Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Ağaçkakanlar Hakkında Bilgiler

Ağaçkakanlar Hakkında Bilgiler

Ağaçkakanlar, Ağaçkakanlar nedir, Ağaçkakanların özellikleri, Ağaçkakanlar hakkında bilgiler, Ağaçkakanların bakımı, Ağaçkakanların beslenmesi, Ağaçkakanların yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Ağaçkakanlar hakkında bahsetmek gerekirse; Ağaçkakanlar, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde’de bulunan kuş türüdür.


Ağaçkakan Nedir

Ağaçkakangiller, kuşlar sınıfının karinalılar bölümünün gökkuzgunumsular takımına ait Ağaçkakansılar alt takımı içinde yer alan ve içinde Boyunburanlar, Picinae ve cüce ağaçkakanlar alt familyalarını barındıran familya

Ağaçkakan Kuşları Hakkında Bilgiler

Ağaçkakangiller ailesinden, ağaçların kabuklarını gagalıyarak altlarında gizlenmiş tırtıl ve böceklerle beslenen, sivri gagalı hoş renkli kuşların genel adı. Ayakları dörder parmaklıdır. İkisi öne ikisi arkaya yönelmiştir. Keskin ve çengelli tırnaklarıyla ağaç gövdelerine sımsıkı tutunur. Dik ve sivri tüylerden meydana gelen, kıvrılmayan güçlü kuyruğunu da destek olarak kullanır. Kısa sıçramalarla ve hızla ağaç gövdelerine tırmanırlar. Renkleri çeşitli olup, boyları cinslerine göre 9 ile 50 cm arasında değişir. Çok ürkek olduklarından tenha orman, park ve bahçeleri tercih ederler. Çoğunlukla ağaçlarda gagaları ile oydukları yuvalarda barınırlar. Ağaçkakanların boyun kasları çok gelişmiştir. Beyinleri, güçlü kafatası kemikleriyle örtüldüğünden, gagalarıyla yaptıkları darbe sarsıntılarından korunurlar.

Ağaçkakan Kuşlarının Özellikleri

Ortalama ömrü türlere bağlı olarak vahşi doğada 4 ila 12 yıl arasında değişir. Dünyadaki en büyük iki ağaçkakan, emperyal ağaçkakan ve fildişi fidan ağaçkakanıdır, ancak her ikisinin de soyu tükenme tehlikesi altındadır. En büyük teyit edilmiş ağaçkakan, 48-58 santimetre uzunluğunda ve 360-563 gram olup büyük tüy ağacı ağaçkakanıdır. (Mulleripicus pulverulentus) En küçük ağaçkakan türü, 7,5 santimetre uzunluğundaki bar göğüslü piculet’tir (Picumnus aurifrons) ve kütlesi 8 ila 10 gram arasında değişir. Ağaçkakanlar için en yaygın tüy renkleri siyah, beyaz, kırmızı ve sarı renklerdir. Birkaç türün renkleri portakal, yeşil, kahverengi, kestane ve altınlara sahiptir. Parlak renkler genelde baş, boyun veya sırtın üstünde görülebilecekleri gösterişli lekelerdir.
Ağaçkakanlar, ağaçlar üzerinde delme ve yiyecek çıkarmak için uzun yapışkan dillere ve güçlü gagalara sahiptirler.
Ağaçkakan dilinin uzunluğu 10 santimetre uzunluğunda olup, gagasının uzunluğunun 3 katıdır. Ağaçkakanın diyeti canlı ve ölü ağaçlardan ve diğer eklembacaklılardan alınan böceklerden ve kurtçuklarından, ayrıca canlı ağaçlardan meyve, fındık ve öz saptan oluşur. Ağaçkakanlar çok antisosyal kuşlar olup, kendi türlerine karşı da çok agresif olabilirler. Diğer kuşlarla karşılaştırıldığında, çoğu ağaçkakan türünün belirgin bir uçuş şekli vardır. Uçuşu birkaç hızlı kanat atımından oluşur ve ardından ağaçkakan kanatları yayılmak yerine vücutlarına sıkıştığında hızlı bir kayma izler. Kuşun boynundaki güçlü, yoğun kaslar, tekrar tekrar başını fırlatması için güç verir. Ancak kafatasında, kuşu incitmekten alıkoyan ekstra kaslar var. Bu kaslar beyin için koruyucu bir kask gibi davranıyor.

Ağaçkakan Kuşlarının Üremesi

Ağaçkakanlarda üreme, ilkbaharın geldiği dönemde başlar. Yuvalarını yüksek ağaçların dallarına yapar ve daire şeklinde bir yuva hazırlar. Tek bir döllenme sürecinde 8 adet yumurta bırakabilir. Yavrular oldukça savunmasız olduğundan, anne-baba gözetimi altında kalır. Yumurtalar 3 hafta içerisinde çatlar ve yavrular dünyaya gelir. Yavrular doğduktan 5 hafta sonra tüylenir.

Ağaçkakan Kuşlarının Beslenmesi Nasıl Olur ?

Ağaçkakanlar Ağaçlardaki Kurtçuk Ve Böcekler İle Beslenir, Ayrıca Fıstıkları Da Çok Sevmektedirler. İlginç Gagaları, Benekleri, Kızıl Renkleri İle En Çekici Kuş Türlerinden Biridir. Kısa Sıçramalar İle Hızlıca Ağaç Gövdelerine Tırmanabilirler. Ürkek Bir Kuş Türüdür Ve Tenha Yerleri Tercih Ederler. Yuvalarını Ağaç Gövdesinde Oydukları Boşluklara Yaparlar. Ağaçlara Zarar Veren Böcek, Kurtçuk Ve Tırtılları Yemeleri Sebebiyle Faydalı Kuş Türlerindendirler.

Ağaçkakan Kuşlarının Yaşam Alanı Nerelerdir ?

Bu türlere Madagaskar, Okyanusya ve Avustralya haricinde tüm dünya üzerinde rastlamak mümkün olmaktadır. Bu yerlerde de bazı adalar üzerinde yaşayan ağaçkakan türleri bulunmaktadır.

Yorum yapın