Anasayfa » HAYVANLAR ALEMİ » Cennet Kuşu Hakkında Bilgiler

Cennet Kuşu Hakkında Bilgiler

Cennet Kuşu, Cennet Kuşu nedir, Cennet Kuşu hakkında bilgiler, Cennet Kuşu özellikleri, Cennet Kuşu bakımı, Cennet Kuşu beslenmesi

Sevgili okurlar, bugün sizlere hayvanlar alemi hakkında bilgiler vereceğiz. Öncelikle Dünya ve Ülkemizi bazalırsak Dünya’da bulunan ve yaşayan hayvanları ele alalım. Kısaca Cennet Kuşu hakkında bahsetmek gerekirse; Cennet Kuşu, her yaştan kesimin göremeyeceği ve ülkemizde bulunmayan cins bir kuş türüdür.


Cennet Kuşu Nedir

Cennetkuşu, Ötücü kuşlar sınıfındaki Paradisaeidae takımının bir üyesidir. Türlerin çoğunluğu Doğu Endonezya, Papua Yeni Gine ve doğu Avustralya’da bulunur. Ailenin 15 cinsi içinde 42 tür vardır.

Cennet Kuşu Hakkında Bilgiler

Yeni Gine çevresindeki adalar ile Kuzey Avustralya ormanlarında yaşayan, Cennetkuşugiller familyası bireylerine verilen genel ad. Dünyanın en güzel tüylü kuşlarıdır. Gagaları yandan basık, ayakları güçlü pençelidir. En yüksek ağaçlara konar ve yuva yaparlar. Güneş ışığında süs tüyleri altın ve zümrüt gibi parıldayarak seyredenleri hayran bırakır. Serçe ile karga iriliğinde olmalarına rağmen, uzun renkli tüyleri onları daha büyük gösterir. Büyük cennetkuşu uzun kuyruğu ile bir metreyi bulur. Genellikle erkekler daha zarif ve renklidir. Cennet kuşlarının beslenme alışkanlıkları iyi bilinmemektedir, ancak çoğu türün meyve yiyen olduğuna inanılmaktadır. Cennet kuşlarının çoğu da böcekleri yerler, böceklere ulaşmak için ölü odunları parçaladıkları gözlemlenmiştir. Bazı türler tohumları, kurbağaları ve sürüngenleri yerken görülmüştür.
42 cennet kuşu türü birbirinden çok farklı görünüyor ve ayrıca birbirlerinden çok farklı geliyorlar. Ancak araştırmacılar sadece çağrılarını ayrıntılı olarak araştırmış olup, yaptıkları sesler, görünüşte mekanik seslere, melodik ıslıklara, seslerini hiç de içermeyen seslere koşarlar. Cennet kuşları yalnız kuşlardır ve sadece çiftleşmek için bir araya gelirler.

Cennet Kuşu Özellikleri

  • 41 alt tür arasında çok fazla fark bulunmaktadır, ancak bu kuşların açıktır ki ortak yönleri de vardır. Bunlardan biri perdeli olmayan parmaklarıdır: biri arkaya, üçü öne doğrudur.
  • Ağaçların tepelerinde yaşarlar ve sadece çiftleşme mevsiminde birbirleriyle etkileşime girerler. Bu dönemse bu hayvanlara ait renk ve ritmin inanılmaz uyumunu göreceğiniz zamandır, çünkü cennet kuşları gerçekten nefes kesici çiftleşme ritüellerine sahiptirler. Denge hareketleri yaparlar, geriye doğru yürürler ve eşini çekmek için baş aşağı dururlar.
  • Cennet kuşları, yaşadıkları yerlere ve koşullara bağlı olarak farklı diyetlere sahiptirler. Bazıları sadece meyve yerken, bazılarıysa böğürtlen yerler. Kalan diğer kuşlar ise örümcekler ve solucanlar gibi küçük böcekleri yerler.
  • Cennet kuşları da cinsel yönden dimorfiktir. Erkekler renkli ve büyüktürler, diğer taraftansa dişiler kahverengi gibi daha nötr renklere sahiptirler.
  • Çiftleşme döneminde, dişiler hareketleri ve tüyleriyle en iyi etkiyi yaratan erkekleri seçerler. Çiftleşmeden sonraysa, kendilerini yuva kurmaya ve yavrularını yetiştirmeye adamak için erkeklerini terk ederler.

Cennet Kuşları Bakımı

Aslına bakarsanız cennet kuşları çift bakılmaya daha uygun bir türdür. Eğer mümkünse çift olarak bakmak en doğru olanıdır. Eğer böyle bir şansınız yoksa kuşunuz ile daha fazla ilgilenmeli, mümkün olduğunca oyun oynama olanağı sağlamalısınız. Oyun için kafes içerisini kullanabilir veya özel bir oyun bölümü yapabilirsiniz.

Cennet Kuşu Beslenmesi

Cennet papağanlarının beslenme yelpazesi oldukça geniştir. Cennet papağanları genellikle karışık tohumlardan oluşan yemleri fazlası ile sever. Lakin sadece tohum karışımları ile değil bunun dışında farklı besin türleri ile de beslenebilmektedir. Yeşil yapraklı meyve ve sebzelere de ilgi duyan cennet papağanları için farklı bir seçenek olarak dönemsel olarak beslenme tablosu çıkartabilirsiniz. Üreme dönemlerinde de farklı seçenekler sunabilirsiniz. Bunu bir karışım ile örneklendirmek gerekirse yapacağınız ilk iş %30 oranında kabuksuz yulaf, beyaz, kırmızı ve sarı darılardan %40 oranında mısırdan %10, ay çekirdeği ve kabak çekirdeğinden 10’ar olmak üzere %10 oranında ve diğer tohumlardan misal; keten gibi %10 oranında katarak bir karışım oluşturarak cennet papağanınızın ne yiyeceği konusunda kuşunuzu mutlu edebilirsiniz.

Yorum yapın