Anasayfa » BİLGİ ANSİKLOPEDİSİ » Ağrı İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgi ve Resimleri

Ağrı İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgi ve Resimleri

İshak Paşa Sarayı 

İshak Paşa Sarayı, 1784’te, Çıldır Valisi İshak Paşa tarafından yaptırılmış. Yüksek duvarlarla çevrili olan sarayın işlemeli büyük bir kapısı var. Bu kapıdan geniş bir avluya geçilir. Vikiedi
Açılış tarihi: 1784

İshak Paşa Sarayı, saraydan öte bir külliyedir. İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür.

Ağrı Doğubeyazıt İlçesi’nin 5 km doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısıdır. 18. yy. Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyüktür.

Sarayın Harem Dairesi Takkapı kitabesine göre yapılış tarihi Hicri 1199, Miladî 1784’tür. Saray Osmanlı, Fars ve Selçuklu uygarlığının mimari üslubunu bünyesinde toplayan bir özellik taşır. Cildıroğullarından II. İshak Paşa ile Çolak Abdi Paşa’ca 1685’te yaptırılan saraya, 1784’te son şekil verilmiştir. Yapı yaklaşık olarak 115×50 metre ölçülerinde bir alana kurulmuştur. Kesme taştan yapılan sarayın doğu cephesindeki portali kabartma ve süslemeleriyle Selçuklu sanatının özelliklerini yansıtır.

İshak Paşa Sarayında 366 oda bulunuyor.

Saray iki avlu ve bu avluda bulunan yapılar topluluğundan meydana geliyor. Birinci avludaki yapıların bazıları yıkılmış. Dört tarafı yapılarla çevrili ikinci avlu dikdörtgen planlı. Girişe göre sağ tarafta selamlık ve onun arkasında haremlik var. Bunların sonunda cami ve türbe bulunuyor. Türbe Selçuklu kümbet mimarisi üslubunda inşa edilmiş. Saray bölümü iki kattan oluşuyor ve 366 odası bulunuyor.

İshak Paşa Sarayı’nın özellikleri

Osmanlı mimarisi ile yapılmıştır. Son derece güzel bir saraydır. Osmanlı mimarisi haricinde Fars ve Selçuklu mimarisi de bulunmaktadır.

Saray sert ve kayalık bir zemine yapılmıştır. Bulunduğu yer eski Beyazıt şehridir.

Bulunduğu yerin doğu yakası hariç diğer bütün tarafları dik ve eğimli bir yapıya sahip bulunmaktadır.

Sarayın kapı kısmı düz olan doğu kısmında bulunmaktadır.

İshak paşa sarayının taş işçiliği oldukça mükemmel bir yapıya sahiptir.

İshak Paşa Sarayı’nın bölümleri 

Dış cephe,

Sarayda birinci ve ikinci bir avlu bulunmaktadır.

Selamlık dairesi bulunmaktadır.

Camii bulunmaktadır.

İçerisinde aşevi vardır.

Sarayda Hamam bulunmaktadır.

Sarayda harem dairesi odaları bulunmaktadır.

Yine toplantı ve eğlence salonu vardır.

Takkapılar bölümü

Erzak odaları

Cephanelik bölümü

Türbe (Selçuklu mimarisine göre yapılmıştır, iki katlı olup kesme taştan yapılmıştır, sekizgen bir yapısı vardır. Davarlarında geometrik şekiller vardır ve bu şekiller süs için yapılmıştır. Türbede Çolak Abdi Paşa, İshak Paşa ve yakınlarına ait mezarlar bulunmaktadır)

Fırın

Zindan

Gibi bölümler bulunmaktadır.

15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Açılış Saati: 08:00
15 Nisan / 2 Ekim
Yaz Kapanış Saati: 19:00
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Açılış Saati: 07:30
3 Ekim / 14 Nisan
Kış Kapanış Saati: 15:45

Tatil Günü:
Pazartesi

Giriş Ücreti: 5 TL

Yorum yapın