Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Balıkçılgiller Hakkında Bilgiler

Balıkçılgiller Hakkında Bilgiler

Balıkçılgiller, Balıkçılgiller nedir, Balıkçılgiller hakkında bilgiler, Balıkçılgiller bakımı, Balıkçılgiller yaşam alanı, Balıkçılgiller beslenmesi, Balıkçılgiller bakımı

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Balıkçılgiller hakkında bahsetmek gerekirse; Balıkçılgiller, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde’de bulunan kuş türüdür.

Balıkçıgiller Nedir

Balıkçılgiller, pelikanlar takımına ait, tatlısu ya da tuzlusu kıyılarında yaşayan uzun bacaklı kuşları kapsayan bir familya. Balıkçıl türlerinin sınıflandırılması zorlukla ilerletilen bir konudur ve hâlâ Ardea ile Egretta cinsleri içine hangi türlerin alınacağı konusunda açık bir görüşbirliği oluşmamıştır.

Balıkçıgiller Kuşları Hakkında Bilgiler

Kuşlar (Aves) sınıfının, leyleksiler (Ciconiiformes) takımından, çoğunlukla uzun bacaklı ve uzun gagalı olan, gri balıkçıl (Ardea cinerea), erguvanî balıkçıl (A.purpurea), alaca balıkçıl (Ardeola ralloides), büyük ak balıkçıl (Egretta alba), küçük ak balıkçıl (E.garzetta), balaban (Botarus stellaris), cüce balaban (Ardetta minuta), gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax), ibrik gagalı (Codilearius caucrophagus) türleri iyi bilinen bir familya. Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının leyleksiler (Ciconiiformes) takımının balıkçıllar (Ardeae) alt-takımına giren bir familyası. Başları küçük, gagaları uzun ve keskin olur. Ense kısımlarında çoğunluk bir tutam tüy bulunur. Bütün dünyaya yayılmışlardır. Küirengi balıkçıl (Ardea cinerea), erguvani

Balıkçıgiller Kuşlarının Özellikleri

  • Büyük, soluk renkli olan gri balıkçılların kalın ve kama şeklinde gagaları ve dik durdukları zaman genellikle geriye çektikleri kambur ve uzun boyunları vardır.
  • Erişkinler lekesiz soluk gri, beyaz ve gri-siyahtırlar, siyah sürmesinin kestiği beyaz başı ve başının her iki yanında küçük siyah süs tüyleri vardır.
  • Boynu ve göğsü beyaz, boynunun ön alt tarafı siyah benekli, böğrü siyahtır.
  • Ergeni daha gri, daha mat ve başı soluk gridir.
  • Gagası yeşile çalan sarıdır ve ilkbaharda pembe ya da turuncuya döner.
  • Kanat altı koyu gridir.

Balıkçıgiller Kuşlarının Yaşam Alanı Nerelerdir ?

Her çeşit sığ suda, tatlı su , acı su ya da tuzlu su, derinliği az olan akıntısı yavaş kanallarda,durağan ya da akan su bölgesinde yaşayabilir; gölgelik ve yuvalık olduğu için ağaçlık alanları tercih ederler.
Tür iç kısımlardaki geniş nehirlerde, dar ırmaklarda, akarsu kıyılarında, suni havuzlarda, balık havuzlarında, bataklıklarda, taşkın su ovalarında, saz bataklıklarında, pirinç tarlalarında ve diğer sulamalı alanlarda, havzalarda, hendeklerde, kanallarda, iç deltalarda, adacıklarda bulunur.
Yuva başarılı yılların ardından tekrar kullanılabilen, genellikle 50 m’ye kadar uzun bir ağacın tepesine yerleştirilen sabit bir platformdur, fakat ayrıca yerde veya yamaç kenarlarında, saz yataklarında ya da çalılıklarda olabilir Saz yataklarında yuvalar sazlardan yapılmış olabilir, ve yer yuvaları küçük taşlar ve molozlarla çevrelenmiş çukurlarda olabilir.

Balıkçıgiller Kuşlarının Beslenmesi Nasıl Olur ?

Bu familyadaki tüm üyeler etçil kuşlardır. Besinleri arasında balıklar, kurbağalar ve böcekler bulunmaktadır. Sürüngenler, amfibiler ve yumuşakçaları da yedikleri bilinmektedir. Genellikle saydığımız besin seçenekleri arasında, ayrım yapmazlar. Ancak balıkçılgillerin bazı türleri, belirli besinler dışında başka hiçbir şey yemezler. Örneğin sarı taçlı gece balıkçılı, sadece yengeç ve kabuklular ile beslenir. Balıkçılgillerin çoğu atak ve avcı kuşlardır. Ancak bazen diğer kuşların avladıkları avlarını aldıkları da görülmektedir. Çok nadir olsa da bitkisel tohum ve meşe palamudu yedikleri görülmüştür; fakat bu istisna olduğu için besin gurupları içinde yer almaz. Leş yemeyi tercih etmeyen balıkçılgillerin, avlanma teknikleri genelde birbirine benzer. Sığ sularda veya suyun kıyısında avlanırlar. Balık ya da diğer avlarının yakına gelmesini beklerler, bu süre içinde hareketsiz kalırlar. Hareketsiz dururken, dik bir duruş sergilerler. Bunun amacı daha geniş bir görüş açısına sahip olmaktır. Avlarını gördüklerinde ise hemen saldırmazlar. Önce başlarını sağa, sola hareket ettirerek, sudaki görüntünün kırılımını hesaplarlar ve öyle saldırırlar. Adeta gagalarını bir zıpkın şeklinde kullanırlar.

Balıkçıgiller Kuşları Nasıl Ürer

Bu kuş mevsime göre tek eşli davranışlar sergiler. Türün erkekleri bir bölge seçer ve çiftleşmek üzere dişiyi bölgeye çekmek için ritüeller sergiler. Çiftleşme erkeğin bölgesinde gerçekleşir. Ak balıkçıl yuvasını ormanlık sulak alanlardaki diğer kolon üyelerinin yanına inşa eder. Yuvalarını olabildiğince yüksek dallardan, gövdelerden ve çubuklardan yaparlar ve ağaç tepeleri seçerler. Bunlar eski püskü yapılardır. Yumurtalar açık yeşilimsi ve mavi renktedir. Hem baba hem de anne onları 23 ila 24 gün boyunca kuluçkaya yatırır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra normalde 2 ila 3 hafta içinde tüylenmiş oluyor.

Yorum yapın