu genelde dişiniz çürüdüğünde veya dişinizde küçük bir çatlak ya da delik olduğunda meydana gelir. Ayrıca aşağıdaki dental tedavileri takiben de dişiniz ağrıyabilir. Örneğin, bir dolgu yapıldıktan sonra dişözü tahriş olabilir. Ayrıca diş eti çekilmesi de dişin hassas kısımlarını açıkta bırakabilir. Bu da özellikle bir şeyler yerken ağrıya neden olur. Başka bir takım rahatsızlıklar da diş ağrısına benzer ancak dişler bu durumdan etkilenmez. Örneğin, apseler, ülserler, ağrılı veya şişmiş diş etleri, sinüzit veya çeneyi kafatasına bağlayan eklemdeki (temporomandibular) yaralanmalar da ağrıya neden olabilir.

20’lik Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir ?

Gömülü dişler, çenede yer olmamasına rağmen çıkmaya çalıştığında üst çenede, kulak ve şakaklarda, alt çenede ise çene altı ve boyun bölgesinde ağrıya yol açabilir. Bu tip ağrıların hissedilmesi durumunda vakit kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Diğer 20 ‌lik diş ağrısı belirtilerinden bazıları aşağıda sıralanmıştır:

  • Ağız içinde ya da yüzde oluşan kızarıklık ya da şişlik
  • Yutkunurken zorlanma
  • Ağız kokusu varlığı
  • Ağızda kötü tat hissedilmesi
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı hassasiyet
  • Baş ağrısı
  • Çeneyi kapatırken ‌20’‌lik dişlerin olduğu bölgede baskı ya da rahatsızlık hissi
20’lik Diş Ağrısı

20’lik Diş Ağrısı Tedavisi Nedir ?

Enfeksiyon olasılığını önlemek için diş ağrısı mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Enfeksiyon sinüslere veya çene kemiğine sıçrarsa, kan zehirlenmesine neden olabilir. Diş ağrınızın nedeni diş çürüğüyse, çürüyen kısım temizlenir ve buraya dolgu yapılır. Gevşemiş veya kırılmış bir dolgu ağrıya neden oluyorsa, dolgu çıkarılır ve
yerine yenisi yapılır. Dişözü enfeksiyon kapmışsa (pulpitis), kanal tedavisi olmanız gerekebilir. Dişçiniz
veya endodontist (uzman) çürüyen dişözünü alır, boşluğu özel bir macunla kapatır ve dişi korumak ve kapatmak için bir kuron takar. Dişiniz enfekte olmuşsa, antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Diş ağrınız tedavi edilemiyorsa, dişinizin çekilmesi gerekebilir.

Yorum yapın