Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Bülbül Kuşları Hakkında Bilgiler

Bülbül Kuşları Hakkında Bilgiler

Bülbül, Bülbül nedir, Bülbülün özellikleri, Bülbül hakkında bilgiler, Bülbülün bakımı, Bülbülün beslenmesi, Bülbülün yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Bülbül hakkında bahsetmek gerekirse; Bülbül, her yaştan kesimin görebileceği ve ülkemizde bulunan cins bir kuş türüdür.

Bülbül Nedir

Bülbül, sinekkapangiller familyasından sesinin güzelliği ve gece ötüşüyle ün kazanmış olan ötücü bir kuş türü. Eski edebiyatımızda andelib ve hezar da denirdi.

Bülbül Hakkında Bilgiler

Ötüşü dillere destan olan, yapraklarını döken ağaç ve parklarda yaşayan bir kuş. Kışı geçirmek için Eylülde Orta Afrika’ya göç eder. Baharın gelişiyle nisan ayında yurdumuza döner. Gündüz gizlenir, gece göç eder. Bülbül ortalama 16 cm boyunda, sırtı kahverengimsi, karnı boz renkli, kuyruğu kestâne rengindedir. Böcek, tırtıl ve üzümsü tânelerle beslenir. Bülbül genellikle gece öter. Bâzan gündüz de öttükleri olur. Dişilerden daha iyi öten erkek bülbülün sesinde 24 çeşit nâme bulunduğu tesbit edilmiştir. İlkbahar mevsiminin eşsiz ötücüsü, şakımaya hazırlanırken, önce sesini tecrübe ediyor ve dinliyenin dikkatini çekmek istiyormuş gibi ufak bir giriş yapar. Sonra coşkunluğa gelerek boğazındaki kuvvet ve kudret nâmelerine büsbütün ferahlık vererek şakımaya başlar. Bülbülün feryâdı âşıkların feryâdı kadar tesirli olduğundan, ötüşü insanı şevke getirir. İnlemeleri kulağa aslâ bıkkınlık vermez. İnsan dinledikçe dinleyeceği gelir. Her ötüşüne başka bir üslûb ve edâ verir. Dinleyenin gönlünde sevgiye hâs duygular ortaya çıkar. Bülbül öterken kanatlarını çırpar.

Bülbülün Özellikleri

Boyu 16,5 cm, ağırlığı ise 21 gram kadar olan bir kuştur. Kızılkuyruk kuşuna benzese de, kuyruğunun ortası ve bacakları onlar gibi koyu renge sahip değildir. Kuyruk sokumu ve sırtında ki tüyler kızıla çalan kahverengi, altındaki tüyler uçuk nohudi renktedir. Boğaz kısımları soluk renklere sahiptir. Erişkin kuşlarda silik renkte göğüslük kısmı bulunur. Kahverengi başının üzerinde siyah renkte iri gözlere sahip olan bülbülün kaşları kır rengine sahiptir. Orta Asya’daki türlerinde kaşlarında bulunan şerit belirsizdir. Dişisi ve erkeği birbirine benzeyen bir kuştur. Sadece kanat boyları erkeklerin biraz daha uzundur. Kuşların ilk kışlarındaki göz çeperlerindeki benekler yetişkinlerden daha siliktir. Baharda ise benekler silinerek, düz bir renk alır. Eylül ayında yetişkinler gibi olurlar. Ardıç bülbülü ile benzerlik gösterirler. Geniş bir alana yayılmış olarak yaşayan göçmen kuşlar arasında yer alırlar. Bitkilere ve fidanlara zarar veren böceklerle beslenmektedir. Canlılar arasında Alaca Baykuş düşmanları olarak bilinir.

Bülbülün Yaşam Alanları

Kendisine yaşamak için, ılıman yerleri seçen kuşlar, fundalıklarda, genç ağaçların olduğu ormanlarda yaşamayı seçer. Buralarda yaşam yırtıcı kuşlardan korunmalarına yardımcı olur. Yaşam alanlarının özellikleri Almanya Ren bölgesi için aşağıdaki koşullar olarak tespit edilmiştir.

  • Deniz seviyesinden 200 metre yukarıda
  • Kuraklık özelliği 0,35’in altında olan alanlar
  • Yılda 750 mm’den daha az yağış olan yerlerde
  • Hava sıcaklığının ortalama 25 derece olduğu bölgelerde
  • Büyüme dönemlerinde havanın 14 derecenin üstünde olduğu yerlerde
  • Kapalı katlara sahip olmayan meşcerelerde

Bülbülün Beslenmesi

Bülbüller doğal ortamlarında bitki ve fidanlara zarar veren böcekleri yiyerek beslenmektedir. Kafeste beslenen bülbüller ise un böcekleri, karınca kurtları ve özel yemler ile beslenebilmektedir. Kafes ortamında beslenen bülbüllere doğal ortamlarındaki gibi besleme imkanı bulunmamaktadır. Ancak bülbüllerin sağlıklı gelişimi için yemlerine özen göstermek gerekir. Doğal ortamına uygun beslenme tarzı edinmelisiniz.

Bülbülün Üremesi

Bülbüller doğal ortamında çiftleşirken, ilk olarak erkekler geceleyin sabaha kadar öterek dişilerini yanlarını çağırırlar. Eşleşmelerinin ardından toprağa yakın bir yerde yuva yaparlar.

Bu kuş türü genellikle 5-6 adet yumurta yumurtlamaktadır. Kuluçka dönemleri ise 14 gün kadar sürmektedir. Bu süreçte erkek bülbül, dişiyi oyalamak için sürekli olarak ötmektedir. Bazı zamanlarda erkek bülbüllerin yumurtaların üzerine yattıkları bile görülebilmektedir.

Genellikle üreme dönemleri Mayıs ayı sonlarına denk gelmektedir. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 10-12 gün dişi ve erkeğin bakımına muhtaç olarak yaşamaktadır. Daha sonra yavru bülbüller yuvadan ayrılacak duruma gelmektedir.

Yorum yapın