Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Bataklık Kiraz Kuşları Hakkında Bilgiler

Bataklık Kiraz Kuşları Hakkında Bilgiler

Bataklık Kiraz Kuşları, Bataklık Kiraz Kuşları nedir, Bataklık Kiraz Kuşları hakkında bilgiler, Bataklık Kiraz Kuşlarının özellikleri, Bataklık Kiraz Kuşları bakımı, Bataklık Kiraz Kuşları beslenmesi, Bataklık Kiraz Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Bataklık Kiraz Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Bataklık Kiraz Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de bulunmayan cins bir kuş türüdür.


Bataklık Kiraz Kuşları Nedir

Bataklık kiraz kuşu, kiraz kuşugiller familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmışdır. Ayrıca bataklık çintesi, saz çintesi ve sazlık yelvesi olarak da adlandırılır.

Bataklık Kiraz Kuşları Hakkında Bilgiler

Scolopacidae familyasından Tringa stagnatilis-Marsh Sandpiper Küçük, çok ince yapılı, zarif ve iğneye benzer gagalı, uzun bacaklı, tatlı su kenarlarında yaşayan bir kıyı kuşudur. Yeşilbacağa benzer, ancak ondan daha küçük, bacakları daha uzun ve ince, gagası ise düzdür. Orman düdükçününden daha ince yapılıdır, bacakları daha yeşildir ve daha uzun boyludur. Yazın erişkinin üst tarafında siyahımsı noktalar ve böğründe belli belirsiz benekler vardır. Kışın daha açık renkli ve desensizdir. Gencinin üst tarafı daha kahverengidir.

Bataklık Kiraz Kuşları Özellikleri

Bataklık kiraz kuşu, orta boylu, yaklaşık 13,5 – 15,5 cm uzunluğunda, küçük fakat dayanıklı tohum kırıcı bir gagaya sahip bir kuştur. Erkeklerin baş ve boğazı siyah, boyun yakalığı beyaz, alt tarafları ve sırt kısmı kahverengidir. Dişiler daha solgun çalışır, kahverengi başlı ve alt tarafları erkeklerine nazaran daha çizgilidir.

Bataklık Kiraz Kuşları Yaşam Alanları

Kuşların doğal yiyeceği, tohumlar , yavruları beslerken böceklerle birlikte tohumlardır. Yuvalarını çalı içlerine ya da bataklık sazlıklarına yaparlar. Kiraz kuşlarının yuvalarında taşıyan kılımsı yuvada 4-7 yumurta bulunur. Kuşun monoton ve horoz sesine benzer bir ötüşü ve zrip şeklinde tekrarlayan bir şakıması vardır.

Bataklık Kiraz Kuşları Beslenmesi

Özellikle omurgasız böcekler, kıyılarda sığ sularda ki kabuklular.Bunları almak için ince uzun gagasını yukarıdan suya doğru ok gibi kullanır ama nadir olarak gagayı suda sağdan sola ve aksi yöne sallayarak da kullanır.

Bataklık Kiraz Kuşları Dağılımı

Avrupa’da ve Asya’nın kuzeyindeki ılıman alanlarda doğal olarak bulunurlar. Kuşların çoğu kışın göç ederek güneye giderler, fakat orta güney ve batıdakiler yerleşiktir.

Yorum yapın