Anasayfa » Genel » Bebek Uyutma Yöntemleri

Bebek Uyutma Yöntemleri

Yeni doğan bebeklerde uyku problemleri, Daha Büyük Bebeklerde uyku problemi, 1-3 Yaş Arası Çocuklarda uyku problemi , Kendi Kendine Uyuma yöntemlerini sizler için topladık.

Bazı bebekler anne ve babasından yardım almadan çabucak uykuya dalabilir. Bazısı için ise bu hiç kolay olmaz. Her bebek kendi karakterine göre davranışlarını şekillendirir. Aynı şekilde her ailenin kendi doğruları vardır.

Eğer bebeğin mutlu ve uyku düzeni ailenin düzenine uygunsa, bunu değiştirmek için bir sebep yoktur. Eğer bebeğinin uyku düzeninden memnun değilsen, aşağıda ideal bir uyku düzeni için hazırladığımız ipuçlarını bulabilirsin.

Yorgun bebekler genellikle huysuzdur. Henüz konuşamadığı için sana uykusu geldiğini söyleyemez. Bunu genelde farklı vücut dilleriyle anlatmaya çalışır.

Yeni Doğanlarda 

Yeni doğan bebeğimin yorgun olduğunu nasıl anlarım?

Yeni doğan bebeklerin dış dünyaya alışma çabaları bile onları yormaya yeter. Uzun süre anne karnında güvende ve karanlıkta yaşarken, birden kendilerini çok ışıklı ve sesli bir ortam içinde bulurlar.

• Emzirildikten hemen sonra ya da ilk yarım saatle yorgun olabilirler. Bebeği uyutmak için en doğru zaman karınlarının tok olduğu zamandır.
• Sinirli olmaları ve zor memnun ediliyorlarsa uykuları gelmiş olabilir. Yüzüne odaklanmakta zorluk çekebilir, esneyebilir ve solgun görünebilir. Onunla oynamana, dikkatini dağıtmaya çalışmana ya da kucaklamana rağmen ağlamaya devam edebilir.
• Yumruklarını sıkmaları, yüzlerini buruşturmaları, uzaklara bakmaları ve ani hareketler yapmaları da uykusunun geldiğine işarettir.

Daha Büyük Bebeklerde

• Emzirildikten sonra normalden daha fazla uyanık kalmaları. Büyüyen bebekler yemek/oyun/uyku düzenini izlerler. Gözlerini ovuşturabilir, esneyebilir, omzunuza yatabilir ve yatağı gösterebilirler.
• Büyüyen bebekler daha yüksek sesle ağlarlar ve ne istediklerini daha rahat ifade edebilir. Bazıları uyanık olmakla uyku düzenini iyi ayarlayabilir. 3 aylık ve daha büyük bebekler genellikle gece 6 saat ve üstü aralıksız uyku uyurlar.
• Bazen ihtiyaçları olmasına rağmen uyuma makta direnebilirler. Fakat büyüyen bebeklerin uyku ya da oyun gibi ihtiyaçlarını anlamak daha kolay olduğundan ebeveynler bu dönemde daha rahattır.

1-3 Yaş Arası Çocuklarda

• Genellikle sabah 6 ile akşam 7 arası uyanıklardır. Ana okuluna gidene kadar gün içerisindeki uyku saatleri genellikle aynıdır. Bazı çocuklar gün içinde yorgun olduklarında koltuklara, yere veya anne babasının yatağına yatabilirler.
• Yorgun çocukların sinirli olmaları, öfke nöbetleri geçirmeleri normaldir. Bu davranışları ailelere zor zamanlar geçirtir. Çoğu çocuk yatağa gitmemekte dirense de, ebeveynler çocuklarına tek çözümün dinlenmek olduğunu anlatmaları gerekir.

Kendi Kendine Uyuma 

Kendi kendine uyuması için onu cesaretlendirmelisin!

• Çocuğunun yorgunluk sinyallerine dikkat etmelisin. Eğer bebekler çok fazla yorgun olurlarsa, uyumaları daha da zorlaşır.
• İdeal uyku düzeni bebeğinin gelişimini ve sinir sistemini destekler. Uykunun ne kadar önemli olduğunu asla unutma. Uykusuz bir gece geçirdiğinde ertesi gününün ne kadar zor geçtiğini hatırla. Yorgun ve huysuz bir bebekle ilgilenmek zordur. Bebeğin iyi dinlendiğinde, onunla beraber sen de güzel vakit geçirebilirsin.
• Bebeğini beşiğe uykulu vaziyetteyken, fakat mutlaka uykuya dalmadan önce koymalısın. Uyumadan önce sallanan, kucaklanan ya da emzirilen bebekler bu davranışları uykuyla birleştirir ve daha sonraki evrelerde sallanmadan uyumaz.
• Yeni doğan bebekler kundaklanmayı çok sever. Onları pamuklu bir kundakla sarmak, en güvenli yatış pozisyonu olan sırtüstü yatmaya teşvik eder.
• Çocuğun, beşiğinde ya da karyolasında uyumasına dikkat etmelisin. Beşiğine ya da karyolasına götürülen çocuk, orada uyuyup uyanacağını bilecek ve kendini güvende hissedecektir. Uyku öncesi rutinler bebeğinin mutlu ve güvende hissetmesi için çok önemlidir.
• İyi beslenme alışkanlıkların uyku düzeninde olumlu bir etkisi vardır. İyi beslenen bebeklerin, kötü beslenenlerden daha iyi bir uyku düzeni vardır.
• Rutini değişen, hastalanan, yeni bir büyüme dönemine giren ya da kendini güvende hissetmeyen bebekler normal uyku düzeninden farklı olarak daha az uyuyabilirler. Onları uyutmaya çalışırken sabırlı ve hassas olmalısın. Duyguların bebeğinin kendini güvende hissedip hissetmediğini fazlasıyla etkiler.

Bebeği Uyutmanın Farklı Yolları 

Bebeğini kollarında uyut

• Yeni doğan bebekler emzirildiklerinde ya da kundaklandıklarında uyurlar. Birçok ebeveyne göre, bebeklerini kollarında uyutmak, bebek beşiğinde uyumaya devam ettiği sürece bir problem teşkil etmemektedir. Eğer bebeğin uyanırsa, ağlamasını kundaklanma ihtiyacına yorgunluğuna bağlayabilirsin. Bebeğin uyutulma şekline alışması öğrenilen bir yetenektir ve alışması birkaç haftayı bulabilir.
• Beşiği sallama, pışpışlama, müzik dinletme ya da ninni söyleme ağlayan bir bebeği sakinleştirmeye yardımcı olur. Anne ya da baba ile ilişki içerisinde olma bebeklerin beyin gelişimi için çok önemlidir.
• Bazı zamanlarda bebeğini sadece kucaklamak bile uyutabilir. Yeni doğan bebekler kendi kendilerini sakinleştireme diklerinden ailelerinin onları rahatlatmasını ister.

Bebeğini ellerinizle desteklemek:

• Bu uyutma yöntemi kundaklanmaya alışkın ve beşiklerinde uyutulmaya cesaretlendirilen bebekler için harika bir yöntemdir.
• Bebeğini temiz, kuru ve rahat beşiğine yerleştirip onu sallaman ya da ellerini yavaşça üzerinde gezdirmen yeterli olabilir.
• Bebeğin sakinleşip uyumaya dalana dek yanından ayrılmamalısın.

Rahat Uyutma:

• Daha büyük bebeklerin kendi beşiklerinde uyuması en mantıklısıdır. Odadan bebek uyuduktan sonra çıkmaya dikkat ederek, kendi kendine uyumasına izin vermelisin.
• Bebeğin ağlarsa, onun yanına giderek onu sakinleştirmeye çalışmalısın. Tekrar ağlarlarsa sana gerçekten ihtiyacı olup olmadığından emin olduktan sonra yanına gidebilirsin.
• Tüm ihtiyaçları karşılandığı sürece, yorgun bebeğini kendi kendine uyumaya bırakmakta hiçbir sakınca yoktur.

Yorum yapın