Anasayfa » SAĞLIK » Bademcik iltihabı Hakkında Bilgiler

Bademcik iltihabı Hakkında Bilgiler

Bademcik iltihabı, Bademcik iltihabı nedir, Bademcik iltihabı hakkında bilgiler, Bademcik iltihabı özellikler, Bademcik iltihabı belirtileri, Bademcik iltihabı nedenleri, Bademcik iltihabı tedavisi, Bademcik iltihabı ölümcül mü

Uzman yazarlarımız tarafından araştırılıp hazırlanan ve siz değerli okurlarımız için hazırladığımız konulardan bahsedelim. Bugün sizlere dünyada bulunan hastalıklardan ve hastalık türleri hakkında bilgiler vereceğiz.  Öncelikle Dünyada ve ülkemizde görülen hastalıklardan bahsedelim. Sevgili okurlar bugün sizlere Bademcik iltihabı hakkında bilgiler verip sizleri bilgilendirmeyi hedeflemekteyiz. Bademcik iltihabı hakkında ki yazımız siz değerli okurlarımız için  faydalı bir yazı olacağının görüşündeyiz. Peki Bademcik iltihabı Nedir ? Bademcik iltihabı nedenleri nelerdir ?, Bademcik iltihabı belirtileri nelerdir ?, Bademcik iltihabı tedavisi nedir ? şeklinde’ki bütün sorularınızın cevabı bu yazımızda.

Bademcik İltihabı

Bademcik iltihabı Nedir

Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan önemli görevleri olan organlarımızdır. Tonsillerde büyümeye, kızarmaya, bazen tonsiller üzerinde iltihap birikmesine neden olurlar. Bu duruma bademcik iltihabı (tonsilit) adı verilir.

Bademcik iltihabı Hakkında Bilgiler

Tonsil olarak da adlandırılan bademcikler, dilin arka kısmında boğazın her iki yanında bulunan önemli görevleri olan organlarımızdır. Vücuda giren zararlı mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üretirler. Bu hücreler ya direk kendileri mikropları öldürmekte ya da mikropların öldürülmesini sağlayan bazı maddeleri üretmektedirler. Vücuda giren bazı mikroplar, tonsillerin bu etkisine rağmen yok edilemez ve tonsillerde çoğalarak tonsillerin iltihaplanmasına neden olurlar. Tonsillerde büyümeye, kızarmaya, bazen tonsiller üzerinde iltihap birikmesine neden olurlar. Bu duruma bademcik iltihabı (tonsilit) adı verilir. Bademcik iltihabı çocuklarda en sık görülen hastalıklardandır, en sık 5-15 yaşlarında ve kış-ilkbahar döneminde görülür. Akut tonsillite neden olan mikroplar, tükürük, burun ve boğaz sıvıları gibi vücut sıvılarıyla, yakın temasla, solunum yolundan hava yoluyla çıkan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşabilmektedir.

Bademcik İltihabı

Bademcik iltihabı Nedenleri Nelerdir ?

Kişide hastalıklara karşı ilk savunma hattı olan bademcikler, vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olmak için beyaz kan hücreleri üretir. Bademcikler, ağız yoluyla alınan bakteri ve virüslerle savaşır. Bununla birlikte, bu istilacıların neden olduğu enfeksiyonlara karşı da hassas bir yapıya sahiptir. ‌‌Tonsillite, soğuk algınlığında olduğu gibi bir virüs veya ‌strep boğazındaki gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak %15 ila ‌30’unda ise durum bakteri kaynaklıdır. Bu olgularda, etken mikroorganizma çoğu zaman streptokok isimli bakterileridir.

Bademcik iltihabı Belirtileri Nelerdir ?

Hastalığın şiddeti etken olan mikrobun gücüne ve kişinin vücut direncine bağlı olarak değişebilmektedir. Bademcik iltihabında aşağıdaki belirtilerin hepsi veya birkaçı bulunabilir;

  • Ateş (39-40 dereceyi bulabilir), üşüme, titreme
  • Bademcikler şiş, kırmızı olması,
  • Kulak ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Yutkunmada zorlanma, ağrı veya rahatsızlık hissi,
  • Halsizlik, kırgınlık, vücutta yaygın ağrı, eklem ağrıları
  • Boyundaki lenf bezlerinde şişme, hassasiyet, ağrı
  • Baş ağrısı
  • İştahsızlık
  • Kötü ağız kokusu
  • Ses değişiklikleri
Bademcik İltihabı

Bademcik iltihabı Tedavisi Nedir ?

Bademcik iltihabına ister viral isterse de bakteriyel bir enfeksiyon neden olmuş olsun, kişi evde bakım stratejileri ile daha hızlı bir iyileşme sağlayabilir. ‌Tonsillitin tahmin edilen nedeni virüsler ise, bu bakım stratejileri hastalığın tek tedavi seçeneğidir çünkü virüslerle mücadelede antibiyotiklerin etkisi yoktur. Viral ‌tonsilitlerde hastanın ortalama olarak yedi ile on gün içinde daha iyi olması beklenir.

Yorum yapın