Anasayfa » EĞİTİM » Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar İle İlgili Kompozisyon Örnekleri

biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon, biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon örnekleri, biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon nasıl yazılır, 2021 biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon, 2021 biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon örnekleri, biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kısa kompozisyonlar, biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon ödevleri, biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kısa kompozisyon örnekler

Farklı parçaları, nesneleri, ögeleri en iyi şekilde bir araya getirme ve bu şekilde oluşturulmuş bütün anlamında bir kavramlara kompozisyon denir. Hemen hemen her konuda kompozisyon yazılabilir. Bizde size biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyonlar hazırladık. biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar ile ilgili kompozisyon örnekleri nelerdir, biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar  ile ilgili nasıl kompozisyon yazılır?

Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar İle İlgili Kompozisyon Örnekleri Nelerdir?

Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar İle İlgili Kompozisyon Örnekleri 1

Bir toplumda sosyal adaletsizlik varsa; bir kesim, zenginlik içinde yaşıyor, başka bir kesim de yoksulluk ve sefalet ile boğuşuyorsa ortaya çatışmalar ve isyanlar çıkar. İşin boyutu o kadar çok büyür ki büyük savaşlara bile meydan vererek, büyük yıkımlara sebep olur. Tarihteki isyanların çoğuna bakıldığında yoksulluk ve baskı altında kalan toplulukların bir zamandan sonra isyan ettiği, çatışma çıkardığı görülmektedir. İnsanlar birlikte yaşadığı sürece insandır. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu, zenginin fakiri ezdiği bir toplumun iflah olması, refah ve huzur içinde yaşaması çok zordur.

Geçici dünyada hiç kimse diğer dünyaya kendisi ile birlikte küçücük bir çivi bile götüremeyecektir. Hal böyle iken bazı insanların doyumsuzluğu, açgözlülüğü, zalimliği akıl erdirilecek gibi değildir. Allah bizlere paylaşmayı, yoksula, yetime, yolda kalmışa yardım etmeyi, onları kollayıp gözetmeyi emretmiştir. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed ”Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.” diyerek paylaşmanın, yardım etmenin önemini bir kez daha vurgulamıştır.

Tüm imkanlarını Muhacirler için seferber eden Ensar bize hiç mi örnek olmuyor? Kendisi ve çocukları açlık içinde iken elindeki bir lokma ekmeği misafirine ikram eden sahabe bizi hiç mi etkilemiyor? Yemedikleri anlaşılmasın da sadece misafiri yesin diye odanın ışığını kapattıran muhterem zat, bizim için hiç mi anlam ifade etmiyor. İnsansak, insan gibi geçinmeye çalışıyorsak, insan gibi paylaşmayı da öğrenmemiz gerek. İş sadece ibadet ile, şu camide, bu mescitte görünmekle; şu hayır kurumuna, bu vakfa kameralar önünde bağış yapmakla sonlanmıyor. İçinde azıcık vicdan taşıyan insan, komşusunu, akrabasını, vatandaşını da düşünmeli, onun acısına ortak olmalı veya gidermeye çalışmalıdır. Afrikada çocuklar açlıktan ölürken, bizlerin mükellef sofralarda israfta bulunmamız, affedilecek bir şey değildir. Tüm bunların hesabı, diğer dünyada en ağır şekilde sorulacaktır. İnanıyorum ki Tanrı namazımızdan, orucumuzdan, hacımızdan çok diğer insanlara karşı nasıl davrandığımızın hesabını soracaktır. Allah kimseyi sefalet içinde bırakmasın, açlıkla imtihan etmesin ve namerde muhtaç etmesin.

Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar İle İlgili Kompozisyon Örnekleri 2

“Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.” Bir toplumda, bir kesim sürekli zenginleşirken, yoksul kesim sürekli daha da fakirleşiyorsa burada toplumsal adalet yok demektir. Bununla beraber bu sözün manası hakiki değil, mecazidir. Yani gerçekten “biri yer biri bakarsa, kıyametin kopacağını” ifade etmez. Bilakis, âdil paylaşımın olmaması, zenginlerin fakirlerin yardımına koşmaması, kıyametin kopmasına sebep olmak gibi bir kötülüktür.

İnsanlar birlikte yaşadığı sürece insandır. Büyük balığın küçük balığı yuttuğu, zenginin fakiri ezdiği bir toplumun iflah olması, refah ve huzur içinde yaşaması çok zordur. Geçici dünyada hiç kimse diğer dünyaya kendisi ile birlikte küçücük bir çivi bile götüremeyecektir. Hal böyle iken bazı insanların doyumsuzluğu, açgözlülüğü, zalimliği akıl erdirilecek gibi değildir. Allah bizlere paylaşmayı, yoksula, yetime, yolda kalmışa yardım etmeyi, onları kollayıp gözetmeyi emretmiştir. Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed ”Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.” diyerek paylaşmanın, yardım etmenin önemini bir kez daha vurgulamıştır.

Ayrımcılıklar, ötekileştirmeler, hak mahrumiyetleri, yoksunluklar ve yoksulluklar toplumda düzensizliğin oluşması kaosun meydana gelmesi, suçun artması gibi riskleri doğurur. Bu nedenle toplumun adil bir şekilde birlik, beraberlik içinde yaşaması gerekir.

Toplumu bir arada tutan unsurlar ise hoşgörü, saygı, merhamet, insaf, vicdan, paylaşmak, dayanışma halinde olmak, yardımlaşmak gibi erdemli davranışlardır. Adaletin sağlanması, barışın yaşanması, huzurun paylaşılması, mutlulukların artması için toplumsal kurallara mutlaka uymak gerekir. Allah kimseyi sefalet içinde bırakmasın, açlıkla imtihan etmesin ve namerde muhtaç etmesin.

Biri Yer Biri Bakar Kıyamet Ondan Kopar İle İlgili Kompozisyon Örnekleri Nelerdir?

Diğer kompozisyon örneklerimize buradan ulaşabilirsiniz;

Yorum yapın