Anasayfa » SAĞLIK » Amipli Dizanteri Hakkında Bilgiler

Amipli Dizanteri Hakkında Bilgiler

Amipli Dizanteri, Amipli Dizanteri nedir, Amipli Dizanteri hakkında bilgiler, Amipli Dizanteri özellikleri, Amipli Dizanteri belirtileri, Amipli Dizanteri tedavisi, Amipli Dizanteri nedenleri, Amipli Dizanteri ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Amipli Dizanteri hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Amipli Dizanteri hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Amipli Dizanteri Nedir ? Amipli Dizanteri nedenleri nelerdir ?, Amipli Dizanteri belirtileri nelerdir ?, Amipli Dizanteri tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Amipli Dizanteri

Amipli Dizanteri Nedir

Amipli dizanteri, “Entomoeba histolytica” ismi verilen amipin yol açtığı bir hastalıktır. Amip yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Sinekler ve hamam böcekleri de amip kistlerinin taşınmasında rol oynar. Hasta, amipin bulaşıcı formunu (4 çekirdekli kist) ağız yoluyla alır.

Amipli Dizanteri Hakkında Bilgiler

Amip dizanteri hemen her yaşta görülebilir. Amip yiyecek ve içeceklerle bulaşır. Sudaki amip kistleri klorlamaya duyarlıdır. Yüksek ısıda ölürler. Sinekler ve hamam böcekleri de amip kistlerinin taşınmasında rol oynar. Hasta, amipin bulaşıcı formunu (4 çekirdekli kist) ağız yoluyla alır. İnce bağırsaklarda kist çatlar ve ortaya 4 tane amipçik çıkar. Bunlar da ikiye bölünerek 8 amipçik oluşturur. Daha sonra kalın bağırsağa geçerek, hastalık yapıcı form olan trofozoid şekline dönüşürler ve olgunlaşırlar. Burada su kaybına uğrayan amip, tekrar 4 çekirdekli kist formuna dönüşür ve dışkı ile atılır. Dolayısı ile taşıyıcı olanların dışkısında bu kistler bulunur. Kistler toprak ve suda canlı kalabilirler.

Amipli Dizanteri

Amipli Dizanteri Nasıl Bulaşır ?

Enfekte olmuş kişinin dışkı ve idrarının bulaştığı yiyecek ve içeceklerle bulaşan dizanteri kişinin bağırsak mukozasına yerleşir ve çoğalır. Bu bölgede iltihap, ödem ve ülserasyona sebep olur. Özellikle kanalizasyon atıklarının temiz su kaynaklarına karışmasıyla ortaya çıkar. Yıkanmamış ya da kirli su ile yıkanmış sebze ve meyvelerden, karasineklerin konduğu ve farelerin temas ettiği gıdalardan da hastalık bulaşabilir. Hijyenik koşulların sağlanmadığı, güvenli içme suyunun bulunmadığı bölgelerde hızla yayılır. Kişisel hijyenin sağlanmadığı ve özellikle tuvalet kullanımından sonra ellerin yıkanmadığı durumlarda dizanteri bulaşabilir. Kirli ellerle temas edilen ve toplu kullanıma müsait asansör düğmeleri, kapı kolları gibi nesnelerle temas sonucu kişiden kişiye geçerek de yayılabilir. Ayrıca anneden doğum esnasında bebeğe de geçişi mümkündür. Enfekte olmuş kişilerle sağlanan fiziksel temas ya da kişisel eşyalarının kullanımı da dizanterinin bulaşmasına sebep olur. El yıkama alışkanlığının bulunmadığı yerlerde büyük salgınlar hâline görülebilir. Bu yüzden el hijyeninin sağlanması hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcıdır.

Amipli Dizanteri Belirtileri Nedir ?

Entamoeba histolytica parazitinin kuluçka süresi değişkendir ve birkaç gün ila birkaç ay arasında değişebilir. Genellikle 2 – 4 haftadır.

  • Şiddetli ishal (ishal de kan ve mukus da olabilir)
  • Kötü kokulu ishal ve dışkı
  • Şiddetli karın ağrısı ve kramp
  • Geğirme
  • Gaz sancısı
  • Nedensiz kilo kaybı
  • Dışkıda kan
  • Yüksek ateş
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı
Amipli Dizanteri

Amipli Dizanteri Tedavisi Nedir ?

Dizanteri tedavisi amipli ve basilli dizanteride farklılık gösterir. Hastalığı tedavisindeki temel prensip ishal ile kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Hastalığın ağırlığına göre hekiminizin uygun gördüğü antibiyotik kullanımı ile iyileştirilir. Amipli dizanteri hastalığına neden olan paraziti yok etmeye yönelik uygun türde antibiyotik uygulanır. Yine aynı prensiple basilli dizanteri için de etken olan bakteriye yönelik antibiyotik hekim tarafınca seçilir ve uygulanır. Hastanın bulantı ve kusmasını önleyici ilaç tedavisi uygun görüldüğü takdirde hastaya uygulanır. İshal ve kusmanın şiddetine göre hekimin uygun gördüğü şekilde serum takviyesi yapılır. Bu süre zarfında hasta ve bakım sağlayan personelin hijyen kurallarına özellikle dikkat etmesi sağlanır. Hastalığın son derece bulaşıcı olduğu bilgisi paylaşılır.

Kullanıcılar Bu Konu Başlıklarını’da Okudular

Akrep Sokması Hakkında Bilgiler

Akut Böbrek İltihabı Hakkında Bilgiler

Akdeniz Ateşi Hakkında Bilgiler

Yorum yapın