Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Akbaş Köpekleri Hakkında Bilgiler

Akbaş Köpekleri Hakkında Bilgiler

Akbaş, Akbaş nedir, Akbaş köpeklerinin özellikleri, Akbaş köpekleri hakkında bilgiler, Akbaş köpeklerinin bakımı, Akbaş köpeklerinin beslenmesi, Akbaş köpeklerinin fiyatları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Akbaş Köpekleri hakkında bahsetmek gerekirse; Akbaş Köpekleri, TÜRKİYE’YE özgü bir köpek ırkıdır. Anadolu’da görünür.

Akbaş Nedir

Esas olarak Eskişehir’e özgü bir ırk olan Akbaş Emirdağ, Sivrihisar ve nadiren Polatlı-Haymana arasında da görülür. Bu iri cüsseli köpeklerin Türkiye’ye Orta Asya’dan getirildiğine inanılıyor.

Akbaş Köpekleri Hakkında Bilgiler

Akbaş ırkı esas olarak sürü koruma köpeği olsa da yumuşak mizacı sebebiyle son yıllarda ailelerin de birlikte yaşadığı bir dost haline gelmeye başladı. Bugün başta Amerika olmak üzere dünyanın dört köşesinde Akbaş yetiştiriliyor ve bu köpekler yalnızca ülkemizde değil tüm dünyada çok seviliyor. Esas olarak Eskişehir’e özgü bir ırk olan Akbaş Emirdağ, Sivrihisar ve nadiren Polatlı-Haymana arasında da görülür. Bu iri cüsseli köpeklerin Türkiye’ye Orta Asya’dan getirildiğine inanılıyor. Orta Asya’dan hayvancılık yapan yarı-göçebe topluluklar ile beraber o zaman Osmanlı olan topraklara gelen Akbaşların bu topluluklarla beraber göçebe yaşam sürdüğü biliniyor. Daha sonra topluluklar yerleşik düzene geçince Akbaş da onlarla birlikte yerleşmiş. Akbaş Anadolu’daki en eski köpek ırklarından biri bu arada. Irkın kökeninin 3000 yıl önceye dek gittiği ve atalarının da farklı çoban köpeği ırkları olduğu düşünülüyor.

Akbaş Köpeklerinin Özellikleri

Akbaş, ülkemize has geçmişi ile anavatanı Anadolu olan Türk çoban köpeği olma özelliği ile nam salmıştır. Dünya üzerinde ki en eski köpek cinsleri arasında yer almakta olan bu tür, 3000 yıldan fazla tarihi ile bir hayli eski bir türdür. Özellikle ülkemizin batı kesimlerinde sıklıkla görülmekte olan Akbaş çoban köpeği dünya üzerinde ki bir çok çoban köpeğinin akrabası olduğu düşünülmektedir.

Tarih boyunca her daim koruma amacı ile kullanılmış olan Akbaş köpeği daha çok çiftliklerde ve çobanların sürülerini kurt ve diğer saldırgan hayvanlara karşı koruması amacı ile sahiplenildiği bilinmektedir. Tamamen ülkemize has ırk olma özelliğine sahip Akbaş köpeği sayıca oldukça az olmasından dolayı nadir görülen bir köpek ırkıdır. Sağlıklı ve güçlü olması nedeniyle yalnızca ülkemizde değil dünyanın bir çok farklı noktasında savunma ve koruma amacı ile köpek severler tarafından sahiplenilmektedir.

Akbaş Köpeklerinin Bakımı

Çoban köpeği olmasından dolayı hava koşullarına dayanıklı tüy yapısına sahip Akbaş köpeğinin düzenli bakım uygulamalarının yapılması yaşam süresi açısından oldukça önemlidir. Özellikle tüylerinin ölü tabakalardan ayrılması için düzenli olarak fırçalanması yada taranması önerilmektedir. Beraberinde sıcak havalarda ılık bir banyo köpeğinizin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.

Akbaş köpeğinin tüyleri 2 yılda bir kez dökülmektedir. Bu nedenle tüylerinin kesilmesi önerilmemektedir. Beraberinde ev ortamına uygun olmayan bu cins, bahçenizde yaşayacak olmasından dolayı hava koşulları ve çevresine karşı korunaklı hissedebilmesi için kürk yapısının her daim korunması önerilmektedir.

Köpeğinizin bahçede rahatça hareket etmesine olanak sağlamanız gerekmektir. Beraberinde su ve mama kabının günlük olarak dezenfekte edilmesi mikroplara karşı en etkili çözüm olacaktır. Ayrıca Akbaş köpeğinizin çevresine olan merakından dolayı zehirli bitki yada otlar ile aynı ortamda bulundurulmaması yaşamsal faaliyetleri açısından oldukça önemlidir.

Akbaş Köpeklerinin Sağlık Sorunları

Mide torsiyonu: Özellikle büyük köpek ırklarını etkileyen bir sorun olan mide torsiyonu ne yazık ki çoğunlukla ölümle sonuçlanıyor. Kalça displazisi: Kısaca kalça çıkığı olarak tanımlayabileceğimiz bu hastalık da daha çok büyük köpek ırklarını etkiliyor ve Akbaş da bu ırklardan biri. Akbaşlarda ayrıca dilate kardiyomiyopati, hipotiroidizm ve göbek fıtıkları da görülebilir.

Yorum yapın