Yorum yapmak ister misiniz ?

Yorum Yap

Çayır Tuygun Kuşları Hakkında Bilgiler

0

Çayır Tuygun Kuşları, Çayır Tuygun Kuşları nedir, Çayır Tuygun Kuşları hakkında bilgiler, Çayır Tuygun Kuşları özellikeri, Çayır Tuygun Kuşları bakımı, Çayır Tuygun Kuşları beslenmesi, Çayır Tuygun Kuşları yaşam alanları

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Çayır Tuygun Kuşları hakkında bahsetmek gerekirse Çayır Tuygun Kuşları, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde’de nadir bulunan cins bir kuş türüdür.


Çayır Tuygun Kuşları Nedir

Çayır tuygunu veya çayır doğanı, atmacagiller familyasının tuygunlar alt familyasına ait küçük, zarif, uzun kanatlı bir yırtıcı kuş türü. Erkeği gridir ve genellikle ön tarafı arka tarafından daha koyudur. Kuyruk sokumu beyaz değildir. Kanat üstünün ortasında uzanan siyah bir çizgi vardır.

Çayır Tuygun Kuşları Hakkında Bilgiler

Erkek çok soluk renkli olup sadece 4 adet olan parmakları siyahtır. Kanat ucundaki siyahlık baklava dilimine benzer. Kanatların geri kalanı açık gri-beyazdır. Dişi Çayır ve Gökçe delice dişilerine benzer, karnı daha açık renklidir. Göğüs ve kafa daha koyu kahverenkli ve çizgili olup açık renkli karnı ile kontrast yaratır. Oysa çayır delicesinde bir çok çizgilenme gözükür. Bunun yanında alttan görünüşte kanat iç kısımdaki uçuş tüylerinin koyu renkli olması açık ve düz karınla kontrat yapar. Çayır delicesinde ise kontrast daha azdır.

Çayır Tuygun Kuşları Özellikleri

Erkeği gridir ve genellikle ön tarafı arka tarafından daha koyudur. Kuyruk sokumu beyaz değildir. Kanat üstünün ortasında uzanan siyah bir çizgi vardır. Kanat altı şeritli, böğrü çizgilidir. Dişisi gökçe tuyguna benzer; ama beyaz kuyruk sokumu tipik olarak daha küçüktür; kanatları daha uzun, daha dar ve uçları geriye doğru çekiktir. Gencinin alt tarafı desensiz, pas kızılı renkli, üst tarafı ve göz altı beyaz, kulak örtüleri ise koyudur.

Çayır Tuygun Kuşları Yaşam Alanları

Orta Asya: Ukrayna, Rusya, Çin ve Moğolistana kadar uzanan bölgede ürer. Sahra çölünün güneyinde Afrikada; Orta-Doğuda, Arabistanda, Pakistanda, Hindistanda, Sri Lankada ve Çinde kışlar. Nadiren Akdeniz havzasında da kışlayabilir. Ağustosta üreme bölgelerini terkeder, kışlama bölgelerine Ekim-Kasım aylarında ulaşırlar. Toplam nüfusunun 20 bin dolayında olduğu sanılmaktadır. Bu rakam özellikle Avrupada düşmektedir. Ülkemizde de birkaç üreme kaydı vardır.

Çayır Tuygun Kuşları Beslenmesi

Küçük memeliler ve kuşlarla; kışın büyük böceklerle beslenirler. Daha seyrek olarak sürüngenler ve kurbağaları da avlarlar. Avlanırken alçaktan uçar (5m.), yerde belirlediği avına ani dalışlar yapar. Günün önemli bir bölümünü avlanarak geçirir.

Paylaş:

Yorum Bırak

Yorum onaylama sistemi etkin; yorumunuzun yayınlanması biraz zaman alabilir.

Yorum yapmak ister misiniz ?

Yorum Yap