Anasayfa » Genel » ABD Ve Çin Arasındaki Huawei Savaşı Hakkında

ABD Ve Çin Arasındaki Huawei Savaşı Hakkında

Şu Sıralar Gündemden Düşmeyen Konulardan Biride ABD-ÇİN Arasında Yaşanan Ekonomik Savaş Ve Çin Firması Olan Huawei Firmasının Abd Tarafından Yaptırım Uygulanması Ve Bu Duruma Karşaı Neler Yapabileceği Gibi Konularda Sizler İçin Birkaç Araştırma Yaptık Olabilecek Şeyler İle İlgili Bir Kaç Madde Sıraladık.

Ticaret Savaşında Çin İçin Bayrak Gemisi, Amerika İçin İlk Hedef Olan Şirkettir. Küresel Marka, Nereden Vurursan Vur Dünyada Bir Yerlerden Olumlu Olumsuz Ses Geliyor.

Lansmanı Eleştiren Arkadaşlar Evet Haklılar, Alıştık Boyalı Amerikan Pazarlama Dehasına, Bunlar Göze Hoş Gelmiyor. Ama Çin Dinamikleri Farklıdır. Çin Şirketleri İçin Bazı Önemli Noktalar;

– İlk Dikkat Edilen Şey Maliyet Odaklılıktır
– Şirket Yüzü Olarak Çin Vatandaşı Birinin Kullanılması Önemlidir
– Maliyetin Önem Arz Etmesidir
– Ürün Lansmanında İlgili Ürünü Geliştiren Ekibin Başındaki, Mümkünse En Kıdemli Kişinin Tanıtım Yapmasıdır, Muhtemelen Sunumu Yapan Adamın Altında 4000 Personel Çalışıyordur, Ürünü 1 Yada 2 Kere Görmüştür.
– Her Koşulda Maliyet Odaklılıktır
– Çin Vatandaşı Önceliğidir
– Maliyettir

Bunlar Hemen Hemen Hiç Değişmeyen Kurallardır.

Gelecek 10 Yılda Ufukta Bir Soğuk Savaş Demeyeyim Ama Teknolojik Savaş Var Ve Bu Savaş Amerika-Çin Arasında Değil Güney Kore Ve Çin Arasında Geçecek. Üstün Gelen Taraf Şu Ana Kadar Amerika’nın Yaptığı Gibi 10-15 Sene Pastayı Yer. Amerika Gayet Ofansif Görünüyor Sanki Halen Yarıştaymış Gibi Ama Sadece Kendi Şirketlerini Koruyor Şu Anda, Çin Ve Güney Kore İle Aşık Atmıyor. Teknoloji Yarışında Şu Anda İpi Göğüsleyen Ülkeler Bunlar. Tek Tük Amerikan Şirketleri Var Çok Yoğun Ar-Ge Yapan (Bkz: İbm) (Bkz: Amazon) (Bkz: Google) (Bkz: Facebook) Ama Özellikle Çin’in Hepsine Cevabı Var. (Bkz: Baidu) (Bkz: Tencent) (Bkz: Alibaba) (Bkz: Huawei)

Bu Etkinlik Özelinde Konuşursak O Lansmanda Kullanılan Tüm Ekipman Muhtemelen Çin Şirketlerinden Alınmıştır/Kiralanmıştır, Çin’den Gelmiştir. Organizasyonu Çin Vatandaşları Yapmıştır. Bize Yabancı Bu Tarz Şeyler. Veririz Elin Adamına Parayı Yaptırırız. Biz El Adamına Türküyle Eşeğimizi Aratırken Elin Oğlu Ne Olursa Olsun Markasını, İtibarını Başkasına Emanet Etmez.

Sunum Mevzusuna Gelirsek,

Sunumdaki Kişinin İngilizcesi Evet Belki Epey Zayıf Yada Değil Bilemeyiz. Çok Değil Belki 20 Kere Büyük Topluluk Önünde Sunum Yapmış Biriyim. En Büyüğünde 1300 Kişi Vardı. Birçoğunda Kitlenin Anlattığım Şey Hakkında Epey Bilgi Sahibi Olduğunu Düşünürsek Çok Zorlandım Diyebilirim. Bildiğini Unutursun, Lafı Dağıtmamak, Saçmalamamak İçin Kendinle Savaşırsın.

Bu Tarz Küresel 10-15 Bin Kişinin Katıldığı Etkinliklerde Sunum Yapabilecek Adam Sayısı Ben Diyeyim 50, Siz Deyin 100 Kişiyi Geçmez. Herkesin Harcı Değildir Sakin Kalarak, Metine Sadık Kalarak, Kısa Ve Net Mesaj Vererek Konuşmak.

Kuru Sıkı Sallamadan Önce Bir Şirketi Temsilen Ticari İlişkiniz Olan Çok Değil 20 Kişinin Karşısında Bir Sahneye Çıkın. Çok Derin Teknik Bir Konu Bile Sunsanız Ağzınızdan Çıkan Her Kelimenin Potansiyel Dava Konusu, Şirket Sözü, Meydan Okuma Olduğunu Unutmamanız Lazım. Herkes Müşteri Değil, O Toplulukta Rakip Olabilir, Hükümet Yetkiliside.

O Sahneye Adım Attın, Geldin Ya Ortaya Kadar, İşte O An Ağzından İlk Kelimelerin Dökülmesi En Zorudur, Şükür Benim Başıma Hiç Gelmedi Ama Kitlenip Kalabilirsin Ve İmkanı Yok Devam Edemezsin. Bir Keresinde Nefesim Kesilecek Derecede Heyecanlandım Ama Kesmedim.

1 – Foxconn Çin Firması Değil, Taiwan Firması. Apple İçin Çin Haricinde Hindistan Ve Brezilya’da Da Üretim Yapıyor.

2 – Foxconn İphone İşlemcisi Üretmiyor. Foxconn’un İşlemci Üretim Tesisleri Yok. Apple İşlemcilerini Kendisi Tasarlayıp Taiwan’da Tsmc’ye Ürettiriyor.

3 – Herhangi Bir Üretici Apple’a Sizin İşlemcileri Size Teslim Etmeyip Huawei’ye Vereceğiz Diyemez. Hem Yasal Olarak Hem De Teknik Olarak Mümkün Değil.

4 – Eğer Yukarıda Orderindisorder Nicki Yazarın Söylediği Doğruysa, Ve Arm Huawei’ye Yasak Uyguladıysa, Huawei Kendi Arm İşlemcilerini Ürettirecek Bir Firma Bulsa Bile Dünya Üzerinde Bu İşlemcilerin Kullanıldığı Tek Bir Telefonu Satamaz, Çünkü Arm Şu Anda Kullanılan Tüm Mobil Cihaz İşlemcilerinin Temel Patentlerinin Sahibi Olan Firma. O Nedenle Qualcomm’undan Apple’ına, Samsung’undan Huawei’sine Bütün Mobil İşlemci Üreticileri Arm Patentlerini Kullanarak Kendi Tasarımlarını Yapıyorlar.

5 – Bunun Tek Alternatifi İntel Kalıyor. Ancak O Da Mümkün Değil Zira Hem İntel Mobil İşlemcileri Çok Sorunlu Hem De Bir Abd Firması Olmasından Dolayı Onların Da Ambargoya Katılması Kesin Gibi.

Yani, Huawei’nin Kurtuluşu İçin Bir Mucize Gerekiyor. Size De Cahilce Teoriler Üretmeden Önce Açıp Biraz Araştırmanızı Öneririm.

Araştırınca Arm İle İlgili Haberin Doğru Olduğunu Gördüm. Arm Japon Softbank’a Ait Bir İngiliz Firması. Ancak Ellerini Bağlayan Şey R&D Bölümlerinin Silicon Valley Ve Texas’da Olması. Bu Da Geliştirdikleri Teknolojileri Abd Kaynaklı Hale Getirip Amerikan Kanunlarına Tabi Kılıyor. Eğer Abd Kaynaklı Teknoloji Kıstası Belirleyiciyse Huawei’nin Ellerindeki Parça Stoğu Bittiğinde Dükkanı Kapatıp Gitmesi Kaçınılmaz Oluyor Çünkü Modern Bir Mobil Cihazda Abd Kaynaklı Olmayan Bir Teknolojiye Rastlamak Neredeyse İmkansız. O Teknolojinin Kullanıldığı Parçalar Çin, Taiwan Veya Kore’de Üretilmiş Olsalar Bile.


Huawei’nin Bu Konuda Başarılı Olamayacağını Söyleyenlerin En Büyük Tezi, Microsoft’un Bu Konuda Başarılı Olamaması. Ancak Öyle Bir Anlatıyorlar Ki, Sanki Android Pazarı Ele Geçirdikten Sonra Microsoft Bu İşe Kalkıştı Ve Başaramadı. Yanlış.

Google, Aralarında Birçok Devin Olduğu 33 Ortağıyla Android’in Lansmanını Yaptığı 2008’De Windows Mobile’ın Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Pazar Payı %27’Ydi. Bugün 0. Pazar Payını Birkaç Yıl İçinde Hunharca Kaybeden Firmalar Veya Alt Şirketleri Kolay Kolay İflah Olmaz.

2 – 2019’Un İlk Çeyreğindeki Akıllı Telefon Satış Sayılarına Göre, Android İşletim Sistemi Kullanan Akıllı Telefonlar Arasında Samsung %25, Huawei %21, Oppo 9,5, Xiaomi %9 Ve Vivo %9 İle Başı Çekiyor. (Oranları Yaklaşık Olarak Verdim)

3 – Gene Aynı Rapora Göre, En Çok Satılan 10 Telefon Markasının, 7’Si Çinli Şirketlere Ait. 2’Si Güney Koreli Samsung Ve Lg, Diğeri İse Apple. Android İşletim Sistemi Kullanan Cihazlar Arasında İse, Çin Menşeili Telefonların Oranı %50’Den Fazla.

4 – Google, Abd-Çin Ticaret Savaşlarının Bir Tarafı Olmaya Devam Ederse, Çinli Telefon Üreticilerinin Ortak Bir İşletim Sistemi Geliştirmemesi İçin Bir Sebep Yok. Kaldı Ki Samsung’un Da, Google İle Bir Göbek Bağı Yok. Kendi İşletim Sistemlerini Geliştirme Düşüncelerinden Hiç Vazgeçmiş Değiller.

5 – Android’in Temelleri 12 Yıl Önce Atıldı. Lansmanı Yapıldığında, Nokia %50 Lik Pay İle Pazarın Hakimiydi. 10 Yıl Önce Çoğu Kişinin Elinde Akıllı Telefon Yoktu. 20 Yıl Önce İnternete Kolaylıkla Erişebilen İnsan Sayısı Çok Azdı. 30 Yıl Önce Türkiye’de Cep Telefonu Satışı Yoktu, Dünyada İse Çok Az İnsan Kullanıyordu.

10 Yıl Bizim İçin Uzun, Şirketler İçin Kısa Bir Süredir. Yani Demem O Ki, Huawei Bu İşi Beceremez Diyenleri Pek Sallamayın. Önemli Kararlar Beraberinde Başka Önemli Kararları Da Getirir. Ne Olacağını Bekleyip Göreceğiz.

 

Yorum yapın