Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Avrupa Saksağanı Hakkında Bilgiler

Avrupa Saksağanı Hakkında Bilgiler

Avrupa Saksağanı, Avrupa Saksağanı nedir, Avrupa Saksağanı hakkında bilgiler, Avrupa Saksağanı özellikleri, Avrupa Saksağanı bakımı, Avrupa Saksağanı beslenmesi, Avrupa Saksağanı yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Avrupa Saksağanı hakkında bahsetmek gerekirse; Avrupa Saksağanı, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Avrupa Saksağanı Nedir

Avrupa saksağanı, kargagiller familyasından tarlalar, orman kenarları, parklar ve banliyölerde yaygın görülen bir kuş türü. Avrupa’da boydan boya, daha çok Asya’da ve Kuzeybatı Afrika’da üreyen yerleşik bir kuştur.

Avrupa Saksağanı Hakkında Bilgiler

Saksağan, kargagiller familyasından olan uzun kuyruklu kuş türlerini kapsayan bir cinsidir. Uzun kuyruklu karın, omuz ve el uçma tüylerinin iç tarafları beyaz olan kuş cinsidir. Metalik yeşil olan kuyruk türlerinin uçları parlak mavi, ayak ve gaga kısımları siyahtır. Boyları ortalama 46 cm civarıdır. Kuyruk uzunluğu 25 cm’yi bulur. Yerde sıçrayarak gezmektedirler. Kuyruğunu dikerek sağa sola sallar. Böcekler, kuş yumurtaları, solucanlar ve leşler ile beslenmektedirler. Çığırtkan bir sesi vardır. Küçük kuşların yavru ve yumurtalarını çalıp yuvalarını bozmaktadırlar. Meyvelere zarar vermekle beraber, tarla farelerini de avlamaktadırlar. Hırsız bir kuş olarak şöhret yapmıştır. Boncuk, elmas gibi parlak eşyaları kaparak yuvasına götürür. Emniyetli çalılıklar arasında veya yüksek ağaçlarda yuva yaparlar. Yuvanın üzerine dikenlerden çatı yaparlar. Yumurtladığı 4 5 yumurtanın üzerine yalnızca dişileri kuluçkaya yatmaktadır. Kuluçka süreleri 12 gündür. Yavruların uçma süreleri 16 gündür. Arkadaş canlısıdır. Saksağanı yavru iken kolayca evcilleştire bilirsiniz. Islık çalması ve bir kaç kelime öğretilebilmesi mümkündür.

Avrupa Saksağanı Özellikleri

Kuyruğu uzun ve sivri, tüyleri ise göz alıcı derecede siyah ve beyazdır. Başı, sırtı ve göğsü mat siyah; omuzları ve alt tarafı beyazdır. Kanatları parlak çelik mavisidir; ancak kanatlarını açtığında uçlarının oldukça beyaz olduğu görülür. Kıçı ve kuyruk sokumu siyah, kuyruğu parlak yeşil ve mordur. Güçlü, hızlı ve düzgün kanat çırpışları ile uçuşu süratlidir. Sesi kuvvetlidir ve “çak çak çak çak” diye çıkar.[1] Ömrünün 30 ilâ 38 yıl[2] olduğu düşünülür. Zeki bir kuş türüdür.

Avrupa Saksağanı Yaşam Alanları

Tarım alanları ile seyrek ağaçlı alanlar ve çalılıklarda yaşar.Erginler yılın büyük bir kısmında çiftler halinde yaşar ve geceleri sık çalılıklarda geçirir. Türkiye’de hemen hemen her türlü ortamda karşılaşiılmaktadır. Başlıca habitatları ormanlar, bozkırlar, parklar ve bahçelerdir. Çöplüklerde de bolca bulunmaktadırlar.

Avrupa Saksağanı Beslenmesi

Omnivore beslenme özelliği gösterir. Başlıca besinleri böcekler, diğer kuşların yumurtaları,kuş yavruları, tohumlar,meyveler ve çöplüklerdeki yiyecek atıkları. Sığırların sırtlarındaki kene ve böceklerle de beslendikleri görülmüştür.

Yorum yapın