Anasayfa » FİDANCILIK » Çilek ekimi | Çilek Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey

Çilek ekimi | Çilek Yetiştiriciliği Hakkında Her Şey

Çilek ekimi ,dikimi ,bakımı hakkında herşeyi bu yazımızda sizlere hazırladık.

Yeni başlayanlar için ve büyümek için en kolay meyvelerden birini arıyorsanız, çilekden başka bir şey değil. Büyüyen Çilekler gerçekten kolaydır, sınırlı alanlı bahçıvanlar için mükemmel bir meyve bitkisidir.
Yeni başlayanlar için ve büyümek için en kolay meyvelerden birini arıyorsanız, çilekden başka bir şey değil. Büyüyen Çilekler gerçekten kolaydır, sınırlı alanlı bahçıvanlar için mükemmel bir meyve bitkisidir.

Tatlı, keskin ve net; Her yerde yetişebileceğiniz tek meyve çilek: Asılı sepetlerde, kenarlıklarda, baş aşağı dikimlerde, pencere kutularında, saksılarda ve bahçe yataklarında. Ayrıca, ‘ çilek dikmek ‘ de kolaydır, öyleyse neden kendinize yetişip taze tadını çıkarmıyorsunuz?

Sertlik Bölgeleri: Her yerde yetişebilir
Zorluk: Kolay
Toprak pH: Hafifçe nötr asidik

Doğru çeşidi seçme
Çileği mi yıllık mı yoksa çok yıllık mı yetiştirmek istediğinizi seçin. Üç çeşit çilek çeşidi vardır: Haziran ayında veya yaz aylarında meyve veren, yaz aylarında yılda bir kez meyve veren ve yıllık olarak yetişen meyveler. Bu tip en sulu ve en büyük çilekleri üretir. Everbearing çeşitleri, yaz aylarında iki kez meyve verir ve düşer. Üçüncü çeşit çeşidine gün-nötr denir, bu tür çilekler melezdir ve tüm yıl boyunca doğru yetişme koşullarında ve iklimde iyi büyürler. Daha fazla bilgi için bu makaleyi okuyun .

Dikim Yöntemi

Temel olarak, çilek ekmenin dört yöntemi var.

Koşucular: Bunlar birkaç yapraklı ince kök parçalarıdır; İkincisi çilek ekmeğinin en ucuz kaynağı.
Buğulu Uçlar: Buğulu uçlardan yetiştirilen bitki hastalığa daha az eğilimli ve daha iyi büyür, aslında buğulu uçlar ana bitkinin uçlarıdır.
Soğuk hava depolarında koşucular: Soğuk hava depolarında uzun süre depolanan koşucular kış sonrası ekimler için kullanılır.
Saksı bitkileri: Saksı bitkilerini bahçe merkezlerinden satın alabilirsiniz; çilek yetiştirmek için en kolay yöntem budur. Bir konteyner bahçıvan iseniz, bunun için gidin.

Toprak Hazırlama

Toprağınızın alkali veya asitli olup olmadığını öğrenin; toprak alkalen ise düzeltin. Çilek zengin tınlı toprağı tercih eder, kompost veya gübre, çürük talaş ve organik madde kullanarak daha fazla tınlı hale getirir. Ayrıca toprak asitliğini ve verimliliğini arttırmak için kahve öğütücüleri ve çay kompostu kullanabilirsiniz .

Kaplarda çilek yetiştirmek için, kaliteli genel amaçlı saksı karışımını kullanın, ekimden önce içine çok fazla organik madde ekleyin.

Çilek ekimi

Size uygun bir ekim yöntemi seçin ve saygın bir kaynaktan bir bitki satın alın. Dikim için en az beş-altı saat doğrudan güneş ışığı alan iyi bir drenajla daha az rüzgarlı, donsuz ve verimli bir yer seçin.
Çilekli çeşitlerin çoğunda birçok kaçak gelişir, çünkü bitkiler arasında 15-18 ” boşluk ve sıralar arasında 3-4 feet boşluk bırakarak, sıraları yükseltilmiş yataklarda bitki çilek.

Eğer ediyorsanız büyüyen bir günlük nötr veya everbearing çilek çeşitli sonra sadece everbearing ve gün nötr çeşitleri daha az rayları ve küçük meyve var, çünkü bu sağlayacak, bitkiler arasındaki 6 inç boşluk bırakın ve sadece iki koşucu anne bitkiden büyümeye izin ana bitki daha kuvvetli büyümek için.
Dikim yaparken, çok fazla bitki ekmediğinizden emin olun, böylece tacı (bitkinin gövdesi ile kökünün birleştiği yer) veya yapraklarının toprakla kaplanmamasını sağlayın. Ekimden sonra, ot önlemek ve nemi tutmak için malç ekleyin.

Çilek dikimi, sağlıklı bir dik bitkinin anahtarıdır, onu doğru derinliğe yerleştirdiğinize dikkat edin.

Sulama ve Gübreleme

Toprağın tamamen kurumasına izin vermeden derinden ve sıkça sulayın, sulanmadan kaçının. Bitkiler kurulurken, çiçek ve meyve oluştururken, su ihtiyacı arttırılmalıdır.
Taç çürümesine ve bitkinin kaybına neden olabileceğinden, üstten sulamayı önleyin.
Çilek kökleri sığdır, bu nedenle büyüme mevsiminde sıkça neme ihtiyaç duyarlar, düzenli sulama uygundur.
Büyüme başladığında ve son hasattan sonra, bitkileri iki kez 10-10-10 gübre ile besleyin. Her 100 feet sıra için poundun yarısını (230 Gm) kullanın.
Bitkileri ayrıca büyüme mevsimi boyunca her hafta potasyum bakımından zengin bir sıvı gübre ile besleyebilirsiniz.
Ayrıca Okuyun: Konteynırlarda Büyümek İçin En İyi Meyveler

Bakım

Çilek bakımı

çilek yetiştirme ipuçlarıTesisinizin daha iyi verim için çok fazla koşucu çıkarmasına izin vermeyin.
Her büyüme mevsimi bitkinin yapraklarını bir inç kadar kısalttıktan sonra, bu sadece bitkileri tazelemekle kalmaz, aynı zamanda olası mantar hastalıklarını da engeller.

Kırpma üçüncü yıl sonra çilek bitkileri daha az meyve üretir ve hastalıklara ve zararlılara karşı daha duyarlı hale gelir. Bu süreden sonra, çilek mahsulünüzü döndürün ve yeni bitkiler yetiştirin.

İpucu: Solanaceae familyası bitkilerinin (patlıcan, domates, biber) daha önce ekildiği alana çilek ekmekten kaçının.

Çok yıllık çilek yetiştiriyorsanız, gelecek sezonlarda daha iyi verimi teşvik etmek için ilk büyüme mevsiminde meyvelerini caydırmak için çiçekleri toplayın.
Sıcaklık donma noktasına ulaştığında kışın yatak çevresinde yoğunlaşarak malç alın, 30 F’nin altındaki sıcaklık çilek bitkisine zarar verir.

Hasat

Bir ay çiçek açtıktan sonra meyve toplanmaya hazırdır. Bir meyveyi yalnızca kırmızı ve olgunlaştığınızda çıkarın, düzenli olarak toplayın, çünkü meyveler bir kez olgunlaştığında hızlı bir şekilde çürür.

Zararlıları ve Hastalıkları

Kuşlar ana avcılardır, meyveleri severler, onlardan kurtulmak için meyve kafesleri veya ağlar kullanırlar. Toz halinde küf, gri küf, örümcek akarları ve sümüklü böcek bitkileri etkileyen yaygın zararlılardır.
Çilekler ayrıca meyve çürüklüğü, kök çürüklüğü ve mantarlara da maruz kalır. * Bitkileri zararlılardan ve sıcaklık düşüşünden korumak için sıra örtüleri kullanın.

Yorum yapın