Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Beçtavuğu Hakkında Bilgiler

Beçtavuğu Hakkında Bilgiler

Beçtavuğu, Beçtavuğu nedir, Beçtavuğu hakkında bilgiler, Beçtavuğu özellikleri, Beçtavuğu bakımı, Beçtavuğu yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Beçtavuğu Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Beçtavuğu Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ama ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.

Beçtavuğu Nedir

Beçtavuğu, beçtavuğugiller familyasından kuşların ortak adıdır. Kimilerine göre ayrı familya değil, sülüngiller familyasının Numidinae adıyla alt familyasıdır. Anavatanı Afrika’dır. Oldukça büyük kuşlar olup boyları 40–71 cm ve ağırlıkları 700-1600 gram arasında değişir.

Beçtavuğu Hakkında Bilgiler

Tüm dünya üzerinde süsleme ve oyun kuşu olarak ünlenen Beç Tavuğu, Afrika menşeili bir kanatlı olduğunu söyleyebiliriz. Süsleme ve oyun alanından ziyade sıklıkla etlik tavuk olarak da yetiştirilmektedir. Eti diğer kanatlılara göre yağsız olup doymamış yağ asitleri ile donatıldığı görülmektedir. Anavatanı olan Afrika içerisinde milyonlarca Beç Tavuğu bulunmasına karşın yetiştiricilik bakımından Batı Avrupa’nın bu konuya büyük önem verdiğini söyleyebiliriz. Yapı bakımından tamamen kendisine has özellikleri bulunan bu tavuk, baş ve boyun bölgelerinde kırmızı tüylere sahip olduğunu, tüylerinde ise koyu boz rengine sahip beyaz benekler bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu tavuğun en belirgin özelliklerinden birisi de gagasının altında mavi ya da kırmızı deri parçalarının sallandığını söyleyebiliriz.

Beçtavuğu Özellikler

Sahralarda olmak üzere anavatanı Afrika’dır. Fransa’nın güneyinde ve Hindistan’ın batısında oldukça kullanımı yaygın olan bir türdür. Yaşama süreleri 12 yıl gibi uzunca bir süredir, Kuluçka sayıları yaklaşık olarak 30 gündür. Otsu bitkiler, tahıllar, bitkilerin tohumları, meyveleri ve böcekler ile beslenirler. Genelde ilkbaharda ürerler buda takriben mayıs ve nisan aylarıdır. Ağırlıkları 1.5 kg civarıdır. Görünümü ; Başı çıplaktır, boyun derisi ise kıpkırmızıdır, tüyleri ise oldukça beyaz beneklidir. Dişi cinsleri genelde yuva yapmak için çok uğraşmazlar, Ve çok muazzam bir şekilde bir defada 20 tane yumurta bırakırlar. Tavuk yumurtalarına oranla oldukça küçük yumurtalar bırakırlar ve sarıları çok koyudur. Yumurtaları ise oldukça lezzetlidir. Mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz, genelde lüks lokantalarda menemen türü yemeklerde kullanılır ve müşteriler tarafından çok beğenilir.

Beçtavuğu Yaşam Alanları

Çıplak olan baş ve boyun derisi kıpkırmızı tüyleri koyu Boz üstüne beyaz beneklidir. Tepesinde kemiksi bir ibik bulunur ve gagasının altından Hindinin ki gibi kırmızı ve mavi renkli deri parçaları sarkar. Doğu Afrika’da yaşayan Tepeli tavuğun tüyleri Kara üstüne mavi benekli boyunu mavi gırtlak kısmı kırmızıdır  ve başında uzun kara bir ibik vardır beçtavuklarının en iri ve en renkli türü olan Akbaba beçtavuğudur. Onun başı ve uzun boylu Akbaba’nın ki gibi çıplaktır.

Beçtavuğu Üremesi

İlkbahar ve yaz aylarında beç cinsi, muhtemelen en geç yaz mevsimine doğru yumurta salımına geçerler. Yetiştirme sezonunun başlangıcında, bir erkek ard arda bir grup kadınla(Dişi) ile eşleşir ve bu dişiler arasında sadece tek biriyle eşleşir. Çift sezon sonuna dek birbirlerine yakın olacaktırlar, erkek dişiyi diğer erkeklerden koruyor ve yumurta döneminde ve kuluçka sırasında eşini korumaktadır. Yuva çimenlerin altına veya yoğun bir örtüye yapılmış, çimen ve müstakil tüylerle kaplı derin bir kuyudur. Dişiler 6-12 kremalı-kahverengi, armut şeklindeki yumurtaları bıraktıktan sonra tek başına kuluçkaya yatmaktadır. Ara kese 12 adedi geçen yumurtalarda gözlemlenmiştir, fakat muhtemelen birden fazla dişi beç tavuğu tarafından koyulan yumurtalar. Yumurta kabukları yerli tavukların kinden belirgin derecede daha kalın ve güçlüdür. Kuluçkada olan yumurta yaklaşık 26 gün sonra açılır civcivler çıkar, ve yavrular çıkım sonrası kısa süre sonra yuvayı terk ederek kendi kendilerine yemek yiyor besleniyorlar, ancak ebeveynlerini takip etmeyi bırakmıyorlar onları yakından izlerler. Civcivler, 2 haftalıkken zayıf şekilde uçabilir ve yaklaşık 2 hafta sonra tam teşekküllü hale gelirler.

Yorum yapın