Anasayfa » Genel » Çene Çıkıntısı Neden Var?

Çene Çıkıntısı Neden Var?

Hiç Birimiz Aslında Bu Çıkıntıları Bir İş İçin Kullanmıyoruz.soyu Tükenmiş Olanlar Da Dahil Yaşamış Bütün Primatlar İçinde Çene Çıkıntısına Sahip Olan Tek Türün Biz Olduğumuzu Öğrenince, Bu Durum Daha Da İlginç Bir Hal Alıyor.

Basitçe, Çene Çıkıntımız Alt Çene Kemiğimizin Kafatasımızın Ön Duvarındaki Çıkıntısı. Şempanze Ve Maymunların Çene Kemiklerinin İçeri Doğru Eğimli Olması Gibi Bizden Başka Çene Kemiği Dışarı Çıkıntı Veren Bir Hayvan Daha Yok. Soyu Tükenmiş Olan En Yakın Akrabamız Neanderthallerde Bile Benzer Bir Çene Çıkıntısına Rastlamıyoruz.hatta Çene Çıkıntısı Varlığının Bilim adamlarının Modern İnsan Kafatasını, Neanderthal Kafatasın’dan Ayırt Etmesine Yardımcı Olduğunu Bile Söyleyebiliriz. “Bu Durum, Modern İnsanda Anatomik Olarak Çene Çıkıntısının Varlığını İlgi Çekici Yapıyor. Bu Bağlamda Neanderthaller İle Aramızdaki Bir Tür Davranış Veya Beslenme Farklılığının Çene Çıkıntısının Oluşumuna Yol Açmış Olabileceğini Düşünüyorum.” Diyor Colorado Üniversitesinde Çene Çıkıntıları Üzerine Çalışan Bir Başka Araştırmacı Olan Zaneta Thayer.
İlk Olarak, Uzunca Bir Süre Çene Çıkıntısının Besinleri Çiğnemeye Yardımcı Olma İşlevi Taşıdığı Öne Sürüldü. Bu Teoriye Göre Çiğneme Aktivitesini Başarabilmek İçin Ekstra Bir Kemiğe İhtiyaç Duymuş Olmalıydık. Maalesef, Bu Teori Modern İnsanı Benzer Çene Kemiğine Sahip Olan Maymunlarla Karşılaştırdığımızda Çürüyor.
Çiğnediğimiz Zaman Ağzımız Bir Lades Kemiği Gibi Açılıyor. Eğer Çiğneme Aktivitesini Kolaylaştırmak İçin Bir Kemiğe İhtiyaç Duyuyor Olsaydık Bu Kemik Çene Kemiğimiz’in En Altında Değil, İç Duvarında Yani Dilimizin Yanında Olmalıydı.
İşte Şempanze Ve Makaklarda Gördüğümüz Durum Tam Olarak Bu. Onların Alt Çenelerinin Kenarında, Dillerinin Yanında, Bizim Ağzımızda Olmayan Ekstra Bir Kemikleri Var. Bizim Çene Çıkıntımızı Oluşturan Ekstra Kemiğin Konumu Çiğneme Gücümüzü Arttırmak İçin Pek Faydalı Değil.
Pampush Ayrıca Çiğneme Aktivitesiyle İlgili Çok Zor Zamanlardan Geçmediğimiz Noktasının Üzerinde De Duruyor. Diyetimiz Ele Alındığında, Pişirdiğimiz Yemekler Başta Olmak Üzere Çoğu Besinimiz Yumuşak. “İşte Bu Durum Çene Çıkıntısının Varlığının, Çiğneme Aktivitesiyle Bir İlgisi Olmadığını Gösteriyor” Diyor.

Abardeen Üniversitesinden Flora Groening De Ona Katılıyor. Groening De 5 Yıl Önce Çene Çıkıntısı Olmayan Bir Ağzı İncelemek İçin Bir Bilgisayar Modeli Kullandı. ” Araştırmalarım Sonucunda , Çene Çıkıntısının Mekanik Adaptasyon Sürecinin Yani Çiğneme Aktivitesiyle İlgili Evrimin Bir Ürünü Olduğunu İşaret Edebilecek Bir Kanıta Rastlayamadım.” Diyor Flora Groening. Bir Başka Teoriyse Çene Çıkıntılarının Konuşmamıza Yardımcı Olduğu, Dilimizin Çenemizde Fazladan Bir Kemikle Desteklenmeye Gereksinim Duyduğu Yönünde. En Geniş Konuşma Repertuarına Sahip Primat Grubu Olduğumuz Bir Gerçek.
Konuşmak İçin Ekstra Bir Güce İhtiyaç Duymuyoruz Dolayısıyla Bu Süreç İçin Neden Fazladan Bir Kemiğe İhtiyaç Duymuş Olabileceğimiz Aslında Çok Net Değil. Ve Eğer Fazladan Bir Kemiğe İhtiyaç Duysaydık Aynı Çiğneme Teorisinde Olduğu Gibi Bu Kemiğin De Çenemizin Altında Değil De Ağzımızın İçinde, Dilimize Yakın Bir Yerde Konumlanması Daha İsabetli Olurdu.

Üçüncü Teoriyse Çene Çıkıntılarının Aktif Bir Fonksiyona Sahip Olmayan, Cinsel Seçilim Amaçlı Ortaya Çıkmış Fiziksel Nitelikler Olduğu Yönünde. Bu Teorinin Benzerlerini Orangutanlarda Karşılaştığımız Geniş Suratlar Veya Erkek Geyiklerin Büyük Boynuzlarında Görüyoruz. Bunlar Karşı Cinsin Kendisine Eş Seçerken Göz Önünde Bulundurduğu Fiziksel Özellikler Olarak Değerlendiriliyor. Örneğin Bir Dişi Geyik İçin Eşini Seçme Kriteri Boynuzlarının Büyüklüğü Olarak Karşımıza Çıkıyor. Bu Fiziksel Özelliklerin Aktif Bir Fonksiyonu Olmasa Da Gelecek Nesillerde Varlıklarını Sürdürecekleri Öngörülüyor.

Ama Yine De Bu Teoride De Bir Sakatlık Var, Diyor Pampush. Diğer Bütün Memelilerde Sadece Bir Cinsiyet Bu Tarz Cinsel Seçilim İçin Önemli Olan Fiziksel Özelliklere Sahip. Modern İnsanın Çene Çıkıntılarının İse Hem Erkek, Hem Kadın Cinsiyetlerin’de Var olduğunu Görüyoruz. “Eğer Bu Cinsel Seçilim İçin Oluşmuş Bir Adaptasyonsa O Zaman Biz Bu Niteliklere İki Cinsiyetin De Sahip Olduğu Tek Memeliyiz.” Diye Ekliyor Pampush. Burada Bahsettiğimiz Üç Teorinin De Çürüdüğünü Görüyoruz Diyen Pampush, Kimsenin Çene Çıkıntılarının Gerçek Varoluş Amacını Bulamayacağını Ekliyor

Iowa Üniversitesinden Nathan Holton, Çene Çıkıntısının İnsan Kafatasının Küçülmesinin Ürünü Olabileceğini Belirtiyor.alt Çene Kemiğimiz, Soyu Tükenmiş Hominin Akrabalarımızınkilerden Daha Güçsüz. Atalarımızın Gelişmesi Ve Besinlerini Pişirmek İçin Ateşi Kullanmaya Başlamalarıyla Birlikte Çiğnemek İçin Güçlü Çene Kemiklerine Gereksinimleri Kalmadı. Bu Durum Çene Kemiğinin Gücünün Azalmasına Yol Açtı.

Diğer Fiziksel Özelliklerde De Değişim Gözlendi. Kaşlarımız Arasındaki Çıkıntılı Köprü Yok Oldu Ve Elmacık Kemiklerimizin Altında Teknik Olarak “Canine Fossa” Denilen Oyuklar Oluştu. Bütün Bu Değişimlerin De Yüzümüzün Küçülmesinin Sonucu Olduğunu Söylüyor Holton. “Çene Çıkıntısı Da Muhtemelen Bu Bağlamda Oluştu.bu Durumda, Neden Çene Çıkıntısına Sahip Olduğumuzu Anlamak Tamamen Yüzümüzün Küçülme Sebebini Açıklayabilmemize Bağlı.” Diye De Ekliyor. Ayrıca, Bu Kemer Üstü Dolguları Yüzümüzün Diğer Bölümlerinde Karşılaştığımız Adaptasyon Süreçlerinin Sonucu Olan Faydalı Özelliklerin Aksine Rastgele Bir Olay Veya Kaza Sonucu Da Oluşmuş Olabilir. “Çene Çıkıntılarının Bir Adaptasyon Ürünü Olduğundan Şüpheliyim, Ama Kaza Sonucu Oluştuğunu İspatlayacak Bir Veriye De Ulaşamadım. Bu Tarz Verileri Elde Edebilecek Araçlara Henüz Sahip Değiliz.” Diyor Pampush. Çene Çıkıntılarının Oldukça Garip Olmasının Yanında Onlarla İlgili Çalışmanın Evrimsel Süreci Aydınlatarak Bugünkü Görünümümüze Nasıl Kavuştuğumuzu Açıklayacağını Göz Ardı Etmemeliyiz. Böyle Düşündüğümüzde Çene Çıkıntılarının Üzerinde Durulmasına Anlam Verebiliriz.ayrıca Bu Konu Evrimin Çok Yönlü İşlediğini De Açığa Çıkarıyor.

Belki De Bu Fiziksel Özelliğin Sadece İnsana Özgü Olduğunun Keşfi Bile Araştırmacıları Heyecanlandırmaya Yetmiştir. Çene Çıkıntısı Dışında İnsanların Sahip Olduğu Diğer Fiziksel Özeliklere, Hayvanlar Da Sahip. Öte Yandan Çene Çıkıntısının Nasıl İleri Doğru Sivrildiğini Anlamak, Geçirdiğimiz Evrim Sürecini Aydınlatmak Yolunda Bir Adım Daha Atabilmemizi Sağlayabilir.

Yorum yapın