Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Bozkır Toygar Kuşları Hakkında Bilgiler

Bozkır Toygar Kuşları Hakkında Bilgiler

Bozkır Toygar Kuşları, Bozkır Toygar Kuşları nedir, Bozkır Toygar Kuşları hakkında bilgiler, Bozkır Toygar Kuşları özellikleri, Bozkır Toygar Kuşları bakımı, Bozkır Toygar Kuşları beslenmesi, Bozkır Toygar Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Bozkır Toygar Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse; Bozkır Toygar Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.

Bozkır Toygar Kuşları Nedir

Bozkır toygarı, toygargiller familyasına ait bir kuş türü.

Bozkır Toygar Kuşları Hakkında Bilgiler

Küçük bir toygardır. Üst tarafı gri ya da kızıldır, orta ve büyük el örtüleri sayesinde çizgilidir. Sırt desenleri belirgindir. Uzun kın telekleri kanat ucunu kapatır. Alt tarafı çizgisiz olan tek toygardır. Uzun tersiyerleri, primerlerinin en ucu hariç her tarafını örter. Göğsü genellikle çizgisizdir, ancak iki yanında değişken koyulukta lekeler ya da çizgiler vardır. Açık renk iki kanat çizgisi uçuş sırasında ortaya çıkar. Kuyruğu koyu renktir.Tepesi kızıl ya da çizgilidir. Gözünün üzerinde beyaz çizgisi vardır. Gagası kısadır, ispinoza benzer, ince-sivri uçlu ve kuvvetlidir. Dikkat çeken beyazımsı kaşı, beyaz gözpınarı, koyu göz çizgisi ve yanaklarındaki küçük açık leke tanımlayıcı özelliklerindendir. Dişisi ve erkeği birbirine benzer. Gencinin boyun yanlarında erişkenlerdeki leke bulunmaz, bunlar ilk sonbaharında çıkar. Göğsünde bir kaç ince ya da kalın çizgi vardır, bu nedenle genci Çorak Toygarı ile daha çok karışır.

Bozkır Toygar Kuşları Özellikleri

Gagaları ince-sivri uçlu ve kuvvetllidir. Boyları 14 cm. civarındadır. Yere yaptığı yuvasına 2-3 arasında yumurta bırakır. Eşeyler birbirine benzerdir. Bayağı toygar’dan daha küçük ve soluktur. Vücudunun üstü koyu grimsi-kahverengi ve çizgili, alt kısmı beyaz, kuyruğu koyu renktir. Boynunun her iki yanında da koyu renk yamalar görülür. Bazılarında pas rengi taç vardır.

Bozkır Toygar Kuşları Yaşam Alanları

Nisan’da Rumeli Feneri’nde, yazın Bakırçay deltasında gözlenmekle birlikte, yazın Orta Anadolu’da yaygın bir kuştur. Kuru, açık arazilerin ve ekili alanların yerleşik kuşudur.

Bozkır Toygar Kuşları Beslenmesi

Tohum, dane, salyangoz ve böceklerle beslenir.

Bozkır Toygar Kuşları Üremesi

Güneybatı Avrupa da Mayıs-Temmuz, güney doğusunda Nisan ortasından itibaren ve kuzey Afrika da Nisan başlarında yumurtlamaya başlarlar.

Yorum yapın