Anasayfa » EĞİTİM » Azonal Toprak Nedir, Azonal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Azonal Toprak Nedir, Azonal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Azonal topraklar, herhangi bir bölgede etkili olan iklim şartları ve bitki örtüsü özelliklerine göre oluşmuş toprak olan azonal toprak nedir, azonal toprak özellikleri nelerdir, azonal toprak hakkında sizlere en ayrıntılı bilgileri vermek adına sizlere bu yazıyı hazırladık.

Azonal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Azonal Toprak Nedir?

Azonal topraklar ülkemizde pek fazla geniş alanlar kaplamazlar. Toplam yözölçümde ancak % 10 kadar saha azonal toprak alanıdır. Vadi tabanları, delta sahaları ve hafif eğimli yamaçlarda çökelmiş depo dolgularından meydana gelen bu topraklarda horizonlaşma gözükmez. Ülkemizde bu toprakların görüldüğü başlıca yerler; Çarşamba, Bafra, Seyhan, Ceyhan, Asi, Göksu, Sakarya deltaları ile Küçük, Büyük Menderes ve Gediz, Bakırçay, vadi olukları Muş, Erba, Niksar, Erzurum ovalarıdır.

Bu sahalarda yer alan toprakların fiziksel ve kimyasal özellikleri ise tamamen akarsuyun taşıdığı ana malzeme ile yakından ilgilidir. Bu topraklar genelde iyi drene olmuş verim kabiliyeti yüksek tarıma elverişli topraklardır. Bunun dışında dağların eteklerinde yamaçlar önlerinde üst seviyelerden taşınan malzemenin biriktiği koluviyal depolar, ince ve iri unsurların bir arada görüldüğü topraklar olarak dikkat çeker.

Azonal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Azonal topraklar genel olarak az eğim olan ve düz yerlerde oluşurlar. Oluşuu ise ana kayaların yerinde ayrışması sonucunda oluşur. Bunlara yerli topraklar da denmektedir. Azonal topraklar oluşum özelliklerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar taşlı, kireçli, humus, milli gibi çeşitlerdir.

,

Azonal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Bitkilerin artıkları zamanla ayrışır ve toprağa besin maddeleri de karışır. Bunlara humus adı verilmektedir. Bitki örtüsü bakımından zengin topraklarda yağış bol olur ve bitki örtüsü gür olur. Buralarda humus miktarları da fazladır. Ekvatoral kuşakta yağışlar ile birlikte toprak çok fazla yıkandığından humus oranı azalır. Ayrıca bu bölgeler nemli bölgelerdir.

Azonal Topraklar Nerelerde Görülür?

Akarsuların taşıdığı malzemeleri biriktirmesiyle oluşur. Oldukça verimli olan topraklardır. Daha çok akarsu boylarında ve delta ovalarında görülür. Örneğin Nil Nehri ağzındaki Nil deltası ya da Çukurova, Çarşamba ovalarında yaygındır.

Azonal Toprak Özellikleri Nelerdir?

Performans/Proje Ödevleri;

Dünyanın Hareketlerinin Sonuçları Nelerdir, Dünya Hareketlerinin İnsan Yaşamına Etkisi Nedir?
Doğal Çevrenin Yanlış Kullanılmasının Sonuçları Nelerdir? Çevre Kirliliği Hakkında Bilgiler
Temiz Su Kaynakları Nelerdir, Suyun Verimli Kullanılmasının Önemi Nedir?
Heyelan Nedir, Heyelanın Zararları Nelerdir?

Yorum yapın