Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Akdeniz Foku Hakkında Bilgiler

Akdeniz Foku Hakkında Bilgiler

Akdeniz foku, Akdeniz foku hakkında bilgi, Akdeniz foku ne yer, Akdeniz foku nedir

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Türkiyeyi bazalırsak Türkiye’de bulunan ve sadece Türkiye’de yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Akdeniz foklarından bahsetmek gerekirse,Akdeniz fokları nesli tükenmekte olan canlı türüdür.

Akdeniz Foku

Dünyanın en nadir 12 memelisinden birisidir. Akdeniz Fokları 20.yüzyıl başına kadar Akdeniz kıyıları ile Doğu Atlantik kıyılarında Portekiz’den Batı Afrika sahillerinden Senegale kadar 1000ler’le ifade edilen nüfusa sahip olarak yaşamaktaydılar. Fakat yanlış ve aşırı avlanma, yaşam alanlarının kaybından ve deniz ekosisteminin bozulması ile türün dünya dağılımı daralmış ve nüfusu azalmıştır.

Akdeniz Foklarının dünya üzerindeki sayıları 400’ü geçmemektedir.

Foklar sakinliği seven, deniz kirliliği olmayan bölgeleri yaşam alanı yaparlar. İzmir’in ilçesi sahil kasabası olan Foça’da yuva olarak kullandıkları bölgeler genellikle adalarda yer alan mağaralardır. Foklar çok nadir ve zor üredikleri için bu mağaralara giriş yoktur.

Fokları korumak için; Foça Belediyesi ve Özel Çevre Koruma Kurulu iş birliği ile fokların yoğun olarak görüldüğü Siren Kayalıkları’nda; tekne ile gezmek, dalmak, deniz ürünleri yakalamak ve Orak Adası’nda kamp yapmak yasaklanmıştır.

Akdeniz Foku Hakkında Bilgi

İri bir deniz memelisi olan Akdeniz fokunun boyu 2-3 metre, ağırlığı 200-300 kilogram arasında değişmektedir. Erginlerin vücudunu 0.5 cm’yi geçmeyen kısa ve sert kıllar kaplar. Su üstünde görüldüğünde en belirgin özellikleri iri kafaları, uzun bıyıkları ve kömür gibi siyah gözleridir.

Akdeniz Foku Ne Yer

Akdeniz foku yüzgeçayaklıların ortak bir özelliği olarak etobur bir canlıdır.
Besininin büyük bir çoğunluğunu dalarak sualtında yakaladığı balıklar, ahtapot ve ıstakoz gibi canlılar oluşturur. Avını yakaladığında bazen su üstüne çıkarır. Avını öldürmek ve parçalayarak yiyebilmek amacıyla başını hızla sağa sola sallar. Bu arada ağzında kalan parçayı yer ve savrulan büyük parçanın peşinden yüzerek yakalar. Avını bitirene kadar aynı hareketi tekrar eder. Akdeniz fokları memeli canlılar olduklarından insanlar gibi akciğerleri vardır ve hava ile solunum yaparlar. Su üstünde ciğerlerine aldıkları havanın içindeki oksijeni kullanarak dibe dalarlar ve sualtında solunum yapmazlar. Akdeniz foku genelde 5-10 dakikalık dalışlar yapar ve nefes almak üzere tekrar yüzeye çıkar.

Çeşitli balık türlerini, kabuklu deniz hayvanlarıni, deniz analarını ve mürekkep balıklarını zevkle yerler. Foklar yiyeceklerini ezmek ve öğütmek için geniş taçlı dişlere sahip değildir. Avını bütün olarak canlı canlı yutar. Midesindeki yiyecekleri ezmek için de kuşlarda olduğu gibi irili ufaklı taş ve çakıl parçalan yutarlar. Nitekim ölü fokların mide muhteviyatları incelendiğinde irili ufaklı çakıl taşları bulunmuştur.

Yorum yapın