Anasayfa » Hamilelik ve Bebek » Bebek Ne Zaman Yürütece Konur

Bebek Ne Zaman Yürütece Konur

Erkek bebekler yürüteçe nezaman binmeli,4 aylık bebek yürütece konur mu,6 aylık bebek yürüteçe binebilir mi,erkek bebekler için yürüteç zararlımı,bebeklerde yürüteç ne zaman kullanılır,bebek kaç aylıkken yürütece biner ,yürütece binen bebekler,bebeğimi yürütece ne zaman yapmalıyım,

Ortopedi Doktoru Bekir Ergün, (Bebekler yürütece ne zaman biner?)sorusunu şöyle cevaplıyor;

Emeklemenin ardından bebekte yürüme evresi başlar ve evde tehlike de artar. Çocukla bu aşamada devamlı ilgilenmek, onu kollamak gerekir. Örümcek olarak bilinen yürüteçler,bebeklerin yürüme başlangıcında bebeğin yürümesine yardımcı, en sık kullanılan yürüme araçlarıdır. Yürüteçler sayesinde çocuk daha kolay yürür ve yürüteç çocuğa bağımsız hareket etme gücü verir. Böylece anne de evde işlerini rahatlıkla görür. Ancak bebeklerin yürüteçlerde uzun süre kalmaları normal yürümenin evreleri olan emekleme, tırmanma, tutunma ve yürüme gibi doğal süreçte aksamalara yol açar. Bebeklerin kas gelişimini ve anneyeolan bağını zayıflatır. İlk 8 ay bebeklerin yürütece binmesini tavsiye etmiyorum. 8. aydan sonra da günde 1 saatten fazla yürüteçte kalmalarını önermiyorum.

Bebeklerin yürütece binmesinin zararları

  • Case Western Reserve Universitesi Psikoloji bölümünden A.C. Siegel tarafından 1999 yılında yürütülen ve Gelişimsel ve Davranışsal Pediatri dergisinde yayınlanan bilimsel araştırmaya göre, yürüteç kullanan bebeklerin, yürüteç kullanmayanlara nazaran daha geç oturduğu, emeklediği ve daha geç yürüdüğü tespit edilmiştir.
  • Bebeklerin vücudu henüz yerçekimine karşı dik durmaya hazır olmadığından, bebekler yürütecin içinde eğilerek duracakları için kifoz ya da skolyoz gibi omurga eğriliklerine neden olabilir.
  • Bebeklerin ayaklarının üzerine basması 1 yaşından önce erken sayılacağından, yürüteç kullanılması bebekte ayak deformitesi yapabilir.
  • Bebeklerde kalça anatomisi henüz tam gelişmeden, tüm vücut ağırlığının kalçalara yüklenmesi sonucu kalçada çeşitli problemler meydana gelebilmektedir.
  • Bebek yürüteçte aslında yürümez, ayakları ile iteleme yaparak hareket eder. Bebeğin bacak boyu yere dokunmak için kısa geldiği ve tam basmayı bilemediğinden bebekler yürüteçte iken parmak ucuna basar ve bunu alışkanlık haline getirebilirler, parmak uçlarında yürümeye alışan çocuğu da bu alışkanlıktan vazgeçirmek zordur.
  • Bebek yürütecin içindeyken kısıtlı bir mekanda kaldığı için, bu durum bebeğin psikolojik gelişimini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalarda bebeklerin 1-12 ay arasında kafa travması geçirmesinin nedeninin %90 oranında yürüteç kazalarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yürüteçteki bebeği kontrol etmek, göz hapsinde tutmak zordur her an bir kaza yapabilir bu nedenle yürüteçteki bebek göz hapsinde tutulmalı, anne baba bu konuda uyanık olmalıdır.
  • Yürüteçler, bebeklerin sırtını desteklemez. Bu nedenle de bebekler sırtlarını dik tutmayı öğrenmekte zorlanır.
  • Yürütece alışan bir bebek düşme esnasında nasıl dengede kalacağını bilemez.

Yorum yapın