Anasayfa » Genel » Balığın Taze Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

Balığın Taze Olup Olmadığını Nasıl Anlarsın?

balık, taze balık, taze balık nasıl olur, balık nasıl olmalıdır, taze balığı nerden anlarız, balığın tazesi nasıl olur, taze balık hakkında bilgiler

Sevgili okurlar, kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan balık, faydalı ve lezzetli olması nedeniyle sofralardan eksik olmaz. Ancak bozulduğunda sağlık açısından son derece zararlı olabilir. Peki balığın bozulduğunu nasıl anlarız, balık bozulur mu? Hepsi ve daha fazlası yazımızda.

Balığın Taze Olup Olmadığını Nasıl Anlarız

Balıkta dikkat etmemiz gereken ilk husus gözler olmalıdır. Zira taze balığın gözleri parlak ve dışa doğru şişik olur. Eğer gözler içe çökmüş, solmuş ve gözün etrafı beyaz bir tabakayla kaplanmışsa balık tazeliğini kaybetmiştir. Diğer önemli bir husus ise balığın etinin, derisinin ve pullarının diri olmasıdır. Taze bir balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulları dökülmez. Ele alındığında her iki tarafa kolayca sarkmaz, parmakla bastırıldığında oluşan çukurluk anında düzelir. Balığın taze olup olmadığını anlamanın yollarından biri de kokusudur. Taze bir balık üstünde fark edilebilecek derecede deniz ve yosun kokusu taşır. Ayrıca solungaçları parlak ve kırmızı renkte olur.

Taze Balık Nasıl Seçilir?

Balıklar bayatlamaya başladığında, deri yüzeyindeki patlaklık azalır. Özellikle balığın karın tarafında ufak buruşmalar meydana gelir. Taze balığı anlamanın bir diğer yolu ise parmakla derisine bastırmaktır. Eğer bastırdığınızda oluşan çukur hemen düzeliyorsa, balığın taze olduğu anlaşılır.
Taze balığı seçerken kafasından tutup kaldırdığınızda, kuyruğu aynı tepsideki gibi kalkar ve dimdik durur. Halbuki bayat balıkları bu şekilde kaldırırsanız, kuyruk kısımları aşağı doğru sarkıktır. Taze balığı seçerken solungaçlara da bakmak gerekir Solungaçlar canlı kırmızı rengindeyse bu balığın taze olduğunu gösterir. Balık bayatlamaya başladıkça solungaçları renk değiştirir. Taze balık genellikle kokusuzdur. Balık bayatlamaya başladığında, asit kokusu yayar. Pullu balıklarda dikkat edilmesi gereken nokta pullarıdır.

bayat balık nasıl olur

Balığın Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bayat balığın gözleri donuk ve mat görünür, parlaklığını yitirmiştir. Taze balığın gözleri cam gibi berraktır donuk değildir, parmakla dokunulduğunda derisi diridir, yumuşak değildir. Balığın tazeliği kokusundan belli olur. Bayatlayan balıkta normal balık kokusundan farklı olarak çok daha asitli ve ekşi bir koku vardır. Taze balık kötü kokmaz sadece biraz deniz kokar. Bu durum buzdolabına koyduğunuz balık için de geçerlidir. Eğer dolabın kapağını her açtığınızda balık kokusu dışarı çıkıyorsa balık bayattır. Bayat balığın solungaçları kırmızı değil kahverengimsi bir görünüm almıştır. Bayat balığa parmağımız ile bastırdığımızda tekrar eski halini almaz, balık diri değildir
Bayat balık suyun üstünde kalır ve ağzı açık görünür. Bayat balığın gözleri içe çökmüş ve kurudur.

Balık baş aşağı şekilde tutulduğunda kuyruğunun aşağı doğru eğilmesi balığın taze olmadığını gösterir. Tam tersi taze balıklarda aynı pozisyonda balığın kuyruğu kesinlikle aşağıya doğru eğilmez. Bayat balıklar taze balıklara kıyasla daha kolay doğranır. Diğer bir deyişle, balığı temizlerken eğer balığı kesmekte zorlanmıyorsanız balık bayat demektir. Taze olan balığın derisi parlak ve serttir. Bu yüzden balığa parmakla bastırıldığında eğer derisinde çökme meydana geliyorsa, balık bayattır.

Yorum yapın