Anasayfa » A dan Z ye kadar » Balon Balığı Hakkında Bilgiler

Balon Balığı Hakkında Bilgiler

Balon balığı nedir, balon balığı hakkında bilgiler, balon balığının özellikleri, balon balığı hangi bölgelerde yetişir/yaşar

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Balon Balıklarından bahsetmek gerekirse, Balon Balıları denizlerde yaşayıp gerektiğinde ölümcül bir canlı olabilmektedir. Keskin dişleri ile bilinmektedir.


Balon Balığı Nedir

Daha renkli olan türleri daha zehirlidir. -Stellate puffer balıkları en büyük balon balığı türü olup, boyları 1.2 metreye kadar uzayabilir. -Cüce balon balığı 2.5 santimetre uzunluğa maksimum erişebiliyor olup ,en küçük balon balığı türüdür. -Akvaryumda bakımları gerçekten çok meşakkatlidir.

Balon Balığı Hakkında Bilgiler

Halk dilinde “balon balığı” olarak bilinir. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. Nisan – Mayıs aylarında kışladıkları derin sulardan sahillere, bazen de acısu bölgelerine sokulup Temmuz – Eylül arasında üreme yapar. 10 – 20 000 yumurta döker. Yavrular önce planktonlarla daha sonra omurgasızlarla beslenir. Özel avcılığı yapılmadığı için ekonomik değeri azdır. Eti zehirlidir. İşgalci bir balıktır. Bazı türleri yerli balıkların neslini tehdit eder. Oltaları kopardığı için balıkçıların en kötü kabusudur.

Balon balıklarının yayılmasıyla yapılan bilimsel araştırmalar balon balıklarının tetrodotoksin (TTX) adı verilen bir nörotoksin içerdiğini göstermiştir. TTX güçlü denizel kaynaklı organik zehirdir. Balon balıklarının riskleri nedeniyle ülkemizde 2 türünün Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus karaya çıkarılması ve satılması yasaklanmıştır.

Akdenizde yapılan çalışmalarda, Lagocephalus lagocephalus türün görüldüğü Tunus kıyılarında yakalanan örneklerde balık etinin tüketiminin toksisite açısından oldukça tehlikeli olduğu bildirilmiştir.

Balon Balığı Özellikleri

Bilinen en büyük özelliği tehlike anında düşmanlarından korunmak için vücudunun 2-3 katı kadar balon gibi şişmesidirki bu yüzden adı balon balığı olarak kalmıştır. Bilimsel adı ise Lagocephalus sceleratus’dur. Boyları ortalama 2,5 cm uzunluğunda olmakla özellikle göz yapısı hayran bırakmaktadır. Gözlerine aşırı ışık yansıması anında kimyasal salgılayarak bir tür kimyasal güneş gözlüğü ortaya çıkarak güneşin zararlı ışınlarından korunurlar.

Balon balığı’nın göz mercekleri ışığa duyarlı olarak koyulaşır ve açılır bir tür fotokromik mercek diye biliriz. Duyanları hayret içerisinde bırakan göz yapısı ayrı bir sanat eseridir. Balon balığı aşırı ışıkla karşılaştığında korneanın kenarlarında bulunan kromatofor adında boya hücreleri sayesinde sarı renkli pigment üretmeye başlar bir tür filitre görevi yapmaktadır. Bu şekilde zararlı ışıkların etkisini azaltarak net görebilmektedir.

Balon Balıkları Hangi Bölgelerde Yaşarlar

Balon Balığı, Türkiye’de Akdeniz, Ege, Marmara bölgesinde görülmekle birlikte genellikle yosunlu bölgelerde yaşamaktadır.

Yorum yapın