Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Anadolu Parsı Hakkında Bilgi

Anadolu Parsı Hakkında Bilgi

Anadolu parsı özellikleri, Anadolu parsı nedir, Anadolu parsı hakkında bilgiler nelerdir, Anadolu parsı hangi bölgede yaşar

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Türkiyeyi bazalırsak Türkiye’de bulunan ve sadece Türkiye’de yaşayan hayvanları ele alalım.

 

Anadolu Parsı

Anadolu Parsı, Batı Asya ve Orta Doğu’da yaşayan İran Parsının Anadolu’da bulunan bir türüdür.

Ömrü yaklaşık olarak 20 yıl olan Anadolu Parsının boyu ortalama 230 cm, ağırlığı ise dişilerde 45 kg, erkeklerde 70 kg civarındadır.

Etobur olan bu canlıların besin yelpazesinde; yaban keçisi, geyik, yaban domuzu ve küçük memeliler bulunuyordu. Anadolu Parsları Doğu Anadolu ve Doğu Akdeniz bölgelerinin dağlık ve ormanlık alanlarında yaşamışlardır. Tarım arazileri açmak için doğal alanların tahrip edilmesi ve av kaynaklarının azalması neticesinde insanların bulunduğu alanlara yönelen Anadolu Parsları zehirlenerek ve vurularak öldürülmüşlerdir.

Son bireyinin 1974 yılında Beypazarı’nda vurulmasıyla Türkiye’de nesli tükenen hayvanlar arasında anılmaya başlanan Anadolu parsının, yapılan son çalışmalarda Anadolu’da hala varlığını sürdürdüğü belirtilmektedir. Bir grup doğa araştırmacısının foto kapanlarla yaptığı çalışmalarda toros eteklerinde Anadolu Parsı varlığı gözlemlenmiştir.

Türkiye’deki endemik hayvan türleri anlattıklarımız ile sınırlı değildir. Bunların yanında ülkemizde; Çatal BurunKars Köpeği ve Ankara Tavşanı gibi endemik türler de yer almaktadır.

Anadolu Parsı Özellikleri

Boyu 200-250 cm, ağırlığı dişilerde 35-50 kg, erkeklerde 45-70 kg civarındadır. Yaklaşık ömrü 20 yıldır. Çok çevik olan Anadolu parsı, etoburdur ve geyik, yaban keçisi, yaban domuzu, küçük memeliler ile kuşlar gibi birçok hayvan avını oluşturur.

 

Anadolu Parsı Hakkında Bilgiler

Anadolu parsı, Orta Doğu ve Batı Asya’da yaygın olan İran Parsının Anadolu’da yaşayan bir ırkıdır. Uzun süre ayrı bir pars alt türü olarak kabul edilmiş ve Panthera pardus tulliana adı verilmiş, ancak modern genetik araştırmaların bu türün diğer batı ve orta Asya pars türlerinden genetik olarak çok az farklılık gösterdiğini kanıtlaması üzerine İran parsı alt türlerine eklenmesi görüşü hakim olmuştur.

Anadolu parsı Anadolu’da hâlâ yaşamaktadır. 2013 Kasım ayından önce en son bireyinin 1974’te Beypazarı’nda vurulduğu kabul edilmekteydi.

Anadolu Parsı Hangi Bölgelerde Yaşar 

  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Doğu Karadeniz Bölgesi
  • Batı Karadeniz Bölgesi
  • Akdeniz Bölgesi
  • Ege Bölgesi

Yorum yapın